Sport jako velké divadlo

Sport jako velké divadlo

16. 11. 2014

Klasické divadelní představení

V divadlech sedí několik set diváků a sledují dramatický děj. Scénář je od autorů již předem daný a diváci jej často znají. Jen inscenace mají odlišné provedení s různými režiséry a herci. Jsou i různé kulisy podle návrhů scénografů. Některá divadelní představení se nejen nahrávají na video, ale v současnosti se i přímo přenášejí do videosálů na celém světě, kde zaplatíte vstupné o dost menší - než třeba za představení v Londýně.

Sportovní utkání jako představení

Ve sportu sedí v hledišti mnohem více diváků než v běžných divadlech, a také sledují dramatický děj. Autoři pravidel některých sportovních her a sportů jsou známí, ale scénář sportovního utkání není "většinou" předem znám. Diváci jsou často příznivci některé ze soutěžích stran a povzbuzují ji, aby dosáhla úspěchu. Jsou mnohdy emočně zainteresovaní a dochází k psychologicky zajímavému zapojení diváků do hry.

Nemluví o tom, že jejich klub vyhraje, ale mnozí často vykřikují: " My vyhrajeme ". Když jejich družstvo někdy prohraje, tak se často se od klubu distancují a ti hloupější se o svém týmu hanlivě a vulgárně vyjadřují. " Ti neumětelové, ... prohráli ". Ve hře jsou emoce, naděje, radost i zklamání. Jako v divadelním představení. Jen v některých sportech končí utkání remízou - ať jsou to šachy nebo fotbal. V tenisu musí být vždy znám vítěz a v hokeji se po remíze často rozhoduje v nastaveném čase nebo po nájezdech. V kopané někdy rozhodují penalty. To je velký nápor na psychiku hráčů i diváků. Klidnější většinou vyhrává.

Statisíce diváků na stadionech

Na Velkém Strahovském stadionu v Praze sledovalo najednou spartakiády více než stotisíc diváků současně a další miliony u televizních přenosů. V roce 1985 zde cvičilo například 13 824 vojáků ve formaci 96-ti čet po 144 členech. V roce 1990 na stejném stadionu sledovalo 110 tisíc diváků rockový koncert  - představení Rolling Stones. V roce 1994 zde bylo 150 tisíc divaků na koncertu skupiny Aerosmith. Strahovský stadion patřil mezi největší na světě s kapacitou 250 000 diváků. Dnes je na jeho ploše sedm regulérních fotbalových hřišť a jedno malé. V Brazílii na stadiónu Maracaná sledovalo téměř 200 tisíc diváků fotbalové utkání na mistrovství světa 1950, kde na hřišti hrálo "současně jen " 2x11 hráčů.

V letošním roce na mistrovství světa v Brazílii  sledovalo finále opět na modernizovaném stadionu Maracana 76 935 diváků  a další stamiliony u televizorů ve světě. Hráči většiny sportů jsou výborně placeni, protože jejich představení sleduje velmi mnoho diváků. Televize platí za autorská práva sportovních přenosů miliony dolarů. My zase platíme koncesionářské poplatky České televizi. Měsičně jde o půl miliardy korun.

Tenisové stadiony

V tenisových utkáních se představují většinou jako "herci" současně jen dva hráči a pouze při čtyřhrách jsou "herci" čtyři. V pražské 02 Aréně bylo na finále Fed-Cupu několik tisíc sedících diváků a další miliony lidí sledovaly  zápas v Česku, Německu a dalších zemích, kde měli zájem o utkání světového finále žen. Spokojeně můžeme říkat: "Vyhráli jsme", i když vlastně vyhrála pohár jen dvě děvčata. Petra Kvitová a Lucie Šafářová. Dříve rozhádaná děvčata Hlaváčková a Hradecká prohrála čtyřhru. Skvělý výsledek celého týmu nesnižuje ani to, že některé světové hráčky nechtěly své země reprezentovat - jako např. letos v USA sestry Williamsovy a hrály místo nich slabší hráčky, které vypadly.

Například v USA mají v New Yorku velký tenisový komplex - Národní tenisové centrum Billie Jean Kingové, kde je 33 tenisových kurtů a centrální kurt má hlediště pro 22 547 sedících diváků. To už je větší než kapacita antického divadla.

Sportovní dramata

Pořádání starověkých olympijských hry je písemně doloženo od roku 776 před naším letopočtem a není vyloučeno, že byly pořádány i dříve. Řečtí dramatikové psali divadelní hry, které se hrály v antických divadlech a některé dochované se hrají i dnes.Například hra Oresteia od Aischyla se hrála v roce 458 př.n.l. kde získala první cenu v soutěži dramat. O hře Médea, kterou napsal Eurípidés jsem už na i60-ce psal, Hraje se dodnes.

Na celém světě sledujeme sportovní dramata v kopané, hokeji, basketbalu, tenisu a mnoha jiných sportech - na místě, nebo při přímých přenosech. Někdy i záznamu utkání. Nejde jen o výsledek, ale o průběh celého představení ( utkání ), ze kterého mají diváci mnoho zážitků. Obdivují pohybové dovednosti hráčů (herců) - stejně jako u baletu. Sledují radost, zklamání i vůli sportovců dosáhnout vítězství. Obdivují jejich vytrvalost i pláč při vyčerpání. Bohužel někdy při sportu dochází ke zranění lidí nebo i smrti. V divadle se boje, zranění a smrt jen hrají a předstírají. Při motocyklových závodech, v boxu, v hokeji se sportovci často zraní a někdy i umírají. Televizní kamery přibližují detaily tváří hráčů stejně jako herců ve filmu. Z blízka vidíme ve tvářích napětí, obavy, vztek,  zármutek i radost.

Tenisový Londýn 2014

V současnosti probíhá finálový tenisový turnaj nejlepších mužů v Londýně. Smutný Tomáš Berdych odešel po porážce 1:6, 1:6, ale v dalším zápasu porazil vítěze letošního US Open Chorvata Čiliče 6:3, 6:1. To byl velký obrat. Působí zde nejen hráči jako herci, ale i jejich trenéři jako režiséři. Bývalí světoví hráči  - Stefan Edberg, Boris Becker, Michael Chang a další vedou skvěle své nástupce. Často hráčům poradí - jak silného soupeře přehrát. Nejlepšího světového hráče Novaka Djokoviče vychoval bývalý slovenský hráč a nyní trenér Marián Vajda. Už od dorosteneckých let.
Nestárnoucí Roger Federer postupuje v 33 - ti letech do semifinále, když porazil  olympijského vítěze z Londýna 2012 Murraye 6:0, 6:1. Britskému hráči nyní chybí dobrý trenér ( režisér ). K vítězství ve Wimbledonu i na olympijských hrách ho přivedl bývalý světový hráč č.1 - původem Čechoslovák Ivan Lendl. Ten se v současnosti chce věnovat rodině, a tak odmítl i spolupráci s Tomášem Berdychem.

Do galerie fotografií jsem přidal pár zajímavých snímků, kde můžete jako ve filmech vidět - vyčerpání, zklamání, baletní pozice i radost a nadšení.

Česko - Island v kopané 

Ještě se můžeme těšít, že uvidíme mnoho zajímavých představení na mnoha sportovních " kolbištích ". V neděli 16.11 večer hrají čeští fotbalisté s reprezentací z Islandu, která porazila také Nizozemsko i Turecko.

Častá sportovní překvapení

K velkému sportovnímu překvapení došlo v pátek 14.listopadu - bývalý mistr Evropy v kopané Řecko - prohrálo doma  s Faerskými ostrovy 0:1. Není to řecká divadelní ani sportovní tragedie, ale tragi - komedie. Jako vždy, když jasný favorit prohraje. Průběh zápasu neodpovídal předpo- kládanému scénáři. Špatný výsledek mohou Řekové ještě napravit.

 

sport
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.