Brtnické ledopády

Brtnické ledopády

10. 1. 2015

Dlouho jsem o tomto unikátním přírodním úkazu vůbec nevěděla. Až když jsem se vetřela mezi fotografy a viděla na netu fantastické snímky, bylo rozhodnuto, že to chci vidět na vlastní oči. 

Brtnické ledopády se v optimálním zimním čase nacházejí tady u nás na severu v CHKO České Švýcarsko - mezi Mikulášovicemi a Vlčí horou - výchozím bodem je většinou obec Brtníky (žst.).

Pod Vlčí horou pramení Vlčí potok, který se pak dále klikatí velice romantickým údolím, tvořeným z obou stran bizarními skalními útvary z pískovce zvláštního složení, které hraje spolu se specifickým (mrazovým) klimatem údolí hlavní roli při vzniku ledopádů.

Ledopády zde totiž nevznikají tradičně jako zmrzlé vodopády, nýbrž při optimální souhře mrazu a odtávání sněhové pokrývky ve vyšších partiích skal. Obyčejně se voda do pískovcových skal vsakuje, jako např. ve skalních městech Českého ráje nebo Adršpašsko-teplických skal. Zde ale voda z tajícího sněhu stéká po hraně skal, kde při opětovném zamrzání tvoří rampouchy a ledové kaskády až neskutečných velikosti - a také barev. Stékající voda splavuje zeminu, železité a křemičité písky i drobné částečky mechů, a tím ledopády nádherně zbarvuje od žluté přes oranžovou, zelenkavou do hnědé až černé barvy. V zimním období bez sněhu nemusí proto ledopády vůbec narůst, jindy vlivem velké oblevy může dojít ke zřícení celé té nádhery, někdy k jejímu opětovnému narůstání. V optimálních podmínkách mohou prý ledopády, mající i svoje jména, vydržet až do zač. května.

Z hlavní turistické trasy údolím Vlčího potoka vybíhají k jednotlivým ledopádům značené odbočky. Za nejkrásnější ledopád je považován Velký ledový sloup a největší je oranžový ledopád Velká opona s výškou až 8 m (k ní jsem po pádu u Vel. led. sloupu už neměla odvahu sestoupit). Nádherné ledové útvary spatříte i přímo na Vlčím potoce.

V každém případě jde, zvláště na odbočkách k jednotlivým ledopádům, o poměrně náročný, většinou zledovatělý terén a také v době oblevy je třeba obezřetnosti - hrozí odpadávání led. rampouchů i celých bloků ledu.

O pár km dále, kde se Vlčí potok vlévá do říčky Křinice, která dále pokračuje romantickým kaňonem Kyjovského údolí, se nachází tzv. Jeskyně víl. Jde v podstatě o skalní převis a podzemní prostory, kde se  v zimě také vytváří nádherná ledová výzdoba. Ale to je na samostatný výlet a tam jsem já nebyla.

Já jsem byla ráda, že jsem se z toho výletu vrátila domů živá ;-).

fotogalerie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marcela Broumová
Alenko, podepisuji všechny předchozí komentáře. Krása nesmírná, fotografka odvážná. Navíc - číst a prohlížet dnes, kdy je 35°... ještě se sem vrátím.
petr stejskal
Ali,je to fantazie a je to u nás ,v české zemi. Díky. P.
VANDA Blaškovič
Milá Aleno, hrníčky, kamínky, legionář a nyní ledopády ! Nádhera ! Nevím co dříve si u Vás vychutnat. Teplo domova či divokost přírody ? Nádherné kontrasty. Díky !
Hana Práglová
Alenko,veliká nádhera!!!!My v Č.Švýcarsku byli loni v létě.V zimě se tam určitě nikdy nedostanu.ještě,že tě máme!!!Díky.
Libuše Křapová
Nádherné fotky, obdivuji každého, kdo dokáže takhle fotit. Je vás tu víc, já do téhle skupiny nepatřím. O to více obdivuji
Jaroslava Handlová
Aleno, prohlížím si tu ledovou nádheru se zatajeným dechem. Povedly se Ti fantastické záběry i povídání.
Alena Vávrová
Pro naši věkovou kategorii to náročnější určitě je. Žst. je v Brt. na nejzašším konci, tzn. přejít celou obec, pak kus otevřenou krajinou, dále do kopce průsekem pod el. ved. lesem na začátek trasy kolem samotných ledopádů. Ta je "horem-dolem". My šli asi 12-15 km. Každá odbočka k velkému ledopádu cca 200-250 m někdy dosti neschůdným terénem. Většinou usmekaným - díky velké návštěvnosti. Pro větší organiz. skupinu není od věci sehnat si v místě průvodce.
Jana Šenbergerová
V českém Švýcarsku jsem byla jen na jaře a v létě. Je vidět, že je tam krásně v každou roční dobu. Dík za komentovanou galerii.
Soňa Prachfeldová
Už jsem se dívala, plno krásy, myslela jsem jako výlet pro náš klub, ale asi je to náročnější, tak jsem zvědavá, kdo se ke mně přidá
Alena Vávrová
Já tam byla v r. 2013. Když si zadáte na rajce.cz do vyhledávání Brtnické ledopády, vypadne vám přes 4 stovky volně přístupných alb za několik let zpátky. Je to úžasný div přírody. Snažím se nalézt info, jak to tam vypadá letos, jestli už "rostou" ;-). Pak to sem dám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.