Ten pravý ráj je doma!
Ilustrační foto: Alena Tollarová

Ten pravý ráj je doma!

8. 1. 2017

Zdávalo se mi o tom, že plavu v moři a zdávalo se mi o Africe, že mě tam chce kousnout lev. Ale už je to dávno. Z Afriky mám hrůzu dodnes a líbí se mi jen na fotkách a ve filmech. K moři můžu jezdit takřka každý víkend od té doby, co žiju v Itálii a už se mi o něm nezdá a zas tak moc ho nemusím. Nebaví mě se u něj jen tak povalovat, ačkoliv osvěžení v horku je témeř nutností a skáču do něj s chutí po hlavě a rochním si. Mám respekt z toho nekonečného množství vody (a kdoví co za potvory se skrývá pod lákavou hladinou), takže se držím poblíž břehu a vlastně by mi bohatě stačil co do velikosti rybníček - pokud by v něm byla čistá voda.

Když jsem u moře, vždycky to skončí tak, že se courám po břehu a hledám si hezké kamínky a pak z nich sestavuji mozaiky a obrázky, nebo si stavím hrady z písku, zaháním nudu. Nebaví mě kavárny a korza s obchůdky, spíš bych se potápěla, kdybych se nebála. Ale když přijedou vnoučata, to je hned jiná legrace. Naučila jsem je plavat, hrady a rybníky z písku stavíme spolu, šnorchlují pod hladinou uz beze mne a já mám co dělat, abych je uhlídala, a nudou rozhodně netrpím. 

Anebo Benátky. Pokaždé když jedu domů do České republiky, musím si jich kvůli dopravnímu spojení "užívat" pár hodin. Věřte mi nebo ne, vůbec mě to netěší. Poprvé, to jsem koukala. Podruhé už jsem viděla nejen krásnou architekturu, ale i zub času, špínu, bezdomovce, opilce a plísně. Po setmění se tam docela bojím a raději zůstávám v baru, který slouží jako čekárna na autobus. Jsem tam sama a čas tam strávený mi připadá nekonečný. Strašně se těším domů. 

Byla jsem na dovolených na hodně turisty vyhledávaných místech. Na Korfu, na Kanárech, ve Španělsku, v Bulharsku, na Sicílii..., ale když tak přemýšlím o tom, kde se mi líbilo nejvíce, zjišťuji, že je to tam, kde máte své blízké a milované osoby. Sebekrásnější místo vás brzy přestane bavit, když se o své zážitky nemáte s kým podělit, když si nemáte s kým hrát a povídat si. Možná jsem zápecník nebo blázen. Ale fakt mi bylo nejlíp doma u splavu s dětmi. A tak si nezoufejte, jestli nemůžete jet k moři nebo do jiného ráje. Ten pravý ráj je doma.

 

Z archivu - náš portál obsahuje přes 5 000 čtenářských příspěvků, nejrůznějších příběhů ze života, vzpomínek, ale i cestovatelských tipů, rad či gastronomických receptů. Připomeňme si vybrané příspěvky, které obohatily tento portál. Patří k nim i tento, který jste si právě přečetli.

Česko glosa Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%