Karel Čapek věřil ve svobodu
ducha, humanitu i demokracii

Karel Čapek věřil ve svobodu
ducha, humanitu i demokracii

8. 1. 2015

Jedním z největších českých spisovatelů byl bezesporu Karel Čapek, od jehož narození uplyne 9. ledna 125 let. Tento rodák z Malých Svatoňovic na Trutnovsku si zajistil nesmrtelnost zejména romány a dramaty, některými s nádechem sci-fi, jež varují před zneužitím moci či techniky. Čapek proslul též jedinečnou stylistikou, používáním neobvyklých slov i prvním použitím jednoho, jímž obohatil řadu jazyků po celém světě - slova robot (z dramatu R.U.R.).

Tvůrčí záběr Karla Čapka, k jehož nejslavnějším dílům patří Válka s mloky, Bílá nemoc a Matka, byl široký. Kromě románů a dramat psal povídky, fejetony a cestopisy (Výlet do Španěl, Anglické listy, Obrázky z Holandska), překládal (Francouzská poezie nové doby) i fotil (osobnosti, včetně prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, s nímž se přátelil). Fotkami a ilustracemi doprovodil také svou knihu pro děti Dášeňka čili život štěněte.

Postřehy v souvislostech

Schopnost bystrého pozorovatele, jenž uměl i nejobyčejnější věci vidět v neotřelých souvislostech, prokazoval Karel Čapek pravidelně i v tisku. Jako novinář pracoval od roku 1921 až do konce života v pražské redakci Lidových novin. Kromě aktuální publicistiky psal s lehkostí i humorem o lidských vášních, zálibách či slabostech. Z některých fejetonů později vznikly i knihy, například román Továrna na absolutno.

Méně známý je Čapkův zájem o etnickou hudbu - dochovala se unikátní sbírka více než 450 gramofonových desek a asi 115 katalogů gramofonových firem, kterou rodina v roce 1981 věnovala Náprstkovu muzeu. Po roce 1990 byly nahrávky zdigitalizovány a vydány na CD.

V letech 1921 až 1923 působil Karel Čapek také jako dramaturg a režisér Vinohradského divadla v Praze, kde nastudoval mimo jiné světovou premiéru své hry Věc Makropulos, v níž si zahrála i Olga Scheinpflugová. S touto herečkou a spisovatelkou se Čapek oženil v roce 1935, tři roky před svou smrtí.

Některá díla napsal Karel Čapek spolu se svým bratrem malířem a spisovatelem Josefem Čapkem. Například divadelní hry Ze života hmyzu a Loupežník, povídkové knihy Krakonošova zahrada či Devatero pohádek nebo jednoaktovku Lásky hra osudná. Z jejich spolupráce vyšly i další publikace, mj. Pásmo Guillaumea Apollinaira, jež Karel přeložil a Josef doplnil linoryty. Bratr Josef mu údajně poradil i slovo robot.

Pravidelné schůzky pátečníků

Od poloviny 20. let minulého století žili bratři Čapkové na pražských Vinohradech ve dvojvile se zrcadlově otočenými dispozicemi a společnou zahradou, kde se tehdy každý pátek scházeli "pátečníci" - kulturní a politické osobnosti první republiky (například T. G. Masaryk, Edvard Beneš, Ferdinand Peroutka, Eduard Bass, Karel Poláček a Vladislav Vančura).

Část této vily, v níž Karel Čapek žil se svou ženou Olgou, podzim 2013 odkoupila Praha 10. Některé pokoje zůstaly od smrti Čapka prakticky nezměněny, takže v nich nedávno pracovníci Národního památkového ústavu odhalili tajný trezor a v něm například hovory Čapka s prezidentem Masarykem, dopisy pro Čapkovu manželku Scheinpflugovou či sešity s kresbami z jeho cest, především ze Skandinávie.

Karel Čapek studoval gymnázium v Hradci Králové a absolvoval filozofii v Praze, Berlíně či Paříži. Poté krátce působil jako vychovatel ve šlechtické rodině Prokopa Lažanského na zámku Chyše. Od roku 1917 byl redaktorem Národních listů, odkud odešel v roce 1921 do Lidových novin. V letech 1925 až 1933 byl prvním předsedou Československého PEN klubu a v letech 1932 až 1938 byl nominován na Nobelovu cenu za literaturu, pokaždé neúspěšně.

Poslední tři roky života strávil Karel Čapek ve Staré Huti u Dobříše, kde je dnes jeho památník. Zemřel 25. prosince 1938 na zápal plic v Praze, kde je pohřben na vyšehradském hřbitově. Nikdy se nevzpamatoval z německé okupace Československa a gestapo mu bylo v patách.

"Věřím v právo každého na život, práci, blahobyt a svobodu ducha, věřím v mír, ve Spojené státy světa a rovnost národů, věřím v humanitu, v demokracii a v člověka, amen," napsal v jednom ze svých děl Karel Čapek, jemuž v roce 1995 prezident Václav Havel udělil in memoriam Řád T. G. Masaryka.

spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Je dobře, že všude, kdy Karel Čapek přebýval, má svůj památník, na zámku v Chýši má také svou místnost.
Zdenka Jírová
Škoda, že se nedostalo Karlu Čapkovi zasloužené cti v podobě Nobelovy ceny. Byl to člověk, jehož názory nikdy nezestárnou a budou platit na věky. Vzpomínám si, že jsem psala maturitní práci právě o Karlu Čapkovi - dostala jsem jedničku.
Dana Kolářová
Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše stojí za návštěvu.
Hana Rypáčková
Krásnou češtinu Karla Čapka lze jen obdivovat.
Marie Magdalena Klosová
Byla to moje maturitní otázka.Dobře jsem si vybrala.
Vladka Steinová
Geniální spisovatel,, člověk a humanista. Díky jemu známe slovo ROBOT,byl navržen na Nobelovu cenu.Vidět např. Věc Makropulos, či Ze života hmyzu na divadle je opravdu zážitek.Škoda, že zemřel poměrně mladý.
Zuzana Pivcová
Pro mě zůstává Karel Čapek fenomén. Mimořádný až geniální, a přitom jako člověk velmi plachý. Zvláštní, že mi výrazem vždycky připomínal mého tatínka.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.