Strhující život i dílo Vitky
Kaprálové udivuje dodnes

Strhující život i dílo Vitky
Kaprálové udivuje dodnes

24. 1. 2015

Její dílo stále fascinuje, je strhující, plné imaginace, vášnivé i vtipné, stejně jako její osobnost. Talentovaná komponistka a dirigentka Vítězslava Kaprálová byla drobná a dětsky rozmarná, čímž vyvolávala touhu být chráněna. "Kam Vitka přišla, přinesla s sebou jaro," napsal o ní její důvěrný přítel, skladatel Bohuslav Martinů. Za křehkou slupkou skladatelky však byla houževnatost, píle i sebevědomí. Dílo Kaprálové, která se narodila před 100 lety, 24. ledna 1915, patří dodnes k repertoáru předních světových hudebníků.

Jedna z nejhranějších českých skladatelek se za pouhých 25 let svého života stačila výrazně zapsat do české hudby 20. století. V tvorbě uplatňovala rodačka z Brna moravskou melodiku, ale i světové postupy moderní vážné hudby. Ke jejím známým dílům patří třeba orchestrální Vojenská symfonieta, píseň Sbohem a šáteček na stejnojmennou Nezvalovu báseň či klavírní cyklus Dubnová preludia, se kterými exceloval pianista Rudolf Firkušný.

"Vitka" Kaprálová, jež se prosadila v oboru, který byl do té doby výsadou mužů, byla osobitou a plně tvůrčí osobností. V jednom dopise matce kupříkladu napsala: "Nezbývá než nacházet dobro s otevřenýma očima a zlem se zocelovat; být vděčen za krásu, která nás obklopuje, i za bolest..."

V posledních desetiletích je ale Kaprálová známa též jako literární postava knih Jiřího Muchy Podivné lásky a Jindřicha Uhra Ona a Martinů. V nich byl zveřejněn intimní vztah Kaprálové ke staršímu a ženatému skladateli Bohuslavu Martinů, což ale nezasunulo do pozadí její dílo.

Martinů na ni nikdy nezapoměl

Kaprálová se narodila v Brně 24. ledna 1915 v rodině skladatele Václava Kaprála. Od dětství projevovala mimořádné hudební nadání - v pěti letech už hrála s otcem čtyřručně na klavír, v devíti napsala první větší skladbu. Zároveň ale často stonala. V deseti letech se léčila v tuberkulózním sanatoriu ve Starém Smokovci.

Proti otcově vůli vystudovala skladbu a dirigování na konzervatoři v Brně, později studovala na mistrovské škole v Praze skladbu u Vítězslava Nováka a dirigování u Václava Talicha. Ve svých 22 letech (v listopadu 1937) již dirigovala v Praze před Českou filharmonií svou Vojenskou symfonietu (prezident Edvard Beneš jí tehdy osobně poděkoval) a o rok později ji přednesla se Symfonickým orchestrem BBC v Londýně.

Kaprálová žila od roku 1937 v Paříži, kde byla soukromou žačkou Martinů. Vztah žačky (Martinů ji oslovoval písničko) a učitele (byl o čtvrt století starší) se postupně změnil ve spolupráci dvou vyhraněných osobností a vzájemnou konzultaci při komponování, zároveň ale přerostl v intimní cit. "Že se vztah Martinů k ní měnil, nebyl žádný div," napsal její pozdější manžel Mucha v knize Podivné lásky. "Každý se do ní snadno zamiloval, ale Martinů měl několik důvodů navíc. Byla Češka, milovala Vysočinu, jeho rodný kraj, a jako skladatelka byla přímo duší jeho duše."

Jejich vztah se nejvíce zrcadlí ve Dvou koledách milostných, spolupracovali ale též při skládání Tre ricercari Martinů a Kaprálové Partity pro smyčcový orchestr a klavír. V Paříži také vznikly klavírní Variace na zvonkohru kostela Saint-Etienne du Mont, jedno z nejosobitějších děl Kaprálové.

Krátce před svou smrtí se Kaprálová v dubnu 1940 provdala v Paříži za spisovatele Jiřího Muchu, syna malíře Alfonse Muchy, i když ještě měsíc předtím se zasnoubila s Muchovým přítelem, letcem Ivem Tondrem. Při útěku před postupující nacistickou armádou u ní opět propukly příznaky tuberkulózy, které podlehla v Montpellieru na jihu Francie 16. června 1940.

A Martinů? Sedm let po Vitčině smrti píše v New Yorku: "Jen jedna otázka neopustila dodnes mé vědomí a vzpomínky. Proč osud jí dal tolik energie a tolik vzácných darů a proč jí nedal možnost, aby jich mohla využíti? A na tuto otázku, myslím, nikdy nedostanu odpovědi."

hudební skladatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladka Steinová
Tato křehká a nadaná žena žila velmi krátce. B.Martinů poznala v r. 1937 a o rok později na Vysočině, Ve Třech Studních, již byla ve svém Smyčcovém kvartetu op.8 silně ovlivněna jeho tvorbou, stejně jako tvorbou svého otce. Za Jiřího Muchu byla vdána velmi krátce.Krásná skladba je její Vánoční preludium.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.