Naše tatranské putování

Naše tatranské putování

9. 3. 2015

V létě toho roku jsem se seznámil s Jitkou, která v té době pracovala u okresního soudu. Na podzim jsme oslavili její padesátiny a týden nato pořádal její zaměstnavatel zájezd na Slovensko. Protože jedno místo zůstalo neobsazeno zaměstnancem soudu, měl jsem možnost jako „rodinný příslušník“, samozřejmě bez příspěvku z FKSP, zúčastnit se také.

Když se brzy ráno autobus zaplnil, vyrazili jsme. Cesta nám ubíhala v očekávání prvních společných zážitků rychle a bez problémů. Cestou jsme se zastavili ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, kde jsme si odpočinuli od sezení v autobuse a prohlídkou skanzenu protáhli nohy. V místní starobylé kovárně jsme si nechali na památku vykovat malou podkovu, která nám pro připomínku prvního společného delšího výletu, a taky, aby přinášela štěstí, stále visí nade dveřmi. Po posilnění jsme pokračovali do cíle naší cesty – hotelu Ďumbier v Liptovském Jánu.

Druhý den po snídani vyjíždíme směr Štrbské pleso. Počasí nám od rána přeje, tak jsme v kiosku před další cestou doplnili tekutiny a vyrazili ke stanici lanovky na Solisko. Zastavili jsme se v lyžařském areálu, kde se i 2x konalo MS v klasickém lyžování. V roce 1970 zde získal zlatou medaili sdruženář Ladislav Rygl st. Po prohlídce areálu Jitka využila příležitosti a vyzkoušela si stupně vítězů, aby viděla, jak jí to bude slušet, až ji naučím lyžovat. Potom jsme vyjeli lanovkou k Chatě pod Soliskem a odtud po posilnění přes Škutnastou poľanu se vraceli zpět na Štrbské pleso. A protože se počasí začalo kazit, vrátili jsme se do hotelu. Po večeři nás čekal další příjemný zážitek. Pokyn zněl: "Plavky a ručník s sebou a nasedat". Po dvou hodinách, strávených večerním koupáním v termálu Bešeňová jsme se spokojení vrátili na hotel.

Další den jsme opět vstali do slunečného rána, tak po snídani honem do autobusu a hurá směr Chopok. Autobus nás vysadil v Demänovské Dolině v obci Zahrádky. Potom jsme sedačkou dojeli do stanice Rovná Hoľa a s přestupem dojeli na konečnou. Po modré jsme vyšlápli na Chopok, kde se chvílemi honily mraky, které však brzy vítr rozfoukal a sluníčko nás provázelo celou cestu po hřebenech přes Dereše do Sedla Polany. Uchvátily nás pohledy do tatranských dolin a na okolní vrcholky Nízkých Tater. Cestu nám lemovaly desítky kamenných „mužíků“, které vyznačují horské chodníky. Ze Sedla poľany jsme sestoupili přes Tri vody podle Zadnej vody k Mikulášské chatě a Vrbickému plesu. Tam nás autobus naložil a odvezl zpět.

Zbýval nám poslední pobytový den. Po snídani jsme zabalili proviant a vyrazili, plni odhodlání, Jánskou dolinou na vápencový masiv Ohniště se skalní bránou Okno a zpět přes Stanišovské sedlo. Bohužel se mi během focení protrhla perforace kinofilmu u kapesního Canonu, a všechny další snímky jsem skládal do jednoho políčka. Protože jako správní „mastňáci“ jsme neměli zkušenost s horskou turistikou, tak jsme si říkali, že 20km na celodenní túru je malina. To nás vytrestalo a do hotelu jsme se vrátili k večeři se zpožděním a nohama „ušoupanýma ke kolenům“. I když trochu pomohla sprcha, večerní posezení brzy skončilo a pak hajdy na kutě.

Poslední den jsme po snídani naložili bagáž, rozloučili se s bezvadným personálem hotelu a vyrazili na cestu domů. Hodinovou zastávku v Olomouci jsme využili k obědu a krátké obhlídce náměstí a těšili se domů. Na celý pobyt i cestu rádi vzpomínáme, jen na první den v práci po návratu jsme raději zapomněli.

 

PS: Omluvte kvalitu fotek, jsou skenované z kinofilmu nebo přefocené z fotek 9x13 z roku 1999.

Autor: Radovan Cakl
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Radovan Cakl
Děkuji všem za milé komentáře. Zuzko, deník nebyl, ale při prohlížení alba mi skleróza milostivě umožnila vydolovat v paměti základní plán výprav, místní názvy jsem většinou vyčíst z turistické mapy. Nejvíc mi dala zabrat fotka "Jižní pohled z Dereše". Pak jsem si všimnul v pravém dolním rohu konstrukce vleku, a podle mapy až nahoru vede jen vlek Zadné Dereše z jižní strany. Hani, nediv se, jsme spolu teprve 16 let a ty uni-sex outfity byly speialitkou Jitky. A Vando, proč by nám to nemělo slušet? Vždyť jsme byli jak se říká, mladý a hezký, ale teď už jsme jen hezký ;-))))) Život je přece krásný v každém věku, když aspoň trochu zdraví slouží.
Alena Tollarová
Krásné fotky a pěkné vzpomínky. Taky jsem v Tatrách byla několikrát a nedá se zapomenout. Klidně bych jela znovu ... Díky
Jana Šenbergerová
V Tatrách se mi vždycky líbilo, ale už jsem tam dlouho nebyla.
Hana Práglová
Díky za článek i fotky.Miluju Tatry,kde jsem mnohokrát byla.Letos máme namířeno do Tatranské Lomnice-hotelu Morava.Snad bude jako vždycky-fajn.
VANDA Blaškovič
Krásný výlet a fotky se mi líbí. Ty pohledy do tatranských dolin jsou tajemné a úchvatné. Moc Vám to tam spolu sluší.
Hana Rypáčková
To bych taky měla rychle sbaleno......Vybavily se mi nápisy v Matliárech v kempu na záchodech, co tam hajzldědek vyráběl..Ale není to slušné..."Nestrkej ten tvrdi papir do ti mysi ti vole"A v dámském trochu pozměněno ti krávo...Když je uklízel , tak zavřel.Museli jsme na suchý a tam byly takové na prst tlusté larvy./Omlouvám se/.
Alena Vávrová
No, na Václavák to asi nebylo. Ale odjela jsem narychlo místo někoho, kdo vypadl, doma nechala muže a 3 děti ;-).
Hana Rypáčková
Tedy Alenko, po tatranském chodníčku jak po Václaváku? Taky se mi zdá Radku, že jste stále v líbánkách.Líbí se mi váš outfit- unisex...
Alena Vávrová
Tak to jsi mi, Radku, udělal svým článkem radost, mohla jsem si připomenout, kde jsem-nejednou- všude byla. Moje první návštěva Tater proběhla také v rámci podnik. zájezdu-v baloňáku, mokasínkách a s kabelkou přes rameno-přežila jsem. Kolegyně v pohorkách a sport. ohozu si podvrkla kotník ;-).
Miroslav Štorch
Vypadlo mi několik slov a nevím proč. To jsme ještě nebyli rozděleni na dvě země.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.