Bojíte se dát dětem na zadek?
Škoda, většinou to prospěje

Bojíte se dát dětem na zadek?
Škoda, většinou to prospěje

8. 2. 2015

Papeže Františka nyní zavalila mezinárodní kritika za jeho souhlas se symbolickými tělesnými tresty pro malé děti. Plesknutí přes zadek nebo pohlavek.

Já svatý tedy určitě nejsem, ale s panem papežem Františkem naprosto soucítím. Plesknout ty malé rozmazlené hajzlíky občas po zadnici je třeba, třeba a třeba. Za tím si stojím.

Už se těším, jak mi zazvoní u dveří policie nebo sociálka, protože podněcuji násilí na malých dětech. Vyšší věk má ale řadu výhod. Jednak s ním (alespoň u mne) dramaticky klesá strach z čehokoli, druhak si můžete v demokratické společnosti (na níž jsem čekal desítky let) říkat (pokud nejste hulvát), co chcete. Což s první výsadou samozřejmě úzce souvisí.

Šílená cesta do Švédska

Vzpomínám si na dost šílenou cestu trajektem z Dánska do Švédska v roce 1996. Seveřané se většinou opili (včetně maminek), Severní moře bylo bouřlivé, takže návštěva ještě v přístavu vycíděných toalet se stala nechutným dobrodružstvím.

To mě však nepřekvapilo, ani neuráželo, ale chování seveřanských robátek se mě dotklo. Vzteklý, asi pětiletý chlapeček jménem Sven kopal do maminky i do tatínka, protože mu nekoupili zmrzlinu. Ovínění rodiče se jen smáli, čímž hysterii chlapce zvýšili natolik, že vytáhl z bagu pod stolem golfovou hůl a otce s ní přetáhl po zádech. Tatínek nereagoval, jen si dolil sklenku.

Seděl jsem v lodní restauraci u vedlejšího stolu a na robátko významně udělal prstem tytyty. To však byla fatální chyba. Sven šel okamžitě žalovat a tatínek na mě nastoupil s tím, že obtěžuji jeho dítě a že na mě zavolá policii.

Snažil jsem se marně vysvětlovat, že jsem se ho jenom zastal a že rodiče se nemají mlátit golfovou holí. „Nevím, jak to máte u vás, ale ve Švédsku se děti nenapomínají ani nebijí,“ poučil mě tatínek a po mé omluvě se naštěstí začal opět věnovat sedmičce bílého. Mužům zákona jsem unikl.

Ano, ale musí si to zasloužit

Také jsem dědečkem a podle mé zkušenosti mají ti malí parchanti dnes všechno, na co si vzpomenou. Jenže si toho neváží. Nemohou za to, nikdo jim to pořádně nevysvětlil. Moderní rodiče jim podkuřují, aby měli pokoj.

Já mám jinou metodu. I u mě dostanou vnoučata všechno. Ale musí si to zasloužit. Žádné rozmazlování. Takže když dorazí na hausbót, drhne se paluba. Houby, které pěkně hřejí v bříšku, se také čistí a krájí. Věci se uklízejí, hygiena probíhá dvakrát denně a dědeček se poslouchá. Teprve potom se může jít na dobrý oběd nebo na zmrzlinu.

A za hubačení je jedna malá šnorchlem po zadnici. To jsou má pravidla, která jsme si odsouhlasili s vnoučaty i jejich rodiči. Malá Adélka – když má špatné svědomí – mi ho dokonce sama nosí, abych exekuci vykonal.

Světe, zboř se, ale jezdí ke mně pořád rádi.

vnoučata
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Myslím, že pořekadlo ' Škoda rány, která padne vedle' je poplatné v každé době. Nejsem příznivcem tělesných trestů, těch jsem si sama užila dost, ale v dnešní době, kdy v podstatě nesmíte nic a musíte se bát, aby dítě nezneužilo svých pravomocí, je hodně těžké vychovávat potomky. V severských zemích se na dítě nesmíte ani zle podívat. Pak přijedou na prázdniny do Prahy a chovají se jako utržení ze řetězu. Zrovna těm by pár pohlavků jedině prospělo.
Soňa Prachfeldová
Určitě jsem moje syny plácla také, kdysi se to vůbec nerozebíralo, ale jen do určitého věku, když jsem později domlouvala, tak syn mi pak říkal, lepší pohlavek než hodinové kázání !
Jana Šenbergerová
Kde nepomůže slovo, pomůže mantinel. Pořád lepší narazit doma na milující ruku než venku na paragrafy.
Libuše Křapová
Ano, pokud se dodržuje míra plácnutí, dítě ví, za co dostalo a není to vedeno v duchu nějakého ponižování, souhlasím. Někdy je to rychlejší a účinnější. Nic se nemá přehánět, ani bití, ani zbytečné zásahy do rodiny. Pak to dopadá jako v Norsku, kdy kvůli plácnutí děti přišly o rodinu, sourozenci jsou vychovávaní odděleně. Údajně proto, že spolu nebyly zvladatelní. Kde je deklarace práv dítěte, která zaručuje dítěti jeho práva na rodinu? Trošku jsem od hlavního tématu v článku odskočila, ale snad mne zde pochopíte.
Hana Rypáčková
Určitě jsem své děti plácla a první vnuky snad taky, když byli všichni tři v jednom chumlu.Pak už jsem stárla a oni se tak nějak navzájem ovlivňovali a tělesný trest jsem už dlouho nemusela uplatnit.Jsou hodné a já nejsem hlídací babička.Jen návštěvová, dostonávací a prázdninová. A děda je přísný.Setkala jsem se s rozmachanými tyrany . Mám tu desetiletého vnuka, dostonává, dnes poprvé byl na procházce a je mi líto, že jsme nemohli o prázdninách být na horách a víc si užívat.
Marie Magdalena Klosová
Milý Tomáši,souhlasím NAPROSTO se vším,co píšete! I u mě "dostanou vnoučata všechno".Včetně na zadek,když si to vykoledujou.A neváhám říct,že mě mají oba malí kluci rádi,těší se ke mně a neradi odcházejí.I Komenský říkal,a to je přece pořád autorita/nebo ne?/,že do 6 let věku dítěte je zbytečné leccos dospělácky vysvětlovat.Dítě spíš porozumí ,když dostane na zadek.Samozřejmě přiměřeně.To přece NENÍ týrání!Všechno je nějak postaveno "na hlavu".Doufám,že se na to zase časem přijde.P.S.Co to je tady za "seznamku"?
Zoja Sedláčková
Nevím, já ani moje děti nikdy nedostaly. Nebyly to naše výchovné metody. A jsou z nich spořádaní dospěláci, na které si nikdo nemůže stěžovat. U vnuků to také nikdo nepraktikuje. Snad u úplně malých dětí plácnout přes ruku, pokud by dělaly něco nebezpečného...Ale pravidla byla vždy pevně nastavená a to je mnohem důležitější. A pak držet slovo.
Pavla Nováčková
Když nestačí domluva, jsem pro plesknutí na zadek.
Alena Tollarová
Koukám, 6 příspěvků v diskusi, to se musím podívat na názory na přeszadek. A ono to zatím vypadá na techtle mechtle. Nebo jenom techtle? :)
Jana Záhlavová
To je tedy jízda! Tak už píšu na soukromý e-mail.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...