Vtipnější vyhrává: Jak nás
pohltila perníková chaloupka

Vtipnější vyhrává: Jak nás
pohltila perníková chaloupka

10. 2. 2015

Přijíždí můj tříletý vnouček Kubíček. Zítra, to je v neděli, jdeme do Divadla loutek. Dávají Perníkovou chaloupku. Poznamenaná školstvím a tím, co nepoučené děti dovedou v divadle vyvádět, vypravuji pohádku předpremíérově na dobrou noc.

Ležíme vedle sebe ve tmě a držíme se za ruce. Příběh se odvíjí, Kubíček ani nedutá. V kritickém bodě, to když se ježibaba chystá děti upéct, začínám pochybovat. Je to fakt pohádka na "dobrou noc"? Je to  v ů b e c  pohádka?

Nicméně se z toho nějak vymotám, vše šťastně končí "u maminky a tatínka" a Kuba přes to všechno usíná.

Svátečně naladěni vyrážíme do divadla. "Perníkovou" dnes dávají ve vedlejším sále. Jsou to dlouhé lavičky v 6 řadách nad sebou. Vybíráme tu nejvyšší, v bezpečné vzdálenosti od jeviště. Loutkové divadlo je pojato moderně. Hrají dospěláci a občas uchopí do ruky dvě loutky - Jeníčka a Mařenku. Filmová projekce nás nešetří. Nálada v lese i v sále je strašidelná. Ježibaba je v životní velikosti. Skřehotá děsivým hlasem a přikládá do velikých kamen opravdové špalky dřeva. Zuby drkotá nejen Jeník s Mařenkou. Jednu holčičku s pláčem odvádějí ze sálu. Kubík se ke mně tulí, ale statečně třeští oči na tu "pohádku".

Konečně je konec. I pro mě dosti silný zážitek. Mít tři roky, museli by mě s pláčem vyvést. Ale Kubík je chlap. Na otázku, jestli se bál, odpoví Ne a dodá Tlochu.

Tak, perníkovou můžeme odfajfkovat, říkám si. Ne tak Kubík. Vyžaduje opakování na dobrou noc. Strašidelný příběh o krvelačné ježibabě se mi už nezdá tak hrůzostrašný. Přemáhá mě spánek a pletou se mi slova. Kubíček sladce usíná.

Pohádka s ježibabou vstupuje do našeho života. Nemá konkurenci, zato má mnoho interpretací. V průběhu dalších dnů dostává podobu hororu, kterýmž po pravdě řečeno je. Kubík, alias úžasně strašlivá ježibaba, skřehotavě vyhrožuje sežráním babičce, tudíž Mařence a Jeníčkovi v jedné osobě. Planou mu oči a vlní se hrůzostrašně pod plédem.

V komedii na totéž téma je ježibaba alternována. Hrůzu nahánějící ztvárňuje Kubík, do pece je nemilosrdně přiložena babička.

Vstáváme a leháme s perníkovou chaloupkou. Na "dobrou" vypravuje babička, ráno probouzí svou zkrácenou verzí babičku Kubík.

Na programu je melodram. Ježibaba kraluje na nejspodnějších tónech klávesnice. V podání Kubíkově nahání hrůzu. Na opačném konci klávesnice naříkají tenounkými hlásky děti - babička. Uprostřed, v základní tónině C dur, nezúčastněně improvizuje "první" klavírista, dvouletý Viktor, Kubíčkův bratránek.

Perníková chaloupka se stala neoddělitelnou součástí našeho života. Perník stále není doloupán, ježibaba znovu a znovu trénuje děti, jak na lopatu, a ty ji vždy úspěšně obalamutí.

Po týdnu společného pobytu nás vlak odváží k Brnu. Kamarádka ježibaba se usadila na stránky pohádkové knížky a doprovází Kubíka domů.

Jsem zvědavá,s jakou verzí přijede vnouček příště.Už na ní "pracuje".

 

Umíte si udělat legraci nejen z ostatních, ale také sami ze sebe? Dokážete vymyslet a popsat veselý příběh? Podařilo se vám zachytit svým fotoaparátem, videem či mobilním přístrojem nějakou veselou příhodu či situaci? Vyštete své veselé příspěvky či footografie do naší soutěže "Vtipnější vyhrává" a získejte některou z cen. Více informací najdete zde.




Vtipnější vyhrává
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Děkuji,děkuji.Pokud máte zkušenost s těmi malými rozumbrady,určitě mi dáte za pravdu,že veselých a vtipných zážitků je vždy dost.Tak si jich užívejme.
Lidmila Nejedlá
Magdalenko, hezky prožitá pohádka. Máme krásné pohádky, viď? Jsou akční, napínavé s laskavým rozuzlením. Ty jsi k tomu prožitku určitě hodně přispěla a vnouček tu pohádku bude mít provždycky spojenou se vzpomínkou na svoji babičku. Tak buďte šťastni.
Eva Balúchová
Marie,pobavilas mě a připoměla moje zážitky s vnoučaty.U nás nejvíc frčela Červená Karkula.A dodnes se smějem když dětem vyprávím jak se vnouček chlubil rodičům co jsem mu vyprávěla a říká :pišel ef(přišel vlk) Taky jsem kolikrát až při vyprávění zjistila,že jsou pohádky dost hororový a honem je upravovala.
Soňa Prachfeldová
Kouzelné vyprávění, kde jsou malé děti , je tak krásné povídání pohádek, moje vnučka chtěla abych povídala a nepředčítala a často jsem i podlehla fantazii a Verča spokojená.
Jana Šenbergerová
Pěkně jste si to užívali oba, jak to tak čtu. A mě to ještě jednou čeká - mám roční vnučku. Tu už asi nevyvede z míry nic, má dva předpubertální sourozence. To bude mazec!
Alena Tollarová
Bezvadný. S dětičkama si opravdu užijeme. Já jsem jednou vnuka vzala taky do divadla, hrálo se O pejskovi a kočičce, hráli to pán a paní. Návštěva byla malá. A když měl někdo jít na jeviště držet šňůru, aby se pejsek a kočička mohli usušit, kupodivu děti seděly jako zařezané. Tak jsem nakonec držela já. To jsem byla slavná!
Hana Rypáčková
Hezky jste ten zážitek výchovně využili ,do mrtě. Děti jen tak něco neohromí.Kolikrát jsem já seděla na lopatě! A ještě si posedím.....
Zoja Sedláčková
Krásný příběh. Děti jsou kouzelné a snad nejkouzelnější právě ve věku od tří do šesti let, než je pohltí škola. My takhle jeli s jedním vnukem Boudo, budko, kdo v tobě přebývá, s druhým Budulínka a Kocoura v botách ( tedy Vojtovými slovy Kocoura botáka) a Mariánka teď miluje O Máše a medvědovi. Také se na tato témata hrála divadla. Šila jsem k tomu i prstové maňásky... Užívejme si, než nám odrostou.
Zuzana Pivcová
Ty jsi babka holka, s Tebou musí být fajn.
Libuše Křapová
MM - pěkné, úsměvné, krásná ukázka dětské fantazie a babiččiny kreativity :-)))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...