Jsou skutečně muži
v životě takoví blázni?

Jsou skutečně muži
v životě takoví blázni?

3. 1. 2015

Škodolibější ženy by možná řekly, že podobných důkazů ani není třeba – nicméně se objevila nová studie, podle níž mají muži větší sklony dělat idiotské věci než ženy. Napsal to zpravodajský server news.com.au. 

Existuje už řada studií, které došly k závěru, že muži častěji než ženy míří na pohotovost se zraněními způsobenými různými nehodami. To ovšem může způsobovat fakt, že muži častěji provozují kontaktní či vysoce rizikové sporty nebo jsou zaměstnáni v rizikovějších povoláních. 

Podle časopisu Britské lékařské asociace BMJ ale existuje zvláštní třída "idiotského rizika". Do ní patří takové aktivity, kde se riziko opravdu, ale opravdu nevyplatí – a výsledek je dosti děsivý. 

Proč to dělají? Že by ego?

Pro posouzení toho, jaký je poměr mužů a žen podstupujících idiotské riziko, se BMJ podíval na vítěze takzvaných Darwinovských cen za posledních 20 let. Tyto humorně míněné ceny nominují a oceňují ty, kdo provedli něco, co natolik protiřečí běžnému zdravému rozumu, že při tom přišli o život. A podle Darwina jsou tyto ceny nazvány proto, že podle autorů cen tito pitomci vlastní smrti vylepšili evoluční genofond lidstva. 

Za sledované období bylo z 318 ověřených nominací 282 mužů a jen 36 žen. Muži tedy tvořili bezmála 89 procent a mimo jiné se mezi nimi objevily tyto šílenosti: 
* muž, který se rozhodl svézt za vlakem tak, že za něj zahákl nákupní vozík a posadil se do něj: vlak ho usmýkal k smrti.
* terorista, který poslal bombu v dopise, ale nedal na něj dostatek známek. Dopis se mu vrátil, a on ho bezmyšlenkovitě otevřel.
* tři muži, kteří hráli vlastní verzi ruské rulety s nevybuchlou nášlapnou minou v Kambodži – střídavě na ni šlapali a mezitím do sebe obraceli panáky alkoholu. Mina nakonec vybuchla a zabila všechny tři.
* muž, který dovolil svému bratranci, aby si motorovou pilou uřízl nohu a mohl žádat o vyplacení úrazové pojistky. Bratranec přeřízl hlavní tepnu a na místě vykrvácel.
* muž, který se rozhodl provést ozbrojenou loupež v obchodě – konkrétně v obchodě se zbraněmi, plném střelných zbraní a ozbrojených zákazníků. Navíc před obchodem parkovalo policejní auto, takže byl okamžitě přemožen a dopaden.

Vědci tvrdí, že zjištěné výsledky odpovídají jejich premise, že muži – ač racionálněji založeni – jsou ochotnější dělat pitomější věci. Ale proč tomu tak je, to zatím i vědeckým mozkům zůstává záhadou.

životní postoj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Štolbová
Muži jsou, fakt, úplně jiná zvířata, než my,ženy. Ale proto je přece chceme, milujeme a obdivujeme. A také je, někdy, potřebujeme. Dobře, že jsou, jinak by tu byla nuda.
Zdenka Jírová
Ženy jsou vždy uvážlivější a věc více promyslí, protože musí myslet na děti, aby se nic nestalo jim ani ženě samé, protože kdo by se pak staral o děti? Na muže v tomto ohledu není stoprocentní spolehnutí. To už tak zařídila příroda. Muž je lovec, žena ochranitelka rodiny. Na to ten věhlasný vědecký ústav nepřišel? Asi proto, že tam byli samí muži.
Hana Rypáčková
Myslím, že muži sledují jeden úkol a cíl, ženy mnoho úkolů najednou a musí více kombinovat. A tady v příkladech - to byli samí paka....
Zuzana Pivcová
Já myslím, že vědecky je to dáno tím, že ženy cítí větší zodpovědnost za život, a tak (si) ho víc chrání. Není-li toho bláznovství příliš mnoho, je mně osobně u mužů docela sympatické. :-))
Soňa Prachfeldová
Je to pro ně adrenalin, překrvení mozku a poté nejsou schopni uvažovat
Jana Šenbergerová
Mně je to jasné i bez vědeckých důkazů - příliš rozumu je třeba vyvážit něčím nerozumným. V tomto případě my, méně racionálně založené ženy, nemáme potřebu nic vyvažovat. :-))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.