Nedělní zamyšlení

Nedělní zamyšlení

16. 3. 2015

Zavolal mi z nemocnice starý pán, můj soused, abych k němu zajela. Tohoto souseda mám moc ráda, naučila jsem se od něho základy grafologie, získala různé znalosti z okolí Kašperských Hor a Sušice, odkud pocházel. Jeho paní již zemřela před deseti lety. Byl to báječný pár, ona bylinkářka a tak trochu vědma, on písmoznalec a filozof, výborně se doplňovali. Ještě musím dodat, že pekla výborné bramborové placky na plotně. Upekla, zavolala a přes plot mi podávala voňavou dobrotu. S mojí maminkou si náramně rozuměly, a když mamka zemřela, tak sousedka říkala, moc se mi po ní stýská, a za pár měsíců ji bohužel následovala.

Soused byl velmi činorodý, sledoval televizi, vypisoval články, dokonce ještě nedávno dělal rozbory písma pro Spirit, uvařil si stylem Eintopf. Jen chůze mu činila problémy, v mládí prodělal obrnu. Ach ty nohy! Jednoho dne ho neunesly, upadl a zlomil si obratel. Byl hospitalizován, nařízen klid na lůžku a přeložen na LDN. Dnes jsem k němu zajela, vstoupila do pokoje, kde spolu s ním leželi další tři pacienti. Působilo vše na mě strašně, čekárna na smrt, mě v první chvíli napadlo. Mluvil s námahou, tichounce a chraplavě, asi následky vyčerpání, přetopení a nevětrání. Sdělil mi, že dcera jej nechá převézt k sobě do západních Čech. Byla jsem šťastná a slíbila mu, že za ním přijedu, až pojedu opět na Šumavu. Hladila jsem mu ruce, teď již mohu dovolit svým slzám v klidu domova. Staří, slabí lidé potřebují maximální péči a lásku. Kéž by to tak vždy bylo!

Zlatý domov, v kterém se můžeme svobodně pohybovat, být svými pány a mít svoji důstojnost. Život je skutečně jen půjčen a je tak velmi křehký, že bychom z něho měli škrtnout všechny malichernosti, zlobu a jiné lidské nectnosti. Buďme dobrými lidmi. A moc si přeji, abych tohoto zlatého souseda zase viděla sedět s knihou v ruce, až za ním pojedu .

glosa
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Kéž je smrt milosrdná.
Soňa Prachfeldová
Díky Vám, vím raději se čtou veselejší historky, ale i toto včetně smrti patří k životu. Vše je rychle pomíjející a proto dokud to jde žijme !
Marie Magdalena Klosová
Krásné a dojemné rozjímání.Bohužel ústavy,ve kterých většina osamocených lidí "čeká" na zázrak ale spíše na smrt,jsou opravdu většinou hrozná místa.
Lidmila Nejedlá
Soňo, zařadila jsem si Vás mezi hodné, citlivé a obětavé lidičky.
Alena Várošová
Je to moc smutné vyprávění a citlivým člověkem to zamává.Jak se staří lidé se dostanou do LDN je to ta poslední čekárna na smrt,jak to Soňa popsala ,ale někdy se o nich jejich děti nemohou starat a v mnoha případech taky nechtějí.A pokud takového člověka mají doma a obsluhuje jej 3x denně charita nestačí jeho důchod na polohovací postel, stolek specielní,nafukovací polštářky proti proleženinám,jídlo nosiče,obědy a další věci ptřebné k obsluze nemohoucího pacienta + náklady na byt. Taková témata jsou vždy smutná.
Hana Šorejsová
Je to smutné, ale i hezké, Soni píšeš s velkou lidskostí a citlivostí. Tvá obětavost je obdivuhodná. Jsme tu na okamžik, ano ! Díky !
Zuzana Pivcová
Vzpomínám, když jsem chodila navštěvovat před smrtí jednoho pána, který u nás brigádně pracoval. Byl bývalý letec, mluvil několika jazyky, znal svět. Ale podmínky, v jakých umíral v nemocnici, mi Tvé citlivé vyprávění hodně připomnělo. Opuštěný, zanedbaný jak na okraji společnosti.
Zoja Sedláčková
Moc hezké a smutné zamyšlení. Také jsem párkrát byla na návštěvě známých v LDN, je to vždy velmi neutěšené. Doufejme, že se váš soused ještě uzdraví.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.