Češi uvidí 20. března
částečné zatmění Slunce

Češi uvidí 20. března
částečné zatmění Slunce

16. 2. 2015

Češi budou moct po několika letech opět pozorovat částečné zatmění Slunce. Nastane 20. března v 09:37 a své maximální fáze by mělo dosáhnout v 10:46. Měsíc při něm zakryje shora přes 74 procent slunečního disku. Zatmění má skončit v 11:57. Pokud bude jasno, měl by být jev pozorovatelný v celém průběhu. Půjde o největší zatmění Slunce nad územím Česka, viditelné mezi lety 2011 až 2026. Informoval o tom Astronomický ústav Akademie věd ČR.

„Zatmění Slunce je takový dárek pro pozemšťany. Slunce je totiž čtyřistakrát větší než náš Měsíc, ale zároveň je také čtyřistakrát dále než Měsíc. To znamená, že obě tělesa mají na naší obloze stejný úhlový průměr a Měsíc tak může Slunce zakrýt,“ řekl mluvčí ústavu Pavel Suchan.

Člověk může spatřit částečné zatmění několikrát za život. Mnohem vzácnější je úplné zatmění Slunce, které pro jedno místo na Zemi statisticky vychází jednou za 400 let. V pátek 20. března bude jako úplné zatmění Slunce pozorovatelné v Severním moři, nadšenci za ním mohou cestovat na Faerské ostrovy.

Lidé mohou sledovat zatmění sami přes filtry nebo speciální brýle, anebo mohou rovnou zavítat na hvězdárnu v Ondřejově. Dopoledne zde bude otevřena zdarma Západní kopule. Maximální fáze zatmění se odehraje podle astronomů poměrně vysoko nad obzorem, Slunce bude ve výšce 36 stupňů.

Češi se letos mohou těšit ještě na jedno zatmění. 28. září 2015 bude v ranních hodinách úplně zatmění Měsíce. Další zatmění Slunce, které se bude moct pozorovat z území Česka, bude opět částečné – 20. června 2021. Nejbližší úplné zatmění Slunce budou Češi moct pozorovat až 7. října 2135.

astronomie Slunce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
opr. vyzkoušené :-)
Alena Vávrová
Svářečské sklo č. 12, 13. Já ho měla od syna z továrny. Jinak asi v Řempu. Přes ten vyvolaný film - je třeba to vyzkoušet - ještě před pohledem do slunce pohlédnout do rozsvíc. žárovky. Musí být vidět jen rozžhav. vlákno, nikoliv přívod. dráty. Pak se říká, že lze též použít disketu nebo CD, ale to nemám vyzkolušené. Obraz není ostrý. Oči je třeba chránit.
Alena Tollarová
Vzpomínám si, že tenkrát jak bylo ÚZS, tak doporučovali také sklo ze svářečské helmy.
Jana Šenbergerová
MM, mně se osvědčil kousek starého osvětleného a vyvolaného filmu.
Marie Magdalena Klosová
Nemám to sklíčko! ČÍM to nahradím!?
Alena Vávrová
Mám to také v kalendáři a svářečské sklíčko v šuplíku. Ale zkušenosti z minula - kdykoliv se něco zásadního na obloze dělo, ať v noci, nebo ve dne - víceméně tristní. Tak snad to tentokrát vyjde.
Alena Tollarová
já tedy ne, mám radši teplíčko. Ale přimlouvám se u sv. Petra za jasnou oblohu, sklíčko mám schované ještě od úplného zatmění.
Hana Rypáčková
Na Faerské bych ráda letěla- i kdyby zatmění nebylo.Nemusíme mít ani zvláštní doklady, nejsou sice v EU,ale neprudí. http://www.faerske-ostrovy.cz/cestovani/doklady-pojisteni/ Tak , kdo se přidá?
Marie Magdalena Klosová
Těším se na to.Na obloze se dějí vždy zajímavé a trošku "záhadné"věci.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.