Březen - měsíc čtenářů

Březen - měsíc čtenářů

2. 3. 2015

Martius, ten třetí měsíc v roce, za zimou zavírá dveře a sváteční dny připravuje. Stromy, háje, studánky moudře uctívá s příslibem lásky a poezie. Slunce hladí, probouzí větvičky a květy krokusů, země voní po vodě potoků. Ženám vlasy vlají, odkládají pláště, kožichy, čepice a šály, usmívají se a za sluncem se ot? ?čejí.

Březen, ten Měsíc čtenářů a knihy, kdy v knihovnách akce připravují a nejlepšího čtenáře hledají. I ten, kdy za kamna vlezem, kdy ženám nosíme květy a v parcích na lavičce či na pařezech v lese zas můžeme číst a spolu snít. Děti prohání koloběžky a míče a rodiče zas drží se za ruce. Nakažlivé jsou polibky knihy i slunce.
&n bsp;

Motto: Nejlepší čtenář je táta


knihy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Souhlasím paní Jírová, dobrou knihu nic nenahradí ani v zimě ani v březnu...a dodám ani v létě.
Zdenka Jírová
Vždy jsem byla vášnivou čtenářkou. Před asi 3 lety mně do nového bytu daly mé dcery i internet-" Nebudeš cítit samotu, budeš mít na "síti" plno přátel" řekly. Naučila jsem se jakž-takž internet ovládat a trávila u něho večery. Na čtení jsem měla méně času. Letos před Vánoci se můj počítač odporoučel a já čekala, až dostanu nový. Zase jsem měla dost času na knihy, přečetla jsem všechny zapomenuté knihy ze své knihovny i z knihovny mé dcery. Internet už mi zase funguje a já svůj čas dělím, aby mi zbyl i na čtení. Dobrou knihu nic nenahradí ani v zimě ani v březnu.
Dana Kolářová
Zojo, čtenáři si vezmou knihu, mají-li chuť a náladu číst, vášniví čtenáři (ke kterým patřím) čtou kdykoli, kdekoli, kterýkoliv měsíc v roce, ve dne či v noci. A proč bychom si knihy neměli trochu připomenout a alespoň je oprášit? Když se naštěstí ta pravá tradice oslav knihy zachovala a zůstala tu s námi do dnes a hlavní slovo dostali knihovny a knihkupectví. Kdysi býval březen měsícem knihy, s příchodem nových technologií se přejmenoval na měsíc internetu, ale protože v současnosti je ohroženým druhem spíše čtenář, než on-line služby, tak ho české knihovny určily jako měsíc čtenářů. A myslím, že je to dobře, jak pro čtenáře, tak pro posluchače.
Hana Šorejsová
Dano, velmi hezky poeticky pojato, já čtu také celoročně, ale v zimě pravda přečtu více. Díky .
Hana Rypáčková
Roku 1843 vznikla darem pátera Š. , který městu věnoval mnoho knih. "Na strakonickou českou knihovnu pod jménem Josef Schmidinger věnuji 1000 zlatých ve stříbře žádaje, aby ji spravovalo šest měšťanů, a to se rozumí moudrých, hodných a poctivých." Akce se konají po celý rok.Je na hradě a v včera se otevíralo renovované dětské oddělení.Dík za ni...
Zoja Sedláčková
Dano, víš proč je zrovna březen měsícem knihy (nyní čtenářů(? Mě by přišel případnější třeba listopad. Měsíc, kdy vzít si knížku je to nejlepší, co můžeš udělat. Ale vzhledem k tomu, že tento svátek vznikl v roce 1955, tak listopad už byl zadaný.
Alena Vávrová
I pro mě je to krásně poetické vyjádření všech příslibů toužebně vyhlíženého jara.
Dana Kolářová
Ano, paní Hano, tato mini úvaha je nejen o čtení, ale i o nadcházejícím jaru. Děkuji a přeji jaro co nejhezčí.
Eva Mužíková
Miluško, nejsi sama, já čtu jen přes zimu...
Miluše Hasenohrlová
Moc se stydím,ale jsem "totální nečtivec"....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.