Televizní Vánoce aneb
Co chystají televize?

Televizní Vánoce aneb
Co chystají televize?

11. 11. 2014

Česká televize odvysílá na Vánoce tři nové pohádky - Princeznu a písaře, Kdyby byly ryby a Lásku na vlásku. Spolu s tradičními příběhy jako Anděl páně, Dvanáct měsíčků nebo Císařův pekař uvede i divácky oblíbené Pelíšky, Pupendo nebo pětidílnou klasiku o Angelice.

Na Štědrý půjde pohádka Princezna a písař v hlavních rolích s Matoušem Rumlem a Monikou Timkovou. Televize tak pokračuje v déle než dvacetileté tradici na Štědrý večer přinášet nový pohádkový příběh. "Tradice štědrovečerní pohádky je v Česku nesmírně silná. A to jak na straně očekávání diváků, kteří ji už právem vnímají jako součást svých vánočních zvyků, tak na straně tvůrců, kteří se s takto specifickým očekáváním musejí vypořádat. Což není snadné," řekl generální ředitel Petr Dvořák. Poprvé Česká televize odvysílala premiérovou pohádku na Štědrý den v roce 1993. Tehdy to bylo Sedmero krkavců.

V televizní premiéře se o Vánocích představí také tři filmy, a to Americké dopisy o skladateli Antonínu Dvořákovi, dále snímek o hudebním návratu bývalé rockové skupiny Revival a příběh Křídla Vánoc, divácky nejoblíbenější film letošního Finále Plzeň. Filmovou nadílku více než čtyřiceti snímků z Česka a ze zahraničí televize odvysílá kromě ČT1 na ČT2 a ČT art.

Na silvestrovský večer ČT připravila speciální vydání Zázraků přírody, na které naváže Večer plný hvězd s moderátorkou Terezou Kostkovou, Všechnopárty s Karlem Šípem a silvestrovské setkání Jany Paulové a Pavla Zedníčka Do roka a do dna. Po půlnoci ČT1 zařadí pořad U muziky na Silvestra, který nabídne tradiční silvestrovskou zábavu s veselými historkami a nejznámějšími lidovými písničkami.

Ve vysílání veřejnoprávní televize o Vánocích nebudou chybět tradiční duchovní pořady jako půlnoční bohoslužba, tentokrát z kostela sv. Tomáše v Brně. V předvánočním čase diváci mohou sledovat i obvyklé adventní koncerty.

Vánoční nabídku poodhalily i ostatní televize. "Svátečními dny budou diváky provázet například tradiční pohádky Byl jednou jeden král a Z pekla štěstí, nebo filmy Vratné lahve, Jak básníci neztrácejí naději a mnoho dalších," uvedla mluvčí Novy Anna Suchá. Nejsledovanější tuzemská televize Na Štědrý večer zařadí premiéru českého filmu Přijde letos Ježíšek?, kde se v hlavních rolích představí Libuše Šafránková a Josef Abrhám.

Také Prima na svátky avizuje klasické pohádky a oblíbené filmy. "Na Primě se tak diváci mohou těšit například na pohádkovou klasiku Tři oříšky pro Popelku, S čerty nejsou žerty, Princ a Večernice nebo třeba nestárnoucí film Na samotě u lesa," sdělila mluvčí Primy Marie Fianová.

TV Barrandov odvysílá například Dařbujána a Pandrholu, Obušku, z pytle ven! nebo Anděla na horách. Ze zábavních formátů to bude především štědrovečerní Sejdeme se na Cibulce nebo o den později koncert Kateřiny Brožové a jejích hostů. Na Silvestra televize připravila čtyřhodinový Barrandovský Silvestr.

televize
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.