Dovolenkový recept
z bývalé Jugoslávie

Dovolenkový recept
z bývalé Jugoslávie

12. 6. 2012

V roce 1987 jsme zažádali o příslib do tehdejší Jugoslávie a kupodivu ho dostali, byť jsem byla skvrnou na tváři socialismu. Pro ty, kteří už ani nemohou vědět, co byl příslib - byla to žádost bance o přidělení měny země, kam se mělo soukromě odcestovat na dovolenou. Pak záleželo na tom, jestli vás pustí estébáci a také na tom, jestli vám dá zaměstnavatel doporučení. Pokud ho nedal, neměli jste šanci. I já měla ředitelku, která mně to doporučení nedala, když jsme chtěli jet do Německa za mou matkou. Prostě velká komunistka, kult osobnosti, opilá mocí.

Byli jsme tedy u moře a já byla jak u vytržení, neboť v tamnějších obchodech bylo k dostání všechno a bez šílených front. Oproti našim poloprázdným regálům, kde jsem v půl páté už nedostala ani mléko, ani chleba, natož pak rohlíky, kde se v chladícím boxu krčily tři trojúhelníčky, a když jsem chtěla ovoce alespoň pro děti, musela jsem odstát šíleně dlouhou frontu minimálně v trojstupu. A najednou jsem se ocitla v ráji, kde bylo všechno k dostání, kde se džíny nekupovaly jen v Tuzexu, což byl obchod za valuty, kde nakupovali "spolehliví soudruzi", kteří jakož jediní mohli bez problémů jezdit do ciziny. Jedině v Tuzexu se dostalo zahraniční zboží. Bony se daly koupit i nezákonně, a pak si mohl i normální člověk dopřát něco tuzexového.

V Jugoslávii jsme byli ubytovaní v soukromí a s našimi domácími jsme se hned skamarádili. Samozřejmě jsem s paní domu našla okamžitě společné téma - vaření. Zajímala se o vošouchy (cmundu, bramboráky), a tak jsem jich z jejich ingrediencí udělala pro celou ulici. Z jejich brambor byly vynikající.
Druhý den jsme vařili s bákou, jak jsme jí říkali, zase jugoslávské jídlo a recept na něj následuje.

Usmažíme si štůsek slaných, tenkých palačinek.

Náplň: na olivovém oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky dobrou slaninu (např. oravskou nebo anglickou), stačí 100 g, osmahneme. Přidáme na plátečky nakrájené 2 stroužky česneku, zamícháme a hned přidáme asi 0,5 kg mletého masa. Oddělíme ho od sebe (později už to jde špatně), osmahneme, přidáme pepř, hrst nasekané zelené petželky, malou sklenku vody a kostku bujónu. Pod poklicí podusíme do měkka. Po chvilkách zamíchat. Pak vmícháme lžíci kečupu a plnotučné hořčice, necháme projít varem a vypneme. Eventuálně můžeme přisolit, je-li třeba. Do zchladlé náplně přidáme 1 vejce.

Tři způsoby přípravy pokrmu:
1) Do vymazaného pekáčku vrstvíme palačinku, maso, nakonec zase palačinku. Rozkrojíme na 8 dílků, natřeme zakysanou smetanou a zapečeme. Podáváme se zeleninovým salátem.

2) Palačinky naplníme směsí, zarolujeme, naskládáme do vymazaného pekáčku (i na sebe), pokapeme olivovým olejem a zapečeme. Opět zeleninový salát.

3) Palačinky pomažeme směsí, boční okraje přehneme kousek směrem dovnitř, aby obsah nevypadl, a srolujeme od sebe dozadu. Obalíme v trojobalu jako řízky a usmažíme. Výborné jsou i k pivu nebo vínu a jakémukoliv zeleninovému salátu.

Zkoušela jsem i zapečené brambory. Vrstva osolených, opepřených a olivovým olejem pokapaných brambor (projedu je krájítkem na bramborový salát), na ně masovou směs a třeba čerstvé žampióny nebo drobné kostičky syrové kapie, co kdo rád. Druhou část brambor - osolit, opepřit a zakápnout olivovým olejem nebo zakapat rozpuštěným máslem nebo lehce zakysané smetany. Všechno vám bude chutnat.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ladislava Jankovská
Jsem z Plzně, což neznamená jen Škodovku a Plzeňský pivovar, ale mnoho dalšího, jež stojí za shlédnutí. Jedna věc z toho "dalšího" je i hrob Josefa Kajetána Tyla na Mikulášském hřbitově. A právě o něm měla pojednávat domácí slohová úloha. Zadání znělo: Popis hrobu J.K. Tyla. Měli jsme na to asi měsíc, takže "spóóóustu času", jak jsem si myslila. Byla jsem velmi vytížené dítě. Měla jsem tolik aktivit, jako třeba piáno, balet, gymnastiku, němčinu a další. Takže jsem po hřbitovu ani nevzdechla. Navíc jsem našla v knihovně knížku o J.K. Tylovi, kde byl hrob vyfocen. Tak jsem se nijak nevzrušovala v domnění, že to pak zvládnu levou zadní. Večer před odevzdáním úkolu jsem usedla a jala jsem se popisovat hrob. Ovšem na černobílé fotografii nevalné kvality toho moc k popisování vidět nebylo, i začala jsem si zoufat a svěřila se matce. Po dlouhém projevu o mé neschopnosti, nezodpovědnosti, lemplovsví a dalších hroznostech, zavolala matka své kamarádce Mileně a vyzbrojeny baterkami a psacími potřebami vyrazily spolu na hřbitov. Ten byl samozřejmě v této pozdní hodině už zamčený. Několikrát obešly hřbitovní zeď, až vzbudily pozornost příslušníka VB ( pro mladší ročníky-policista). Matka s Milenou se mu svěřily a on, neboť měl doma také dva puberťáky, ochotně pomohl vyhledat nejvhodnější místo k přelezení zdi. Popis i s náčrtama zvládly asi za hodinu a tou samou cestou se vracely zpět. Kousek odtud byla nálevna a ve chvíli, kdy se nad zdí objevily dvě hlavy, jal se jakýsi opilec pod nimi ulevovat svému měchýři. Když se jejich pohledy střetly, tak bylo chvilku ticho, pak všichni tři zařvali, matka s Milenou zmizely za zdí a smály se a nešlo to zastavit. Osud opilcův není znám, neboť když obě dámy přelezly zeď, nikdo tam nestál. Jen smáčená zeď svědčila o něčí přítomnosti. Slohovou úlohu jsem brzy ráno napsala, nebyla to velká práce, neboť materiálu jsem měla dost. Ale od té doby neodkládám nic na zítra.
Věra Sehnalová
To vypada lakave. Podobne se delaji v italii lasagne (platky testovin). Misto zakysane smetany pouzivaji besamel s vmichanym syrem. Vrstvi se masove ragu na rajcatovem pyre (nikdy ne kecup),besamel,lasagne,posypat strouhanym parmezanem,pokapat olivovym olejem a zapect v troube. Ragu si ochucuji jak komu chutna (cesnek,oregano, bazalka, nebo jen sul a pepr) . Nekdy zkusim palacinky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.