Svatý Martin je tady,
okusme mladé víno

Svatý Martin je tady,
okusme mladé víno

10. 11. 2014

Nezapomeňte si v úterý připít sklenkou nového Svatomartinského vína. Nemusí to být zrovna v jedenáct dopoledne, ale třeba až po večeři po výtečné martinské huse.

První lahve letošního Svatomartinského vína otevřou vinaři v celé zemi 11.11. přesně v 11:11 hodin. Na trhu jich bude kolem 1,9 milionu, známku letos získalo 342 vín od 107 firem. Nejvíce vín bude letos v tuzemsku z odrůdy Müller Thurgau. Bílá vína dále doplní červená odrůda Modrý Portugal, u růžových převládá Svatovavřinecké. Vína mají svěží, lehčí charakter a nižší obsah alkoholu. Vůně a chuť bude u mnohých vín s výrazně ovocným aroma.

Hlavní akce se uskuteční v Brně na náměstí Svobody. V roli svatého Martina se v průvodu představí herec Martin Kraus. Součástí akce je košt mladých vín, kde bude sto vzorků. Obdobné akce se konají i jinde v zemi, například v Uherském Hradišti nebo Praze.

Svatomartinské posvícení bylo od 15. století součástí hospodářského roku. Hospodáři dávali čeledi výslužku, uzavírali s ní nové smlouvy, chasa měla volno a slavilo se. Pekly se martinské husy, podkovy a buchty s mákem. Svatý Martin se podle církevní legendy narodil roku 316 v Sabrii, dnešním Maďarsku. Když byl pronásledován, schoval se podle pověsti v chlívku, husy ho ale prozradily svým kejháním. Proto se na jeho svátek pečou martinské husy. 

víno
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.