Česká marmeládová lady
vaří i pro britskou královnu

Česká marmeládová lady
vaří i pro britskou královnu

13. 12. 2014

Životní příběh Blanky Milfaitové, držitelky několika ocenění za nejlepší marmeládu na světě, líčí kniha Příběh opravdové vášně, kterou autorka představila v Praze. Tato původně obyčejná holka z maloměsta a nyní skutečná "marmeládová královna" dodává své produkty i na stůl britské královské rodiny – jako jediný český potravinářský produkt v historii. 

Publikace je zároveň ohlédnutím za její roční "marmeládovou expedicí", při níž s obytným vozem projela celou Evropu a kus Afriky a vařila marmelády na nejrůznějších místech starého kontinentu. Je navíc příběhem o hledání sebe sama, je plná jejích fotografií a samozřejmě i receptů na marmelády a lokální pokrmy. 

Jak najít své štěstí

Milfaitová kdysi chodila do práce, která ji nebavila, žila ve vztazích, které ji nenaplňovaly, a začala pochybovat o tom, jestli tak má vypadat opravdový život. Jednoho dne to změnila, opustila práci v kanceláři a z města se přestěhovala na Šumavu, kde otevřela kavárnu. Zanedlouho se s novým partnerem odstěhovala na samotu do Pohoří na Šumavě, kde začali vařit marmelády. Dnes je držitelkou mezinárodních prestižních cen a medailí za úžasné marmelády i podnikatelských ocenění. 

„Základem je především skvělé ovoce, poctivá práce a také to něco navíc, podle čeho se jmenuje ta knížka, tedy vášeň. Tu každý do vaření nedá,“ řekla Milfaitová v odpovědi na otázku, co dělá skutečně světovou marmošku, jak ji sama nazývá. Tu, kterou má nejradši, neprozradila, ovšem vzpomenula si, kterými druhy zvítězila na mistrovství světa v Anglii. „Byl to čistý citrón s vanilkou, sladký pomeranč, mandarinky s levandulí a mandarinky s tmavým třtinovým cukrem,“ podotkla s tím, že připravuje i pravá česká povidla. 

Marmeládová expedice

Její cesta s karavanem začala loni v polovině listopadu a skončila před třemi týdny. Se svým mužem a malou dcerkou navštívili 42 zemí a ujeli 102 230 kilometrů. Jen nafta do auta přišla na 420 000 korun, dálniční poplatky stály 42 000 a na pokutách zaplatili 8500 korun. Nehodu prý neměli žádnou, jen jednou jim autobus ve Španělsku urazil střešní blinkr, kamion na Sahaře rozbil kamenem od kola přední okno a v Belfastu je vykradli. Bezprostředně po návratu vyrobila Milfaitová z 50 kilogramů citronů, 50 kilogramů cukru a 20 litrů šampaňského v Srní na Šumavě největší marmeládu na světě. 

Její příběh je jako z pohádky, v níž dobro vítězí nad zlem. Ukazuje cestu plnou pochyb, ale i zjištění, že život opravdu naplno může prožít jen ten, kdo vykročí z tepla jistoty a vrhne se do rizika plnění svých nejtajnějších snů. 

„Ročně u nás vyjde 18 000 titulů knih, z nich téměř čtvrtina pochází od autorů, kteří předtím nikdy nic nenapsali. Tento rukopis vznikal třináct měsíců a určitě zaujme spoustu čtenářů, protože není jen o marmeládách,“ dodal na křtu redaktor nakladatelství Mladá fronta Tomáš Dimter, který s Milfajtovou spolupracoval. 

gastronomie podnikání
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Křapová
Ano, Zuzano,kdo neuvažuje standardně a pozná svou příležitost, má velkou šanci uspět. Důležité je mít svou hlavu a ne slepě kopírovat východní či západní státy - nebo ty ještě dál.
Zuzana Pivcová
Sehnat v obchodě poctivou marmeládu dá dost práci, taky už se to většinou ani tak nejmenuje. Zvláštní, jak někdy Češi chytře prorazí. Vyslechla jsem jednou jednu dívku, která vyprávěla kamarádce, jak při práci v USA někde v restauraci zabodovala s obloženými chlebíčky.
Jana Slavíková
Ochutnala jsem tyto marmelády na letošním Praque Food Festivalu. Jsou poctivé, bez náhražek, takové, jaké vaříme doma.
Miluše Hasenohrlová
Paní Blance moc fandím.Také velice ráda vařím různé marmelády,ale na takovou pouť bych se nikdy nedala....Přeji Jí další a další marmeládové úspěchy...
Marie Magdalena Klosová
Taky jedna,co to vzala za správný konec.Já bych brala tu její /jakoukoliv/ marmeládu.A ráno u snídaně bych blahem mhouřila oči.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...