Krvavé Holešovice

Krvavé Holešovice

26. 2. 2015

V letošním čase se mi zedraly obyčejné košile, s dlouhým rukávem. Musel jsem si tedy koupit nové, netušil jsem však, jak těžký to bude nákup! Zkoušel jsem to nejprve u Vietnamců z naší čtvrti, marně. Měli buď kostkované, nebo jen ty s krátkými rukávy, či s malým číslem límečku. Ani v okolních pražských čtvrtích tyhle obyčejné košile nebyly k mání. Češi už je sami pro sebe šít nesmí? Zkáza „neviditelné vlády ruky trhu“ asi neskončí jen u pánských košil.

Krátce po středečním poledni jsem se tedy vypravil do „hlavního stanu“ trhovců v Čechách – Holešovické tržnice. Sotva jsem vystoupil z tramvaje, v jejích vratech začala scéna jako z hollywoodských krváků!

Zběsile z nich běžel černoch, za ním asi 50 Vietnamců a urostlý městský policajt s kolegyní. Vietnamci křičeli, policajt v běhu hvízdal na píšťalku.

Nešťastníka dostihli nejdříve Vietnamci, podrazili mu nohy a na chodníku ležícího ho zkopali do všech částí jeho těla! Později doběhl i český policajt. Důstojně ho posadil na židli v poslední tamní nezrušené venkovní restauraci, nařídil mu položit ruce na stolek. Černoch, asi severoafrický, byl ale temperamentní a ruce si pořád pokládal do klína. Policistovi se to nelíbilo, a tak ho přes ně přetahoval pendrekem. Policista si rychle vysílačkou přivolal četné posily a ti Afričana prošacovali.

Na pravoboku vrat tržnice bylo také veselo. Blížili se jeho tři kumpáni – němečtí neonacisté. Byli to mladí muži, krátce ostříhaní, s konspirativními nápisy Croatia. Chtěli prchnout z místa zločinu před vraty čekajícím taxíkem. Policajti je ale z něj hbitě vytáhli. Z kapes jim policie vytáhla kovové „boxerské prsteny“.

Policisté všechny čtyři zatčené položili na asfaltovou vozovku, břichem dolů a s rukama za zády. Po asi 45 minutách dorazila v civilu obstarší kriminální policie (ne rada Vacátko).

Nakonec vyběhl na levé ruce pořezaný a silně krvácející Vietnamec. Zločinci mu proťali kudlou svalstvo až na kost. Před vraty už na něj čekalo několik sanitek, na místě ho saniťáci vzorně ošetřili, pak odvezli do nějaké nemocnice. Při ošetřování ho za zdravou ruku cituplně držela asi manželka a chlácholili vietnamští spolutrhovci.

Po skoro hodině mého pozorování mě už přestalo bavit dívat se na kriminálníky. Vydal jsem se po stopách kapek krve na zemi, až ke stánku, kde k loupežnému přepadení došlo. V tržnici bylo pochmurné ticho, Asiaté se nepředbíhali v nabídkách zboží. Co se v tržnici ve skutečnosti odehrálo, jsem vyrozuměl až z hovoru policistů a výborně česky mluvícího Vietnamce. Zločinci si vyhlédli krámek s noži a hned tři ukradli. Bránil se marně. Pak utekli a za chvíli se k němu vrátili se železnou tyčí. Chtěli Vietnamce zmlátit! Bránil s holýma rukama, oni ho pobodali, jeho ukradenými noži! Prchali, někdo však mobilem zavolal Městskou policii.

Nakonec jsem ty své tři „košilenky“ v Holešovické tržnici sehnal, byly ale pěkně drahé. Korzoval jsem dál tržnicí, až mě upoutala  prodejna kozích výrobků. Nakoupil jsem si v ní kozí žervé a javorový sirup. Obojí jsem si uložil do tašky. Prodavači se rozpovídali o dnešním běhu neonacistů kolem jejich krámku. Prý to tam není časté.

Vyjel jsem elektrickou dráhou na poklidnější Žižkov. Jenže v parčíku před naším domem Policie České republiky zrovna něco prošetřovala...

Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
Když jste psal o neonacistech a černochovi ze Severní Afriky, a jejich spolupráci, psal jste to tak, že jsem nabyl dojmu, že máte alespoň základní přehled o tom, tom, co se tam odehrálo. Asi jste si k tomu dost přidal, aby byl příběh zajímavější ale tím ho trochu dějově zamlžil.
Miloš Nekvasil
Pane Libánský, je popsána situace před hlavní vrátnicí tržnice. Co se mezi stovkami stánků odehrálo řešila policie, asi několik dnů, se soudními tlumočníky v němčině a angličtině. Snad příčiny trestných činů pochopila. Není mi známo, že by důvody trestných činů v r. 2010 byly zveřejněny. Ani já nic víc nevím.
Olga Štolbová
Také mě to zajímavé povídání přišlo trochu nejasné. Šlo o dva příběhy v jednom dni? Nebo se neonacisté z Chorvatska spojili s Afričanem a rozhodli se vymlátit Vietnamskou menšinu z Česka?
Jiří Libánský
Nepochopil jsem ty neonacisty s nápisem Chorvatsko na triku. Kde se tam vzali? Jak souvisí s tou kriminální událostí? Jestli heilovali nebo tak něco, nedivím se, že je zatkli. Připadá mi nesmyslné, že neonacisté, bojující za rasovou čistotu by se spolčili s černochem. Máte to pane Nekvasile nějaké zmatené.
Alena Tollarová
Pane Nekvasile, choďte do Lidlu. Tam se obléknete od hlavy až k patě a ještě přikoupíte potraviny. Bez stresu. I když u Vás, nevím nevím. Počkáme si na krvavou povídku z Lidlu. :)
Jana Šenbergerová
Pane Nekvasile, vy ty události snad přitahujete! Nebo ony vás? Přemýšlím, jak dlouho ještě budeme moci na Zemi žít, aniž bychom byli všichni ozbrojeni.
Lidmila Nejedlá
Bydlím v malém lázeňském městě. I tady ale ubodal někdo Vietnamku v jejím krámku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%