Nové beaujolais je tu,
nejvíc ho míří do Asie

Nové beaujolais je tu,
nejvíc ho míří do Asie

19. 11. 2014

Ve Francii a mnoha dalších zemích světa se jako každý rok třetí čtvrtek v listopadu i letos očekávají oslavy nového beaujolais, mladého vína nesoucího název oblasti na východě Francie. V duchu tradice se letos začne víno z odrůdy Gamay popíjet od prvních minut po nadcházející půlnoci, tedy od čtvrtka 20. listopadu. V zahraničí putoval rekordní počet lahví do Asie.

Mladé beaujolais mívá málo tříslovin, světlou barvu a ovocnou chuť, znalci letos opět hovoří především o chuti po červeném ovoci i banánu. "Beaujolais nouveau" je lehčí víno a většinou se neuchovává, má se zpravidla vypít do šesti měsíců od výroby. I to přispělo k tomu, že se nejvíce popíjí na různých oslavách a v kruhu příbuzných a přátel.

Do Asie šla podle webu Monsieur Vintage polovina z letošních 600 000 hektolitrů červeného moku. Hlavními odběrateli jsou tam už tradičně Japonci. Hongkongská letecká společnost Cathay Pacific podle svého webu přepravila do Asie v rámci 32 letů rekordních 1,75 milionu lahví mladého francouzského vína beaujolais nouveau 2014, což je o 37 procent více než v loňském roce.

Největšími konzumenty nového beaujolais jsou ale obyvatelé Francie, kde se také koná nejvíce oslav a společenských akcí k uvítání mladého vína z oblasti, která je místem výroby i kvalitních tradičních vín. Zavedený pokřik Le Beaujolais nouveau est arrivé! (Nové beaujolais je tady!) zazní z úst tisícovek lidí hlavně ve vesnici Beaujeu, která se považuje za historickou metropoli oblasti Beaujolais nedaleko Lyonu. K mladému vínu se jako jinde ve Francii přitom nabízejí hlavně suché salámy a sýry.

Také milovníci vína v České republice se od 90. let připojují k fenoménu rituálního zahájení prodeje nového beaujolais. Popularita beaujolais však v Česku v posledních letech klesla, hlavně v důsledku vzestupu obliby konkurenčního domácího Svatomartinského vína. To se začíná prodávat krátce před novým beujolais, vždy 11.11. od 11:00 hodin, a spojuje se s pojídáním hus a dalších lákavých českých pochutin.

víno
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.