Náš jídelníček se změnil
k dobrému, ale ten sport…

Náš jídelníček se změnil
k dobrému, ale ten sport…

18. 11. 2014

Jak je možné, že tento nevelký národ občas umí hokej nejlépe na světě, někdy špičkový tenis a teď snad už i fotbal? Když se bavíte s Američanem, většinou netuší, kde přesně leží Česká republika, ale zná jméno Jágr a Navrátilová. Jsme sportovci tělem i duší, jenže na našem těle to vidět příliš není. Tak si to konečně přiznejme. Jsme jedním nejtlustších národů na světě.

„Best of the World,“ řeknou cizinci a myslí opravdu jen plzeňské, svíčkovou, Hradčany a možná ještě Český Krumlov. Není to málo?

Jsme totiž ukrutní lenoši. Náš národ je fakt zajímavý: dokáže být vynikající ve všech nejpopulárnějších sportech, ale že bychom se starali o své tělo na penzi, tak to prostě nefunguje.

Dobré jídlo je základ

Aspoň že jíme lépe. Jídelníček obyvatel této republiky se od roku 1989 totiž významně změnil. Jedí méně masa, chleba sladkostí či brambor, naopak více zeleniny, rýže.

Češi pijí také více nealkoholických nápojů než před 25 lety. Alkoholu se naopak vyhýbají. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Přestože lidé jedí relativně zdravěji než dříve, za obezitou, které přibývá především u dětí, stojí hlavně nedostatek pohybu.

Zatímco v roce Sametové revoluce byla spotřeba masa v Česku historicky nejvyšší a přesahovala neuvěřitelných 97 kilogramů na osobu ročně, od té doby klesá a v roce 2012 dosahovala již jen 77,4 kilogramu. Zejména kvůli růstu ceny, ale také náročnější domácí přípravě, se výrazně snížila spotřeba hovězího, ze 30 kilogramů na pouhých osm kilogramů ročně. Naopak drůbežího masa jedí dnes Češi téměř dvojnásobné množství. Přes mírný pokles zůstává nejoblíbenějším masem v zemi tradičně vepřové s více než 40 kilogramy na hlavu ročně.

Mléko, máslo, sýry, vajíčka

Obyvatelé Čech, Moravy a Slezska pili před 25 lety výrazně více mléka než dnes. Spotřeba sýrů, jogurtů a dalších mléčných výrobků byla však tehdy naopak nižší. Takřka o třetinu méně jedí lidé vajec. Oprávněně rostou obavy z nebezpečného cholesterolu.

Lidé také jedí méně tuků, než v posledních letech socialismu. Podle odborníka na výživu Pavla Suchánka klesala spotřeba másla především v první polovině 90. let, což následně přispělo k výraznému poklesu výskytu kardiovaskulárních chorob. Pokles byl v Česku největší z celé Evropy. „Přestože lidé dnes jedí relativně zdravěji než dříve, za jejich tloustnutí může především nedostatek pohybu a s ním související nadměrný energetický příjem,“ domnívá se Suchánek.

Mezi příčiny obezity může patřit vyšší konzumace škrobů způsobená stoupající oblibou rýže a těstovin. Naopak brambor jedí Češi stále méně. Zásadní vliv na tloustnutí pak má rostoucí obliba cukrovinek. „Neplatí, že jedinou a zásadní příčinou obezity jsou cukrem slazené nápoje, protože ty stoupají minimálně, ale je to asi kombinace více škrobů, více tuku, více cukrovinek a méně pohybu,“ řekl Suchánek.

Máme tlusté potomky

Problémem je podle odborníků především růst podílu obézních dětí. Zatímco v roce 1951 trpělo obezitou v průměru 1,8 procenta sedmiletých chlapců a 1,6 procenta stejně starých dívek, loni to bylo zhruba sedm procent dětí v tomto věku.

Roční spotřeba ovoce vzrostla z předlistopadových 70 na předloňských 75 kilo, v posledních letech přitom klesá, v roce 2009 přesáhla 90 kg. Zatímco spotřeba ovoce mírného pásma mírně poklesla ze zhruba 54 kilogramů na 43 kilo, jižního ovoce jedí Češi téměř dvojnásobek proti době, kdy se na něj stály v obchodech fronty. Ročně sníme také více než o desetinu větší množství zeleniny (78 kilogramů v roce 2012). „Dochází k poklesu tradiční zeleniny, ale vzrůstá spotřeba rajčat, paprik a melounů," řekl Zdeněk Kobes z ČSÚ.

Děti díky velkému nárůstu nabídky pijí také výrazně více sladkých nealkoholických nápojů než v roce 1989, v posledních čtyřech letech však již jejich spotřebu omezují.

Vyšší je také obecně spotřeba alkoholických nápojů, a to díky tomu, že lidé pijí více lihovin a vína než před 25 lety. Jsou na tom totiž finančně mnohem lépe, než za socialismu. Piva, označovaného za tekutý chléb českého národa, ročně Češi vypijí zhruba o 2,5 litru na hlavu méně než před změnou režimu. Již několik let jeho spotřeba sice klesá, přesto je z téměř 150 litry nejvyšší na světě.

sametová revoluce životní styl
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.