K čemu jsou módní poroty
aneb Moje velká naděje...

K čemu jsou módní poroty
aneb Moje velká naděje...

17. 3. 2015

K čemu jsou módní poroty?

1. K ničemu. Každý si přece má oblékat to, co se mu líbí, v čem se cítí dobře a nikdo nemá právo mu do toho mluvit. 2. Jsou důležité. Ne každá žena totiž ví, co jí sluší a názor druhého pro ni může být inspirací. 3. Je to zábava. Příležitost ke hře, diskusi, odreagování, nic víc a nic míň. Tak bodujte, co je správně? Za prvé, za druhé nebo za třetí?

Vsadím se, že se neshodneme. Stejně tak se nikdy nikdo nemůže shodnout v tom, který model má v podobných soutěžích dostat jedničku a který pětku, která dáma vypadá lépe než jiná. Soutěž, která už pár týdnů běží na i60 je toho naprosto jasným důkazem. Zároveň je však důkazem ještě něčeho důležitějšího. Ukazuje, že v České republice žije spousta odvážných, krásných a sebevědomých žen. A že tato přídavná jména už nesmí být dávána do souvislosti jen s ženami mladými. Je to přece úplně poprvé, kdy dámy ve věku nad padesát někam posílají své fotografie a vášnivě diskutují nad šaty, botami, kalhotami, účesy, taškami, barvami.

Dříve se tak nějak bralo za fakt, že toto přísluší jen mladým holkám a jejich babičky mají jiné starosti. Nevím sice jaké, ale odhaduju, že by to mělo být pečení, vaření, uklízení, případně spoření do prasátek. Podvědomě všichni ví, že dnešní zralé ženy mají podstatně jiné zájmy, ale je to poprvé, kdy to v tak velkém počtu samy dávají najevo. Čímž tedy netvrdím, že kdo se zajímá o oblečení, nepeče, nevaří a neuklízí, to fakt ne. Jen zkrátka tímto chci vyjádřit svou radost, že k tomu ještě ženy chtějí i dobře vypadat.

Když mi redakce i60 nabídla, jestli nechci dělat v této soutěži jednu z členek poroty, zajásala jsem. Vše, co se na tomto webu odehrává, se mi dlouhodobě líbí a o modelkách i60 jsem psala také reportáž do Magazínu MFDNES. Mimochodem, vzbudila mezi čtenáři obrovský ohlas. Jenže zanedlouho mi došlo, že tahle hra je pořádně náročná.

Podobná hodnocení outfitů jsou především zábava. Obvykle se jich účastní celebrity. Herečky, zpěvačky, bohaté ženy jsou zvyklé, že když se někde objeví jejich fotografie, novináři, módní návrháři, čtenáři, zkrátka kde kdo si dovoluje hodnotit je. Slyší: Tohle tričko je příliš krátké, tyhle šaty příliš žluté, tyhle boty příliš červené, tyhle vlasy příliš černé... Jsou na to zvyklé, přesto je to štve. Ale co taková normální "necelebritní" žena? Najednou na sebe slyší kritiku. Cítí pohledy jiných. Čte jejich názory. No to musí být peklo, říkám si. Co kdybych takto někam poslala svou fotku a teď mi tam nějaké úplně cizí ženské psaly, co se jim na mně líbí a nelíbí a ještě to známkovaly. Strašlivá představa. Nic pro zbabělce jako jsem já.

A přitom mě vždy baví podobná hodnocení celebrit číst. Ne, nebudu předstírat, že takové přízemní rubriky nečtu. Čtu je moc ráda. Takže jsem si to jasně chtěla zkusit. Hodnotím a známkuju jako divá. Proto je čas se k něčemu přiznat. Pokaždé, když známku napíšu, pak několik hodin přemýšlím, jestli jsem dala správnou. Znovu se na dámu dívám. Představuju si ,jaká je, jak žije, o čem bychom si povídaly. Co když se mi nelíbí její květované šaty a přitom bych si s ní pokecala lépe než s tou, u které se mi líbilo sako? Co když támhle té muž stále říká, že je krásná a já si myslím že není, zatímco támhle té to nikdo neříká a mně se líbí moc? A hlavně: Mám já vůbec právo hodnotit je?

Takže jsem si zase jednou tak pořádně zapřemýšlela a došla jsem dokonce i k závěru: Tahle soutěž a možnost si v ní zahrát na porotu je jedna z nejlepších věcí, která mě v poslední době potkala. Je mi pětačtyřicet a došlo mi, že je úplně jedno, jestli mi časem bude pětapadesát nebo pětasedmdesát. Je úplně jedno, jestli budu nosit džíny a saka jako dosud nebo mi v hlavě něco přecvakne a v šedesáti se nasunu do kytičkovaných šatů s volány. Hlavní je, že mě pořád bude bavit přemýšlet nad tím, jestli jsou lepší ty džíny nebo volány. Protože jakmile nad tím jednou ženská přestane přemýšlet, je konec. Takže díky, milé dámy, že se mnou tu hru hrajete. Je to totiž hra, která mi dává velkou naději do budoucna.

móda Modelky Velká módní soutěž
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Je to dobrý nápad, jen mi zatím není jasné technické provedení této akce. Pouhý odkaz na vlastní profil jednotlivých děvčat nebude mít velký efekt a akci roztříští. Navrhovala bych, pokud je to nějak proveditelné, novou rubriku chatu - fotochat k oblečení.
Alena Tollarová
Možná někdo řekne, že to sem nepatří. Ale proč bychom nemohly ukázat jen tak, bez soutěže, jak se oblékáme? Takže Evo klidně to udělej a mohly by to udělat i ostatní soutěžící dámy - tedy ukázat se i v jiném než soutěžním outfitu!
Eva Mužíková
Alenko, zrovna dnes, když jsem si žehlila " novou" dlouhou bílou sukni jsem si říkala. Je hezky, vytáhnu své " trumfy" na světlo a požádám souseda o nafocení. Pak to dám na svůj profil, jako pochopitelně mimosoutěžní fotky, aby to tu zase trochu ožilo... No, po zralých úvahách jsem nápad zavrhla.. Asi by se mnozí ptali, co jsem tím chtěla říci... takže kráčím za krásami jara...
Alena Tollarová
Evo, mám to zrovna tak. A zvláště, když je venku hezky a není problém pořídit 3 fotky ... Nerozumím tomu, proč je soutěž tak slabě obsazena. Nebo že by přece jenom bylo jednodušší poslat fotku a čekat na přehlídku, event. pouze kritizovat jiné? Dámy, ta jáma není až zas tak lvová :-))) přežijete to a já se ráda posunu dále směrem dolů!
Eva Mužíková
Každý den klikám na tuto rubriku v naději, že se zde objeví nová tvář... těch hodnotících bylo přece jen více, nežli zúčastněných... tak šup šup dámy do Jámy lvové
Marie Magdalena Klosová
Milá Libuško,půjdu ráda s Tebou a se všemi protřelými světem na kafe a uvidíme,kolik nás bude.Těším se.mm
Alena Várošová
Dobrý den,"nexistuje na světě člověk ten,aby se zalíbil lidem všem"Taky jsem se přihlásila kvůli modelinku a byla jsem přihlášená tuším,mezi prvními třemi ..Zjistila jsem,že jsou tady i zajímavé články,což mně baví. Také jsem zjistila,že je lepší zavířít tyto stránky a raději na ně nelést. Ať už člověk odpoví na něco ohledně soutěžře někomu,kdo se Vás dotkne je to špatně?.A proč bych nemohla napsat svůj názor,když to není pravda.Jak se mám bránit.Sedět jak slepice v koutě a plakat, jo,jo,to bývalo.Navíc pěkné ženy nemají na růžích ustláno a své pozice si musí obhájit at již v zaměstníní,či v módě a v celkovém životě.´Když je žena pěkně oblečená,tak ji pomlouvají,komu se chce líbit jestli chlapům,že to dělá pro sebe ,to ji nikdo nevěří.Když má delší vlasy,má je mít kratší na její věk se to nehodí.A to jsou ženy,které mají na hlavě pět chlupů.o čem to tedy je o nepřejícnosti,zášti,nenávisti,sobeckosti.Já jsem si svým prošla a zůstanu jaká jsem,atˇsi myslí o mně kdo chce a co chce.Ono jenom z vizáže člověka nelze hodnotit,ale tady je to jenom soutěž.Aspoń tady tyto stránky mají díky téro soutěži velkou sledovanost.Srovnávat to se soutěží Prostřeno a volbami,to je úplně něco jiného.Vracím se ke slovu zkušených věkem a světem protřelá,vychytralá,mazaná,prohnaná,ale myslím se,že tady to slovo nelze říct všeobecně o všech ženách na portále.Každá to může vzít jinak,nebylo to vhodné i když jsou tu zastánci Omluveno a tečka .
Júlia Vonásková
prominte mi,ale nejdřív jsem se přihlásila do soutěže,šla jsem jako druhá a potom jsem známkovala!já jsem si dovolila asi známkovat,že? ...lituji redakci,nikoho jiného....krásný den přeju,jdu dělat něco prospešného,než tady to psaní o ničem....
Eva Krausová
Vando B., můj názor na Buddhismus je obecný, týkající se života, niko-li této soutěže...Chtěla jsem tím říci, aby zde některé ženy měly nadhled a nenapadaly jedna druhou. Pokud jsem hodnotila, tak na rozdíl od většiny ostatních vždy, kdy už o nic nešlo a nemělo tudíž mé hodnocení žádný vliv na výsledek.Přečtěte si názor Lidmilky N. o Číně, nádobách a čtěte mezi řádky. Cítí jako já, že rozvířené emoce zde jsou k ničemu a stejně jako já děkuje redakci za tento portál a empatii, která zde viditelně některým dámám chybí...a pořád jen něco řeší a posuzují...
Libor Farský
Mně tento problém připomíná volby. Měl by třeba kandidát na prezidenta zůstat doma? Já nevím, co si o tom myslíte?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...