Foto

Němci nevěří euru, více
než polovina chce marku

8. 6. 2012

Němci ztrácejí důvěru v euro. Už více než polovina jich je přesvědčena, že by pro Spolkovou republiku bylo lepší, kdyby si ponechala marku. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu pro veřejnoprávní televizi ARD a deník Die Welt. Téměř každý osmý navíc očekává, že vrchol současné krize teprve přijde.

Marku chce podle ankety agentury Infratest Dimap zpět 55 procent Němců. Při posledním obdobném průzkumu loni v listopadu jich bývalému národnímu platidlu před eurem dávalo přednost 46 procent.

Nadpoloviční většina západních sousedů Česka se také domnívá, že u společné měny nyní převažují negativa nad pozitivy. Opačného názoru je 38 procent z nich.

Současným vývojem v eurozóně v důsledku přetrvávající nejistoty ohledně budoucnosti Řecka a aktuálních dluhových problémů Španělska je znepokojeno 78 procent Němců, kteří přepokládají, že to nejhorší ještě přijde. Osm z deseti Němců si také myslí, že tato situace bude mít vliv na jejich příjem a majetek; 56 procent se obává o své úspory.

Navzdory tomuto pesimismu jich 70 procent věří, že euro nynější krizi přežije a bude existovat ještě minimálně několik let.

V případě Řecka je drtivá většina Němců pro nekompromisní přístup. Pokud Atény nebudou plnit své závazky spojené s mezinárodní pomocí, musí podle 83 procent dotázaných eurozónu opustit.

průzkum
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...