Kouzlo časů minulých:
Úžasné řecké tanečky

Kouzlo časů minulých:
Úžasné řecké tanečky

13. 3. 2015
Když už, tak už. Když už jsem se zmínil o zámečku v naší dědině a rekreační budově vedle něj, tak už vám nemohu zamlčet jeho další historii, která ostatně zanechala v mém životě zásadní vykřičník. Ale nepředbíhejme.

Malá informace na úvod: Po skončení druhé světové války vypukla v Řecku občanská válka mezi komunistickými a pravicovými partyzány a trvala od roku 1945 do roku 1949, kdy byli komunisté poraženi a tvrdě pronásledováni. A tak se rozutekli i s rodinami tam, kde byla ochota je přijmout a pomoci jim. Náš stát byl mezi prvními, který začal řecké emigranty přijímat. A tak se stalo, že rekreační budova vedle zámečku byla změněna na Domov řeckých dětí, o které se staral náš zdravotnický personál a vypomáhaly řecké ženy. Jejich muži byli rozptýleni v továrnách po celé Moravě a za svými manželkami a dětmi čas od času přijeli.

Jak se říká: Ne jenom prací živ je člověk, a řecká děvčata, mnohá ve věku mezi patnácti až dvaceti, se chtěla také bavit. To jsme my hoši pochopili hned, jak jsme je omrkli. A tak se stalo, že vznikl jakýsi taneční kroužek, ve kterém jsme se učili řecké tance a pár řeckých slov. Při pozdějších návštěvách Řecka a Kypru mně byly dobrým pomocníkem. A tak se pod okny "ozdravovny", jak se jí říkalo, ozývalo: "Jásu" (ahoj), "Ti kánis?" (jak se máš?). Odpověď zpravidla zněla: "Kala." (Dobře).

"Taneční hodiny" probíhaly jednou týdně a zpočátku jsme se trochu oťukávali a zjistili, že řecká děvčata jsou oproti našim ještě více odtažitá. Později, když jsem viděl jejich tance přímo v Řecku, mně to bylo jasné. Tančí se v kruhu, kde se tanečníci drží za ruce a tanec ve dvou a líčko na líčko je skoro vyloučen.
Po ukončení tance se neříkalo slečně "Efcharistó" (děkuji) a ona neodpovídala" Parakaló" (prosím). Tančili jsme v jednom kuse na hudbu, kterou vyluzoval stařičký gramofon, ke kterému nechybělo pár desek. Samozřejmě, že jsme se pokoušeli o jednotlivý přístup mimo taneční kroužek, a tak třeba ze mě vypadlo: "Simera spera?" (Dnes večer?) Odpověď zněla: "Ne." (Ano). Tak jsem se omluvil: "Signómi" (promiňte), aniž bych věděl, že jsem překazil schůzku nám oběma, protože "Ne"je ano a ano je "Ochi."

Děvčata z dědiny zvětřila hrozící konkurenci, a tak se jich pár přidalo. A tančili jsme celé léto a řecká děvčata se postupně "vypařila" a zůstaly jen vdané Řekyně a těm do tance nebylo. Tak jsme to zabalili.

V dědině však dodnes najdete stopu po této době. Je jí třeba Bursas Charalambos, mnohonásobný rekordman v žonglování s míčem, o kterém už byla řeč /Kouzlo časů minulých: chudobinec/ a který je synem Řeka, který pracoval v "ozdravovně" jako topič a říkali jsme mu Fokos. A pro mě z té doby zůstal věrný přítel Stavros Masouras, který žije na Kypru a čas od času jej navštěvuji. Ten si ovšem zaslouží samostatné povídání.
Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Mně váš článek připomenul hnutí za osvobození Manolise Glezose, bylo to tehdy dlouho na pořadu dne v rádiu. A že tady poblíž na vsi rodiče po něm pojmenovali syna ;-).
Marie Magdalena Klosová
Zas jedna pěkná připomínka časů minulých z pera obratného vypravěče.
Zuzana Pivcová
V Praze jsou také usazeni Řekové, jeden pán prodává speciality, hlavně různé druhy oliv, na farmářských trzích. Také skupina, spolupracující s Marthou a Tenou, je sestavena ze zdejších Řeků. A pořádají se zde kurzy výuky řeckých tanců.
Hana Rypáčková
Znám Řeky, co tu zakotvili v manželství.A s mužem chodili do třídy Janis Pavlidis, Zisis Melios /"Esi isi matematikos vlakas" a Petros Cironis/básník z Holoubkova. V Řecku se mi moc líbí...Ráda si tam zatancuji...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.