Zkáza mého oblíbeného parku

Zkáza mého oblíbeného parku

14. 3. 2015

Tak jsem si našla v našem městečku několik oblíbených míst. Jelikož nevlastním žádnou zahrádku, hledala jsem hezkou přírodu, kam mohu jít s pejskem  a kde si mohu i odpočinout na lavičce ve stínu, protože slunce už mi bohužel nedělá dobře.

Jedno krásné místo jsem našla u řeky Volyňky, kde jsou hezké staré stromy a lavičky, a druhé byl park u dvou rybníčků (jak jsem mu začala říkat ).Také tam byly staré stromy, a dokonce ovocné, kde si člověk mohl ovoce i utrhnout. Stromy tvořily chládek a dalo se pod nimi krásně sedět na lavičce. Kmeny stromů měly patinu a hezky se na ně dívalo.

Nebudu se moc rozepisovat. Prostě, park zmizel! Přijely buldozéry, vyrvaly staré stromy a bylo. Prý to bylo plánováno už dlouho. Nikdo ovšem (a ptala jsem se hodně), žádný obrázek s tím, jak to tam po té zkáze bude vypadat, neviděl. Jsem zvídavá a šla jsem se zeptat na příslušné místo. Ochotná a milá mladá paní mi ukázala plánek. Bude tam plno nových stromů, hřiště na petang, hra v šachy a další. Vůbec nechápu, jak se to tam všechno vejde. Víte určitě všichni, jak dlouho roste takový mladý stromek, než vytvoří trochu stinnou korunu, pod kterou se dá sedět, a nebo než dokonce dozraje nějaký plod. Toho se já a se mnou i jiní starší lidé asi nedožijeme. Nikomu totiž vůbec nevadí, že nám starším a pokročilým se to moc zamlouvat nebude. Sedět na lavičce v suchopáru už pro nás moc není.

Jediná možnost je, že se omladím a půjdu si koupit koule na petang, nebo se tam možná ještě vejde nějaká bouda s půjčovnou. No, a když to se mnou praští, jsem stará, nic zvláštního se nestane. Mladí hru za mne určitě ochotně dohrají.

glosa
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Před pár lety jsem se přistěhovala do nejstaršího sídliště v našem městě. Stromy, které tam byly před 50 lety vysázené , tvořily hezký parčík,který odděloval domy od rušné silnice. Před 3 lety parčík pokáceli,protože nový majitel pozemku tam chce postavit obchod. Dodnes je tam jen rozkopaná pláň,,kde roste plevel a rozježděná cesta. O obchod v současné době již není zájem. Takže jsme na tom jako Vy , také se již nové úpravy asi nedožiji.
Zoja Sedláčková
Také je mi líto krásných vzrostlých stromů. U nás ve vsi takhle při opravě kapličky porazili dvě nádherné lípy,které stály před ní. Nikdo se nás neptal. Doufám, že ve Volyni tě najdete jiné stinné místo k posezení a třeba i k malování, když se vám splnil sen a máte teď potřebné pomůcky. Od nás je to do Volyně okolo dvaceti km a občas si tam vyrazíme na kole.
Zuzana Pivcová
To mi, Haničko, připomnělo dětství, kdy v malém podkrkonošském městě, kde jsme žili, vykáceli polovinu nádherných stromů v parku, kudy jsme chodili na návštěvu k naší babičce. Maminka ze všech sil bojovala stížnostmi za jejich záchranu, ale marně. Ani už nevím, jaký byl důvod, asi, že rostly příliš hustě. Když jsem na srazu se spolužáky a tím dodnes prořídlým parkem jdu, vždycky mě to trochu zabolí.
Jiří Libánský
Krásné a romantické koutky se stromy a trávníky z měst mizí. Pokud místo nich nevyrostou nákupní či administrativní centra, popř. parkoviště, jsou v územním plánu zapsána jako "místa pro volnočasové aktivity občanů". To zní hezky. Ale v praxi to znamená, že tam časem člověk narazí na drátěný plot kolem golfového hřiště a nebo tenisových kurtů. Bohužel.
Marie Magdalena Klosová
Mně z toho naskočila husí kůže.
Jana Šenbergerová
Občas mám pocit, že staré může obstát jen tehdy, dá-li se díky stáří výhodně zpeněžit. To ostatní má smůlu. Ohrožuje, překáží, vadí.
Jitka Chodorová
Ano Hanko,nám starším je líto,když se naše oblíbené místo mění k nepoznání,stromů je škoda,mám v Plzni kaštanový park,za rohem jsem kdysi bydlela,když tam dnes přijdu,ráda pobudu ve stínu košatých kaštanů,a nedovedu si představit,že bych tam přišla,a on tam nebyl.Soucítím s tebou.
Hana Šimková
Hani, tenhle park povodní rozhodně ohrožen nebyl. Já vím, že se všechno už dělá pro budoucí pokolení ale nám starším zničení něčeho krásného( a jsem o tom přesvědčená, že někdy zbytečně,) je líto.JVolyně se mi líbí, jinak bych se sem nestěhovala.
Alena Vávrová
Asi je to případ od případu, ale většinou nám starším takový zásah vadí, právě proto, že už nebudeme moci posoudit výsledek té tzv. revitalizace zeleně. Znám to od nás, kdykoliv se někde razantně kácelo, bylo zle a přitom někdy šlo opravdu o nemocné stromy, které ohrožovaly kolemjdoucí a dopravu. Úplně nejhorší však je, když se stromy vykácejí a pak se nic neděje. U nás zatím byly vždycky pokácené stromy v městské zeleni nahrazeny novou výsadbou.
Soňa Prachfeldová
Nesem to těžce, kácet staré stromy, někdy nutné, někdy zbytečné, pokud je to populismus, pod Kozlem také udělali konzumní parčík a vžsy když zajedeme na zámek, dole to zeje prázdnotou a bývalo tam živo, kemp, vodáci , škoda ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.