Můj otevřený dopis panu
režisérovi Filipu Renčovi

Můj otevřený dopis panu
režisérovi Filipu Renčovi

30. 11. 2014

Pane režisére, Váš, podle mého názoru nejpovedenější film Requiem pro panenku, jsem sledoval jedním dechem. Vedle Jana Svěráka, Vladimíra Michálka, Víta Olmera, Karla Smyczeka, Tomáše Vorla nebo Zdeněk Tyce, Vás považuji za důležitého zástupce znamenité střední generace českých režisérů.

Generace, která by neměla mít komplexy s takovými zvučnými jmény jako je Miloš Forman, Věra Chytilová, Ivan Passer, Jaroslav Papoušek, Jiří Menzel, Jan Němec, Evald Schorm, Vojtěch Jasný, Jan Schmidt, Juraj Herz, Juraj Jakubisko či Ján Kadár. Generace, která je sebevědomá, vzdělaná a inteligentní, tak jak je a vždy byl inteligentní český film.

Proto je pro mne zcela nepochopitelné, že Vy, jako jeden z nejviditelnějších zástupců této generace, se angažujete v podivné politice. Podporujete politiku, která podle mého názoru neprospívá České republice. Dále nepůjdu, dobře víte, o čem mluvím.

Je mi líto, že touto Vaší aktivitou degradujete filmařské řemeslo na roveň trapnosti a že herci, které ve svých projektech angažujete, se musí za Vaše jednání, jež obhajujete s arogancí sobě vlastní, stydět. Vzpomenete si na tato slova, až je budete znovu oslovovat.

Pane režisére, Vaše poslední filmy bez ohledu na Vaše politické sympatie už několik let příliš nesleduji. Nikoli filmem, ale zaujal jste mne nyní projevem, který umělci Vašeho formátu nepřísluší.

režiséři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šorejsová
Paní Doušková, přestaňte urážet, nedáte pokoje, muži už Vám několikrát napsali a dali jasně znát, ale už i ženy .....jste obhroublá osoba, co se vyžívá, jak může někoho urážet .
Hana Šorejsová
NE! jasně Vám dali níže uvedení najevo a Vám to nedochází, jste zřejmě nechápavá , ale hlavně celý den jen spisujete kritiky .... jste hodně zapšklá, jen kritizujete...
Hana Šorejsová
Paní Doušková, tady nestojí nikdo o ty Vaše komentáře, mne urážet nebudete..... To není Váš článek ale pana Tomáše Horáčka "otevřený dopis FR" jak Vám zde níže kolegyně daly najevo, stačí Vám to ?
Hana Šorejsová
To co Vám napsal pan Horáček, z komára uděláte velblouda, a nesmyly píšete Vy, nevyjadřujte se , nemáte na to ! Nikdo není zvědavý na Vaše kritiky a už Vám to dalo tolik lidí najevo ! DOST je Advent !
Hana Šorejsová
To je projev pana Tomáše Horáčka, a my mu DÁVÁME SYMPATIE A PODPORU, Vy 5x jen dokola píšete KRITIKY,ale sama jen požadujete lichotky ke každému svému článku , jste hodně nechápavá. Soudnost Vám chybí ! Je to jeho projev a tak už dost ! Napište si panu Renči vlastní dopis. Tady Vám 10 lidí dalo najevo, ať přestanete kritizovat.
LENKA VORÁŘOVÁ
Jj, Mileno, poslouchám Hutkovy i Nohavicovy písně...a je mi celkem jedno, kdo na koho žalobníčkuje a kdo na koho vyplazoval jazyk...muzika je to krásná a mému srdci blízká... Co se pana Renče týče, hodnotím jeho uměleckou práci - ta starší mi přijde kvalitní (Requiem pro panenku například), ta novější už je slabší (Sanitka 2 například). Přesto jsem ráda, že dělá české věci s českými herci a aspoň trochu vytlačuje brakové seriály zahraniční provenience (americké kriminálky, jihoamerické a turecké telenovely apod.). A otevřený dopis? Pan Horáček má plné právo něco takového napsat, pod svá slova se podepsat a je jen na panu Renčovi, zda-li si ho přečte a zvedne hozenou rukavici a odpoví na něj.
Libuše Křapová
Mileno, nemůžu s tebou souhlasit. Ale než napíšu, co mám na srdci, ráda bych, aby jsi si uvědomila, že tě nechci napadat, je to pouze vyjádření názoru. Filip Renč je veřejně známá osobnost a svým postojem dal celému národu najevo, co je pro něho prioritou. Tak, jak tihle lidé očekávají veřejné ohodnocení a slávu, musí si také uvědomit, že nutně také přijde kritika. A to nejen jejich děl, ale i chování. Jsou jinak vnímáni, než běžní občané. To sebou nese popularita. Populární osoby také vědí, že jsou často i vzorem pro své obdivovatele. Otevřený dopis je legální vyjádření nesouhlasu s chováním dotyčné osoby. Musím napsat, že u mne F. Renč svým chováním v žebříčku známých osobností klesl na o hodně nižší příčku.
Jiří Libánský
Pan Renč tu možnost má. Otevřeným dopisem se nazývá zveřejnění textu, který byl dotyčné osobě zaslán. Otevřený dopis znamená také, že byl někde zveřejněněn a psala ho osoba s určitou společenskou autoritou. Proto si ho příjemce obvykle přečte. To neni každý dopis, který zapomenete zalepit, má to svá pravidla. Na takový dopis je zvykem i zveřejnit odpověď v mediu, kterě dopis zveřejnio. Treba se ji dočkáme na i60.
Hana Rypáčková
Sice to není spravedlivě oceněný film, ale můžeme se těšit na Lídu Baarovou....15 melounů-to bude velkofilm. A klid zbraní, přátelé.
Jiří Libánský
To není ani tak otázka Filipa Renče. Znám ho jenom z jeho studentských let. Nevím, jaký je teď. Ale kdo by odmítl vysoké státní vyznamenání, že? Takových charakterů je málo. Myslím, že to především něco vypovídá o povaze Miloše Zemana. Když totiž chce od někoho podporu, musí mu za to něco slíbit na oplátku. Proč jinak by ho někdo podporoval? Kromě funkcí a jiných věcí, může nabídnout i státní vyznamenání. A že na to někdo nemá dostatek zásluh? Vadí to? Je to v kompetenci prezidenta? Je. Chcete důkaz? Vždyť vyznamenal i Renče. Tak roste moc. Čím má někdo větší a neomezenější moc, tím víc může slíbit za podporu. A čím víc má podporovatelů, tím má větší moc. A čím má větší moc ....... atd. A hle, je tu člověk neomezené moci a mi se divíme, kde se tu najednou vzal. Všechny tyto pobuřující projevy našeho prezidenta, které jsou někdy považovány za příznaky počínající senility, jsou velmi promyšlenou demonstrací. "Podívejte, tohle já můžu". Tedy kdo je můj člověk, toho můžu podpořit, kdo je proti mě, toho můžu zničit. A že je to nemorální? Nemorálnost je v naší společnosti a zvláště politice normou. Tak o co jde. Že ztratí oblibu? Většinou hodnotíme politiky podle jiných kritérií, než je morálka. Je to jen můj osobní názor. Ale myslím, že správný. Ti kteří mohli M. Zemana poznat už dříve a blíže, ti znají jeho povahu a způsoby jeho mocenského boje, ti mi jistě dají za pravdu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.