"Plesniváče" znovu v módě

"Plesniváče" znovu v módě

18. 3. 2015

Vzpomínáte? Někdy na konci 70. let přišly do socialistické módy takzvané "plesniváče". Džíny s melírovaným dekorem. Moje generace určitě ví, oč se jedná. A co dnes při cestě k vnoučatům nevidím? Několik mladistvých dívek, oblečených v této "zastaralé" módě. A pak, že retro věci jsou špatné...

Má první otázka na mého vnuka zněla: "Víš, že jsou znovu v módě kalhoty, které frčely před 40 lety, a ty vším, co je staré víc jak 10 let, opovrhuješ?" Ano, dnešní mládež bohužel zavrhuje retro věci. I když "plesniváče" mi nikdy nic neříkaly.

Ne tak mojí dceři. Živě si vzpomínám, jak jsme s ní jeli až do pražského Tuzexu kvůli těmto kalhotám. S vekslákem, kterého jsme naverbovali, se pojí zajímavá historka, ale o tom až někdy jindy.

Nicméně, je vidět, jak se móda vrací. Elpíčka? Věc, upadnutá v zapomnění od roku 1994, se znovu objevuje v obchodech s muzikou. Nikdy jsem nedal dopustit na poslech starých dobrých desek. Ano, jsem konzervativní člověk, ale to už stáří s sebou nese.

móda
Autor: Oscar Stern
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Ano, tehdy kdo neměl džíny za bony, jakoby nebyl. Teď je toho na vybrání, ale džíny noxí děti, mladí i staří. Je to uniforma, také ji nosím. Plísňáče jsem měla ráda.
Hana Čadová
Moje první džíny jsem si koupila r. 1972 za 40 bonů v Praze Palackého ulici. Když jsem tyto kalhoty přinesla domů, maminka spráskla ruce a prý co jsem si to koupila za děsné kalhoty. Ano móda se vrací. Také lituji, že jsem některé oblečení vyhodila.
Zoja Sedláčková
Tak plísňáče jsem nikdy neměla. Na první "opravdové" džínsy jsem dostala tuzexové poukázky od švagrové k třicátým pátým narozeninám. Až do padesátky to byly moje jediné. Teď skoro jiné kalhoty nenosím ale většinou nejsou modré. A zrovna tuhle jsem si vzpomněla, že by se mi hodily některé oblečky, které jsem už dávno vyhodila. Byly by in. :-)
Alena Várošová
Všechno se to vrací,změní se střihy,barvy,jen ty látky jsou jiné,možná kvalitnější.Kdo ví?Tenkráte v těch 70 tých letech to byly tesily, tesileny a krimpleny.Plíšňové kalhoty,to byl tenkrát hit,kdo je neměl,nebyl IN. Trubkové gauče,jak píše paní Hanka se mi nelíbí,pamatuji se je pod názvem lidogauč a vyráběll je PMP přímo u nás.Není nad dřevo.Hezký sluníčkový den.
Hana Rypáčková
Dnes se nosí všechno, naštěstí se nenosí ty skafandry, jak se předpovídalo.Všechny délky sukní, tvarů /soudkové/ ,kalhotové a kalhoty úzké i široké, ...Do pasu i bokovky. Však jsem toho z mých zásob na chatě něco pro mládež vyhrabala. Z těch pseudo rádií a nábytku moc radost nemám.Mám svíravý pocit-trubkový gauč mé babičky za výlohou nábytku...
Zuzana Pivcová
Myslím, že některé věci jsou nadčasové a že to není jen otázka retro módy, když se najednou zase vrátí. Zkrátka se znovu prosadí kvalita nebo přinejmenším zajímavý nápad.
Marie Magdalena Klosová
Všechno tu už "tak trochu" bylo.Není to proto,že mi chybí do sta už "jen"35 let?
Zdenka Jírová
Retro móda je nejvíc patrná v oblékání.Mnohé šaty mladých dívek jsem také coby mladá dívčina nosila Ani kromě materiálu na nich není nic pozměněno. Co by si také pořád vymýšleli návrháři, že.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...