Jan Opletal: symbol
boje proti totalitní moci

Jan Opletal: symbol
boje proti totalitní moci

11. 11. 2014

Před 75 lety, 11. listopadu 1939, zemřel student medicíny Jan Opletal, postřelený při demonstraci proti německým okupantům 28. října v Praze (zastřelen byl na ní i pekařský dělník Václav Sedláček). Další manifestací proti okupaci země nacisty se stal Opletalův pohřeb, po němž nacisté devět studentských vůdců popravili, přes tisíc studentů poslali do koncentračního tábora a uzavřeli české vysoké školy.

"Zakázali nám zúčastnit se hromadně pohřbu. Na fakultách vylepili vyhlášky, na nichž hrozili zavřením vysokých škol. A přece se nás na Albertově sešlo téměř 10 000," popsali 15. listopad 1939 studenti, jimž se podařilo emigrovat. Následovala vlna teroru a zatýkání. V noci z 16. na 17. listopadu gestapo s dalšími německými policejními jednotkami obsadilo vysokoškolské koleje v Praze, Brně a Příbrami a zatklo více než 2000 studentů. Devět funkcionářů studentských spolků bylo okamžitě popraveno a na 1200 studentů skončilo v koncentračním táboře Sachsenhausen-Oranienburg u Berlína.

Den uzavření vysokých škol nacisty - 17. listopad - se od roku 1941 začal připomínat jako Mezinárodní den studentstva. V den jeho 50. výročí se v Československu konaly demonstrace, jež posléze vedly k pádu komunistického režimu v zemi. Jana Opletala v roce 1996 prezident Václav Havel vyznamenal in memoriam Řádem Tomáše Garrigua Masaryka.

hrdinové
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.