Posezení v kočičí kavárně
prospívá kočkám i lidem

Posezení v kočičí kavárně
prospívá kočkám i lidem

13. 12. 2014

Posezení v kočičí kavárně, kde váženými členy personálu jsou také kočky, prospívá nejen kočkám, ale i lidem. Zvířátka obvykle pocházejí z útulků a v kavárně najdou nový domov. Lidé, kteří si nedovolí mít vlastní kočku, si při popíjení kávy mohou naplnit potřebu kontaktu s živým tvorem. A zatímco v běžné kavárně si obvykle povídají jen lidé u jednoho stolu, v kočičí kavárně vzniká zvláštní atmosféra, kdy spolu při pozorování koček komunikují i cizí lidé. 

„V kavárně vzniká taková krásná energie, že lidé navzájem naprosto neznámí si spolu povídají. Přišli za kočkami a tady jsou najednou schopni povídat si s jinými lidmi, což v Čechách není moc zvykem,“ říká vedoucí pražské Kavárny kočičí Dana Víchová. Se zabavením hostů jí pomáhají Vaneska, Matylda, Aida a Skořice a dva půlroční kocourci Tulipánek a Oldík. 

Tito čerti pocházejí z jednoho útulku, jsou na sebe zvyklí, a tak přechod do nového prostředí snadno zvládli. „Vybírali jsme číči kontaktní k lidem, takže ony se na zákazníky těší, nechávají se rády hladit, lidé si s nimi mohou hrát,“ uvádí Víchová. Kočky mají k zabavení hračky, šplhadla a škrábadla, a také průlez do své místnosti, kde si v pelíšcích odpočinou.

Podle Víchové jsou kočky spokojené s tím, kde teď "bydlí". Kavárna má suterén a patro, když jsou ráno vypuštěny, běží nahoru do patra a bedlivě sledují, co se pro zákazníky chystá. „Jakmile přijdou zákazníci, kočky letí za nimi dolů, protože se těší, že je budou hladit a hrát si s nimi,“ vypráví. 

Psycholog Karel Humhal potvrzuje, že z kontaktu se zvířetem může mít člověk velký užitek. Mají podle něj obrovský emoční náboj, "léčivého" vlivu koček na lidskou psychiku, ale třeba i na snížení vysokého tlaku, využívá felinoterapie. „Zvířata dovedou lidem dát to, co jim schází v současném tvrdém životě, kde se na city moc nehraje,“ míní psycholog. 

Kamila Hanesová ze spolku Pozor kočka! potvrdila, že všechna zvířata, která poskytují do kočičích kaváren, jsou očkovaná, a to i proti vzteklině, jsou odčervená a dospělá zvířata kastrovaná. 

Nápad na kočičí kavárny pochází z Tchaj-wanu, odkud se rozšířila tato zařízení do Japonska a v posledních dvou letech i do Evropy. Kočičí kavárny mají Vídeň, Berlín, Paříž, Londýn a v Česku Praha či Karlovy Vary. 

kočka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Žichovská
Tak tam bych se chtěla podívat, ale.....do Prahy to mám "jen" 260 km. S kočičkami si rozumím. Ale doma číču nemám, jedna mi chodí dělat společnost na zahradu, ale jen když jsem tam sama, je krásná tříbarevná, je to divoška - hodně plachá. Netuším čím jsem si získala její důvěru. Emča, je kočička od nás z prvního patra. Ráda ke mně chodí na návštěvu. Jak otevřu dveře vběhne dovnitř, ale stalo se, že jsem to nepostřehla (někdy umí být neviditelná) když jsem odjížděla na několik dnů. Druhý den odpoledne zvonil telefon a Emčina panička se ptala kde jsem, že kočička "pláče" u mně v předsíni. Chudinka, byla tam jeden a půl dne bez jídla pití.....ale za celou dobu tam neudělala žádnou "ostudu". Syn naštěstí bydlí nedaleko, má klíče, tak jí šel otevřít. Emča se na mě za to nezlobí a na návštěvy chodí stále.
Olga Štolbová
Tam já určitě zajdu, zjistila jsem ještě jednu adresu, Karlín, Křižíkova 22. Zuzko, tam se asi budeme scházet, zítra to tam chci okouknout.
Zuzana Pivcová
No, to mi neříkejte ani v legraci!! To tam určitě vyrazím. Na řeckých ostrovech i na Kypru, ve všech restauracích jsem měla vždycky kolem sebe kočky. Nikdo mě nekáral, že je (ze svého) krmím, naopak.
Hana Rypáčková
V Bořivojově ulici č. 43 na Žižkově- to by také bylo pěkné setkání s kočkama!
Lidmila Nejedlá
To beru! Naše kočka Pigina se dožila 20 let. Její odchod nás bolel. Kočka Mortiše byla z útulku a vděčně nás milovala. Zvířata patří k lidem a s hygienou by se to nemělo přehánět. I v supermarketech bych snesla raději kočky než myši.
Zoja Sedláčková
My máme doma tři kočky a jednoho kocourka, ten je, kupodivu, největší mazel. Říká se, že kočky jsou vázané na místo a ne na lidi. Nevím, ale ty naše, když jsme pryč a pak se vrátíme, hodně nás vítají a pak se delší dobu od nás nehnou. Až budu v Praze, docela ráda se do takové kavárny podívám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.