Foto

Město Telč pořádá
zimní sraz turistů

5. 2. 2015

Zimního srazu turistů v Telči na Jihlavsku se v příštím týdnu zúčastní stovky lidí. Skoro polovina přihlášených je ze Slovenska, přijedou také delegace polských a maďarských turistů. Město bude čtyřdenní setkání hostit od čtvrtka 12. února. Kromě výletů pro běžkaře i pro pěší bude mimořádně otevřena rozhledna na Oslednicích, telčská muzea a podzemí. „Pokud připadne sníh, účastníků přijede víc,“ řekl Vladimír Mazal z pořádajícího telčského Klubu českých turistů. 

Zimní sraz turistů se koná každé dva roky, v Telči bude poprvé. Na Vysočině se setkání konalo v roce 2007 ve Žďáru nad Sázavou, tehdy se turisté museli obejít bez sněhu. Teď je sice kolem Telče bílo, ale vrstva sněhu není moc vysoká. Připravovaná trasa pro běžkaře mezi Telčí a Studenou, dlouhá zhruba 20 kilometrů, se podle Mazala v sobotu dala projet bez sundání lyží. „Sice to není na nové lyže, ale na takzvané práskačky nebo na lyže voraništní,“ uvedl. 

Turisté se budou moci vydat do přírody i pěšky, trasy povedou po vedlejších silnicích kupříkladu do Kostelní Myslové a do Krahulčí. Pro zájemce je připraveno také zimní táboření u rybníka Roštejn. Součástí programu je kromě prohlídek památek i páteční koncert v kostele Jména Ježíš a v sobotu Papučový bál. 

Tradice zimních srazů vznikla v roce 1931, kdy tehdejší Klub československých turistů začal pořádat lyžařské přebory. Dalších několik ročníků setkání se uskutečnilo v 60. letech. První český zimní sraz turistů byl oficiálně vyhlášen v roce 1974. Delší pauza nastala v 80. a 90. letech, srazy pak byly obnoveny v roce 2003. 

turistika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.