Má maminka

Má maminka

19. 1. 2015

Můj nejhorší zážitek se stal v nemocnici u postele mé maminky. Byla v komatu po mozkové příhodě a každý den jsem u ní byla, povídala jí, hladila,.....a čekala, že se probudí a bude zase mezi námi. 

Jednoho dne vešel do pokoje muž o něco starší než já a přistoupil pomalu k posteli mé maminky. Koukal upřeně na ni a já jsem nechápala. Najednou pronesl: "Špatné je to s maminkou".  Já jsem jen pokrčila rameny a v duchu si říkala, proč se tak na ni kouká a proč se vůbec ptá? Po chvíli dodal: "Co to má za hadičky"? Stroze jsem odpověděla a zeptala se, proč ho to zajímá. Odpověď mě šokovala: "Vždyť je to má matka".

"To snad ne, to je moje maminka", odpověděla jsem mu já. Držely jsme se s maminkou za ruce, ale to mu vůbec nevadilo. Znovu zazněla věta: "To je moje maminka ", já opět oponovala a on znovu. Bylo to, jak když se děti na písku hádají o bábovičku.

"Není vaše maminka na vedlejší posteli?", řekla jsem mu. Pootočil se, koukl a řekl: "Ne, tohle je má máma". Nevěděla jsem, zda mám brečet nebo se smát nad bláznem, co stojí vedle.

Najednou mě napadlo: "Jestli je tohle vaše máma, tak vy byste musel být můj bratr, a já si nevzpomínám, že bych měla staršího bráchu" .To ho zarazilo, chvíli mlčel, pak koukl vedle na postel a znovu řekl: "Tohle je má matka". To už jsem nevydržela a se slzami v očích ho poslala na sesternu se zeptat, kde leží jeho máma. Chvíli váhal, ale pak šel. Nechal pootevřené dveře a sesterna byla vedle. Slyšela jsem, jak mu sestra říká, že na druhé posteli. Byla to opravdu ta vedlejší paní, kterou její vlastní syn nepoznal.     

Myslela jsem, že už se nevrátí, ale mýlila jsem se. Přišel, omluvil se, koukl z dálky od dveří na svou maminku a dodal: "Zítra pošlu manželku".

Více jsem nikoho u vedlejší postele neviděla, ale i já jsem přišla navštívit svou milou, hodnou, skutečnou maminku už jen čtyřikrát. Odešla. A je nám  po ní hodně smutno.   

 

 

Můj příběh rodina
Hodnocení:
(3 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Ten příběh mnou docela otřásl. Proč tam ten muž vůbec šel, když neznal svou matku? To je bezcitnost. Popsala jste příběh velmi sugestivně.
Olga Štolbová
Majko díky, opravdu silné a smutné. Ale krásné vzpomínky na maminku určitě přehluší to ošklivé.
Zuzana Pivcová
Vybavilo se mi, jak moje maminka již s rakovinou chodila z jednoho pavilonu do druhého za svou matkou, naší babičkou. Když za ní přijel jedinkrát z Prahy syn, maminčin bratr, babička se s ním na pokoji pyšnila. On se tam jen otočil, prohlásil před námi, že "ty nemocnice by neměly být" a ztratil se. Ale ne, že by ji nepoznal. To už je hodně silné. Díky, Maruško, za hluboce lidské osobní vyprávění.
Jana Šenbergerová
Smutné. Čekala jsem leccos, ale tohle by mě nenapadlo. Maminku máme jen jednu, a pokud je to dobrý člověk, chybí nám vždycky. Díky, že ses s námi o svůj příběh podělila.
Hana Rypáčková
Někdo možná ani neví, že má maminku v nemocnici.Když se snažím najít v něm to lidské.....
VANDA Blaškovič
...dva naprosto kontrastní přístupy k člověku a životu..na jedné straně drásavě tragické na druhé straně, té Vaší, Marie, hluboce lidské. ... a tak by to mělo být...děkuji.
Hana Práglová
Majko,i když tento tvůj příběh znám,opět jsi mě dojala k slzám.Na stejném oddělenéíje nyní moje mamka.Když onehdy vešel do pokoje cizí pán ,pohleděl na ni se slovy "Ježíš vás spasí",myslela,že dostane infarkt.Pořád na to myslí.Na rozdíl ode mne však ty už jen bohužel můžeš jn vzpomínat.Hodně síly!!!
Jaroslava Handlová
Majko, to je hodně smutné, když syn nepozná vlastní matku. Ale v životě se buhužel stávají i velmi podivné příhody. Tvoje maminka už má nyní klid a jistě se někde shora na Tebe laskavě usmívá.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...