Počítačová zkáza

Počítačová zkáza

18. 1. 2015

Jako počestný občan České republiky jsem se chystal vyměnit občanský průkaz s dobíhající platností. Nečekal jsem nic dobrého ani pohodového, netušil však…Nakonec jsem se trefil do úředních hodin. Po odebrání pořadového lístku jsem se usadil mezi podivná individua pražské periférie. Měl jsem trému a potily se mi ruce.

Na vyzvání jsem vstoupil do kanceláře. Za neprůstřelným sklem seděl starý, ale noblesní státní úředník, vzorně oblečený. Mohl jsem usednout. Ze skoro už propadající občanky pečlivě opsal mé rodné číslo. To mi bylo přiděleno až po válce, v roce 1958. Řádně mi bylo zapsáno na zadní stranu německo-českého rodného listu z února 1945. Hitlerova válka se chýlila ke konci, skončila ale až v květnu 1945. Úředník mě sedícího vyfotografoval, zatím prý ještě nechce otisky prstů ani foto zornice oka. To prý až později. Provedení úředního úkonu končilo mou kontrolou počítačového protokolu. Zděsil jsem se. Zastavilo se mi srdce i krevní oběh. Zsinal jsem…

Pod mou fotografií stálo jméno:  Hans Vogeltanz, narozen v Reichenberku (dnešním Liberci).

Nenacházel jsem slov! Rovnou jsem mu počítačový paskvil podal zpět, se slovy: To přeci nejsem já! To je někdo jiný! I on se zděsil. Poníženě se omlouval, musel prý by mě později osobně navštívit, předvolat a chybu napravit. Nakonec jsme se domluvili a uvěřil mi, že se jmenuji Miloš Nekvasil a narodil se v ten den v Praze. Vytvořil nový formulář, ten jsem ochotně podepsal svým českým jménem (stejným od roku 1945). Rozešli jsme se přátelsky a podali si ruce .Později vyzvednutá občanka už byla „eňo ňuňo“, jsem s ní v mých 70-ti letech naprosto spokojený.

Je pochopitelné, že v předválečných, válečných a poválečných letech ještě nebyly počítače. Děti se rodily nezávisle, v různých městech a místech. Lokální přehled míval třeba jen náboženský hodnostář, možná matrikář. Rodná čísla neexistovala. Počítače měla bohatší ministerstva, asi až od 80. let. Že si tak dlouho nikdo nevšiml (třeba IP skvěle placení), že mnoho obyvatel ČR má stejné rodné číslo? Nejlepší řešení je „samovyhnívající“ taktika – počkat, až vymřeme. 

Můj příběh počítače
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
Když jsem si chtěl na karlínské poště vyzvednout doporučenou zásilku, nedali mi ji. V občance už jsem měl adresu bydliště v Libčicích. Šel jsem tam znovu s cestovním pasem. Tam není adresa uvedena. Na pas jsem balíček dostal.
Zuzana Pivcová
Včera jsem si vzpomněla na Váš článek, protože jsem byla na školení na MO a vrátná mi sdělila, že mám od 5. ledna propadlou občanku. Nezbylo, než se vydat na Úřad MČ P 11 a tam si odsedět půldruhé hodiny čekání. Pak už to šlo celkem hladce, titul jsem jako vždy nechtěla, abych nemusela dodatečně donést diplom a čekat znovu, elektronický čip za 500 by mi prý byl stejně nanic, na fotku jsem ani nekoukla s poděkováním, že lepší to stejně nebude (10 let jsem chodila s fotkou, pořízenou den po přepadení, tak mi do úsměvu nebylo), jen co nejmíň problémů. Takže za měsíc v novém obalu.
Marie Magdalena Klosová
Také mě upozornila kupónová privatizace na to,"že já nejsem já".Byla jsem dost překvapena,nikdy jsem nic takového nezpozorovala.Nicméně jsem musela žádat o opravu.Příhod s OP mám víc.Například,když jsem po revoluci měnila občanku,naivně jsem se domnívala,že bych v ní konečně mohla mít uvedeno celé křestní jméno,tudíž Marie Magdaléna.Úřednice se na mě s despektem podívala a doporučila,jestli mi na tom TAK záleží,ať si to druhé napíšu NA OBAL.Zůstalo to bez komentáře.
Helenka Vambleki
Já svou "dualitu" zjistila při kupónové privatizaci. Rovněž jsem byla ta šťastnější a přidělené rodné číslo mi zůstalo - taky by mne docela zajímalo jak dopadla má dualitka :-)
Alena Vávrová
Jdu taky s troškou do mlýna. V r. 1963 byl otec nucen dojet na matriku města, kde jsme se tři z nás 6 sourozenců narodili, neb zřejmě pouhé křestní listy už režimu nestačily. No a až po letech, kdy mi byl rodný list dán k opatrování do vlast. rukou, jsem zjistila, že úřednice mi sice napsala do příslušné kolonky číslicemi datum narození správně, ale vedle slovy se skví letopočet "tisícdevětsetšedesáttři". No a co myslíte, všiml si toho i někdo jiný? Ne. A to jsem se s tím rod. listem vdala, měla tři děti, ovdověla a nevím, kde všude jsem ho ještě na úřadech potřebovala. Dlužno dodat, že RČ mám vypsané správně.
Alena Tollarová
Moje maminka byla pokřtěná jako Hana a tak ji také až do její smrti jmenovala celá vesnice. Pro úřady však byla Jana. Prý když se někdy po převratu vydávaly nové doklady, bylo jí řečeno, že se přece nebude jmenovat jako Hana Benešová a zapsali jí do OP jméno Jana. Nevím, jestli to tak skutečně bylo, ale tak to říkala ...
Miroslav Štorch
Naštěstí ještě existují papírové doklady, aby úředníci mohli opravit chyby vzniklé v počítačích :-) Ony stačily problémy s evidencí motorových vozidel, kdy databáze nefungovala a lidé ztráceli spoustu času. Kdysi jsem chtěl na hlavním nádraží v Praze koupit mezinárodní lístek do Florencie v Itálii. Pokladní se podívala do počítače. Já to tady nemám. Říkal jsem jí to je ale velké město. No nemám a chtěla zavolat dalšího zákazníka. Díval jsem se na její monitor a řekl jí."To by mohlo být to Firenze," Zmáčkla tlačítko a řekla jen : " A jóóó." Chyba nebyla asi v počítači.
Libuše Křapová
Svého času jsem měla s rodným číslem taky patálii. Ještě když jsem měla účet u IPB - než padla - jsem na výpisech měla upozornění na dualitu. Musela jsem si žádat do Prahy - už nevím kam - o ověření rodného čísla. Nakonec jsem asi byla já ta rychlejší, mně bylo číslo ponecháno a ta druhá dotyčná ho zřejmě musela měnit. Doufám. Protože od té doby mne na dualitu nikdo neupozorňoval. A potvrzení z Prahy mám dodnes uložené v peněžence spolu s OP - co kdyby někdo někde..
Jana Šenbergerová
Pane Nekvasile, jste pěkné číslo, bez ohledu na to, jaké je vaše rodné číslo. :-)
Hana Rypáčková
Mně vloni končil pas a nechtěli mi vydat jiný podle občanky, že tam nemám číslo čtvrti Prahy v místě narození.Musela jsem přinést skororozpadlý křestní list.Tam to taky nebylo. Jen farnost U Apolináře. No nakonec mi ho vydali....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.