Truhlář, který se pokusil
dostat Adolfa Hitlera

Truhlář, který se pokusil
dostat Adolfa Hitlera

8. 11. 2014

Byla to událost, která mohla pootočit kolo dějin a možná i ušetřit miliony životů. Nacistický vůdce Adolf Hitler 8. listopadu přesně před 75 lety jen těsně unikl smrti. Ve 21:20, jen několik minut poté, co ukončil svůj projev na každoroční vzpomínkové slavnosti se "starými bojovníky" NSDAP u příležitosti neúspěšného pokusu o puč v roce 1923 a opustil sál mnichovské pivnice Bürgerbräukeller, explodovala ve sloupu v těsné blízkosti řečnického pultu časovaná bomba. Vybuchla sice na vteřinu přesně, ovšem vzhledem k tomu, že Hitler svůj projev nečekaně ukončil dříve než v jiných letech, byl v okamžiku exploze už 13 minut mimo sál.

Mohutný výbuch zcela zdemoloval interiér pivnice a zanechal po sobě osm mrtvých a na šest desítek zraněných. Bombu sestrojil a do jím vyhloubené dutiny sloupu umístil šestatřicetiletý truhlář George Elser. Pak odjel vlakem do Kostnice a ještě před výbuchem přešel hranice do Švýcarska, kde však byl zadržen. Elser, u něhož se našlo několik kompromitujících předmětů, se posléze ke svému činu doznal. Byl převezen do koncentračního tábora Sachsenhausen a později do Dachau, kde měl přečkat válku a poté být postaven před soud. Na jejím sklonku, 9. dubna 1945, byl však na příkaz z nejvyšších míst zastřelen.

atentát Hitler
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.