Máme rádi fotografování: 
Hledáme "markant"

Máme rádi fotografování:
Hledáme "markant"

6. 3. 2015

Obrázek, aby byl ke koukání, musí mít nějakou stavbu. Velmi často si vypomůžeme nějakým nápadným objektem v popředí. Při výuce v Dílně jsem zavedl slovo markant. Co to je? Něco, co zaujme oko a od toho se pak odvíjí kompozice snímku.

Ukažme si na příkladu, jak se použije markant. Tohle je hodně fádní krajina u nás ve Zvoli, pokud se to tak dá nazvat. Tohle vyfotíte a je to vcelku k ničemu.


Markant-text / Obr. 1) (Velký obrázek)

Stačí použít širokoúhlý objektiv, tady je to Canon 10-18 na APS-C přístroji (on jinam nepasuje), ohnisko je tedy jakoby 16 mm kinofilmového přístroje, a přiblížíme se ke kytce, která si tam roste nikým nepovšimnuta u cesty. A zrodil se markant.


Markant-text / Obr. 2) (Velký obrázek)

Na snímku je v podstatě totéž co na předcházející ukázce: les, pole, a ta kytka. Jenže tím, že jsme se kytce přiblížili, zaujala výjimečné postavení ve fotografii. Vše ostatní je podružné, ovšem velmi důležité. Obrázek, aby byl ke koukání, musí mít nějakou stavbu.

Markantem může být prakticky cokoli. Toto je snímek z deštného pralesa v Ugandě. Je tam zmatek – jako v pralese, není čeho se chytit. Opět se ale osvědčil trik s přiblížením k objektu, teď to jsou široké mokré listy. Tím líp, když jsou osvětlené – světlé plochy v tmavém prostředí přitahují oko. Dokonce i osvětlená skvrna může posloužit jako markant! Zde je fotka postavena na pruhu světla v úhlopříčce shora dolů doprava – končí na markantu.


Markant-text / Obr. 3) (Velký obrázek)

Za markant může posloužit i nějaká epizodka – toto je výjev z Trojského zámku. Lavička a na ní stojí markant, a že to je, panečku, markant!


Markant-text / Obr. 4) (Velký obrázek)

Tohle jsem fotil na fotbalovém utkání v barmském státě Shan. Ono je to napůl fotbal, napůl trh. Je dobré si nechat vejít do záběru nápadného člověka. Je to otázka chviličky. Člověk poslouží jako markant, jako nápadný objekt a členité, dokonce nepřehledné prostředí je za jeho zády.


Markant-text / obr. 5) (Velký obrázek)

Výborně se hledají a nacházejí živé markanty na všelijakých oslavách a merendách. Tohle jsem fotil na Kampě na festivalu United Islands. Chlapík s flaškou je markant, civějící holčička je v pozadí.


Markant-text / obr. 6) (Velký obrázek)

Nejlíp se to samozřejmě dělá širokoúhlým objektivem, a čím kratší ohnisko, tím líp: má širší záběr a větší hloubku ostrosti. Musíte samozřejmě být blízko. Tuhle fotku jsem fotil v Lhase 16 mm objektivem na Sony NEX-3, tedy po přepočtu 24 mm dlouhým ohniskem. Náměstí bylo prázdné a holčička ho stačila zabydlit. Musel jsem ale jít, jak řečeno, blízko.


Markant-text / Obr. 7) (Velký obrázek)

Markant by měl tvořit třetinu obrazu, pak bude sedět. Hledejte markanty zejména při focení krajiny. Balvan, keř, patník, cokoli s výrazným tvarem a strukturou. Markant dá fotce měřítko a prostor. Co víc si můžeme přát?

 

Zdroj: digineff.cz    

Úplný text a obrázky ve větším rozlišení najdete na:
http://digineff.cz/clanek/fotografujeme/polopate-hledame-markant

fotografování
Autor: Radovan Cakl
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
Je pravda, že jsem se učil u odborníků jako je pan Pavel SCHEUFLER v záhlaví rubriky a dalších renomovaných fotografů.. Možná, že umím něco lépe pojmenovat, ale největší hodnotu má dobře udělaná fotka. A takové vy, Radovane, umíte.
Miluše Hasenohrlová
Radku, musela jsem to trošku "odlehčit", protože otázka fotografování je moc vědecké téma :-)))
Miroslav Štorch
Radek je od slova raditi :-) A Radek nejen radí dobře ale upozorňuje i na výborné rady jiných. Je to prima, když to někdo jiný vyhledá. Když chci fotit snímek, aby byl zvýrazněn objekt v popředí, tak si můžu, ale nemusím koupit širokoúhlý objektiv :-) Ale kdo má rád fotografování, tak do toho pár tisícovek investuje.
Zdenka Žichovská
Kopeček vytvořil krtek včera na chodníku před naším panelákem. Vrátila jsem se pro foťák a potom obíhala kolem kopečku na chodníku mezi paneláky, klečela, seděla…………. Však ty kalhoty potom vypadaly. Vzhledem k tomu, že pravá ruka je zatím jen minimálně funkční, měla jsem problém i se zvládnutím fotoaparátu. Radku, děkuju za zhodnocení mých pokusů, přijímám každou dobrou radu, takhle se naučím nejvíc.
Radovan Cakl
Miluško, Tvé poznání má jednu nevýhodu. Když Tě někdo plácne přes markant, nemůžeš ho žalovat za obscénní chování ;-)))
Radovan Cakl
Jiří, dík za komentář. Určitě máte (nebo máš?) pravdu, také jsem to zaregistroval, ale je to fotka převzatá z originálu článku. Třeba chtěl mít autor právě toto pozadí, průchod tak výrazné postavy ho zaskočil a chtěl ho tam zachytit, kdo ví?
Radovan Cakl
Zdeni, Jiří L. je profík, možná mne opraví. Nejblíž k tomu má poslední fotka, ale vypadá to na ohnisko 35 - 50mm. Asi by to chtělo širší ohnisko, přiblížit se, aby jedna krtina byla dominantní a ze sníženého pohledu. Krtina by měla zabírat větší plochu a ostatní krtiny (a můžou být i rozostřené, aby ta první víc vynikla) v perspektivě menší. U snímků krajiny je žádoucí ostré od markantu až po horizont. Na takovéto snímky jsou dobré zrcadlovky s výklopným displejem, ať si nemusíš lehat.
Soňa Prachfeldová
Díky Radku !
Jiří Libánský
To je velmi přínosný článek. Na škole jsme to nazývali "figura" i když to většinou není nic živého. Skutečně je pravda, že bez podobného výrazného prvku může být na vyhození i snímek velmi půvabné krajiny. K zajímavému snímku černého nacisty bych poznamenal, že by neměl utíkat ze záběru. Před tváří by mělo být víc místa než za týlem. Ale zase je ukázkově umístěn v "zlatém řezu."
Hana Rypáčková
Zdeni, krtek nezahálel.Ale na markant by sis asi musela lehnout na zem??

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.