70. výročí osvobození Osvětimi,
Den památky obětí holocaustu

70. výročí osvobození Osvětimi,
Den památky obětí holocaustu

27. 1. 2015

Mezinárodní den obětí památky holocaustu - ŠOA byl vyhlášen Valným shromážděním OSN na 42. plenárním zasedání dne 1.11. 2005.

Tento den má být připomínkou utrpení 6 milionů židovských obětí, 2 milionů Romů a milionu dalších obětí v době holocaustu za 2. světové války. ŠOA v hebrejštině znamená zničení, pohroma, neštěstí. V označení pro nacistickou genocidu je to zločin proti lidskosti.

Datum 27. ledna bylo vybráno záměrně. 27.ledna 1945 byl Rudou armádou osvobozen koncentrační vyhlazovací tábor AUSCHWITZ - BIRKENAU, (Osvětim - Březinka). Vyhlášení Mezinárodní dne památky obětí holocaustu podpořilo 91 členských států, včetně České repubiky, návrh podaly státy Izrael, USA, Rusko, Kanada a Austrálie. V našem kalendáři je tento den označen jako významný.

Pietní akce proběhnou 26.1 a 27.1.2015 v Osvětimi, v Praze a v Terezíně. Cílem je připomenout si utrpení lidí za 2.sv.války, svědectví ve vyprávění přeživších a v mlčení mrtvých a vzít si z toho ponaučení pro budoucnost, zvláště v dnešní době, kdy opět sílí antisemitismus a neonacismus. 

Literatura o holocaustu:

Jehuda Bauer-Úvahy o holocaustu.

Gerald Green-Holocaust.

Thomas Keneally-Schindlerův seznam-zfilmováno.

Wiliam Styron-Sophiina volba-zfilmováno.

Leon Uris-Exodus I a II.

Norbert Frýd-Krabice živých.

Ladislav Fuchs-Pan Theodor Mundstock.

Ladislav Grossman-Obchod na korze-zfilmováno.

Arnošt Lustig-Noc a naděje, Démanty noci,Tma nemá stín, Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou, Nemilovaná,Colette-zfilmováno.

Vrba Rudolf- Utekl jsem z Osvětimi.

Deník Anny Frankové.


Česká televize k 70.výročí osvobození vyhlazovacího tábora Osvětim uvede:

program ČT 1: 

24.1. Colette, drama ČR.2013.

program ČT 2 :


26.1. Pianista, drama PL,N,GB režiséra Polanského, v hlavní roli Adrien Brody.Film získal tři Oscary.2002.

27.1. Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou, drama ČSR.1965.

28.1.Obchod na korze, drama.Režie:Kadár a Klos,v hlavní roli Jozef Kroner a Ida Kaminska.1965.

První československý film oceněný Oscarem v r. 1966 jako nejlepší cizojazyčný film.

 

2. světová válka Hitler Židé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Je to bolestné, ale potřebné vzpomínání na tyto hrůzy v minulosti. V létě jsme byli v Mariánské Týnici u Kralovic a tam je instalováno sousoší 82 lidických dětí, když u toho člověk stojí a dívá se, bolí srdce.
Vladka Steinová
Děkuji všem za příspěvky. Velmi zajmavý je příspěvek od pí.Zoji Sedláčkové. Pí. Zdenka Jírová má jistě pravdu,ve svém článku jsem na film Colette upozornila, ale článek vyšel po uvedení tohoto filmu.Vyšla i stejnojmenná kniha. ČT 24 věnovala tomuto výročí včera, 27.ledna odpolední blok přenosu z Osvětimi.
Zdenka Jírová
V sobotu, 24.1 vysílala ČT1 nádherný film "Collete" o životě vězňů v Osvětimi- Březince. Na pozadí milostného příběhu dvou mladých lidí byl zobrazen těžký život vězňů a bezohlednost a krutost jejich nacistických věznitelů. Byl to silný příběh a vřele bych doporučovala ke shlédnutí. Jen se divím, že naše média o tak významném vzpomínkovém dni tak málo reagovala, ani zmíněný film nijak nedoporučovala, když věnují tolik! zbytečných metrů filmu na reklamu nicotných seriálů. Pak se těžko můžeme divit, že mládež o těchto hrůzách války nic neví a zakládá spolky s nacistickým zaměřením, v poslední době se kloní i k islamistům, kteří jsou stejně zrůdní. Budou muset zažít také hrůzy , o kterých je zmiňovaný film, aby to pochopili?
Zoja Sedláčková
Ještě doplnění - vydali i několik knížek k tomuto tématu. Například básně Hanuše Hachenburga Hned vedle bílá barva mráčků, která je k dostání i v knihkupectvích. Doporučuji, básně jsou krásné.
Zoja Sedláčková
Gymnázium Přírodní škola se této tématice věnuje již několik let. Založili iniciativu Terezínská štafeta, která se věnuje hlavně dětem v podobném věku, které prošly Terezínem a většina jejich životů právě skončila v Osvětimi. K tomuto výročí pořádají v Praze přednášku o Petru Ginzovi, velmi talentovaném chlapci, který v Osvětimi zahynul. Vyprávění, které je vhodné pro děti i dospělé se koná v úterý 3. února od 18:00 hodin v auditoriu Oddělení pro vzdělání a kulturu Židovského muzea v Praze, Maiselova 15. K výročí prvních transportů uspořádali symbolický pochod za svobodou z Terezína na Říp. A v loňském roce již druhé kolo soutěže na toto téma pro druhé stupně základních škol. Vítězná družstva se zúčastní zážitkového víkendu v Terezíně na konci března.
Vladka Steinová
Dobrý den, p. Jarmilo, ano, máte pravdu.V Terezíně, v Osvětimi i v Jeruzalémě jsem byla. Proto jsem napsala tento článek.Děkuji Vám.
Jarmila Komberec Jakubcová
Nedokáži pochopit, že se dnes objevují názory, že holocaust je pouhý výmysl Židů. Doporučuji všem pochybovačům návštěvu památníku holocaustu v Jeruzalémě kde je jedna část věnována pouze dětem, které zahynuly ve vyhlazovacích táborech.Ve školní výuce dějepisu by měla být této tragédii věnována větší pozornost.
Vladka Steinová
Paní Hanko, též děkuji.Jsem ráda,že jste o tomto tématu četla a viděla. Arnošt Lustig KT prošel.Já měla možnost jednou jedenkrát ho vidět a krátce s ním promluvit.Přeji pěkný den.
Vladka Steinová
Paní Zuzko,moc děkuji také jsem o tom slyšela.Zpochybňování holocaustu v poslední době zaznívá často.
Hana Rypáčková
Kolektivní vina se neuznává, ale někdy se brzy zapomíná... Díky Vlaďko za souhrn děl o holocaustu- většinu jsem četla, viděla, zvlášť si vážím moudrostí Lustiga.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...