Přibývá cyklistů starších
ročníků. Oceňují přírodu

Přibývá cyklistů starších
ročníků. Oceňují přírodu

11. 7. 2014

Češi při jízdě na kole oceňují nejvíce krásnou přírodu. Lákají je přírodní zajímavosti, jako jsou vyhlídky, rozhledny nebo skalní útvary. Cyklisté jezdí na výlety nejčastěji osamoceně, výrazně přibývá bikerů starších ročníků. Vyplývá to z průzkumu agentury CzechTourism.

Průzkum se zaměřil na aktivnější část populace, která se věnuje cykloturistice či vyjíždí na terénní a in-line stezky pravidelně. „V posledních letech roste obliba cykloturistiky, v současnosti je důležitým segmentem cestovního ruchu. Hlavním zdrojem, kde si návštěvníci regionů hledají informace, je internet,“ uvedl Mojmír Mikula z agentury CzechTourism.

Přestože cykloturisté, bikeři i in-line bruslaři vyjíždějí nejčastěji, je cykloturistika dnes ve velké míře i společenskou záležitostí. Při jízdách s celou rodinou je důležitá návštěva koupaliště, hřiště, lanového centra a podobně. „Je to potenciál, který se musíme naučit mnohem lépe využít,“ uvedl národní cyklokoordinátor Jaroslav Martinek. Podle něj Česku chybí propracovaný cyklistický marketing, který nabízí třeba Švýcarsko.

Nejčastějším typem kol v domácnostech aktivních cykloturistů a bikerů jsou horská kola, která vlastní 64 procent z nich. Horské kolo má i třetina lidí, kteří jezdí výhradně po zpevněných cestách. Tachometr a ochranná přilba jsou dnes už běžnými doplňky při jízdě na kole. K nošení helmy přistupují všechny věkové skupiny. Přilbu častěji používají cyklisté, kteří jezdí výhradně po terénních stezkách (93 procent) v porovnání s cykloturisty, kteří se drží převážně zpevněného povrchu (72 procent). Jen necelá desetina cyklistů používá reflexní vestu, zpětné zrcátko mají jen asi tři procenta aktivních cyklistů nebo bikerů.

cykloturistika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...