Balkóny plné květin

Balkóny plné květin

20. 3. 2015

Jaro je tady, a to nejen podle kalendáře. Sice ještě občas studeně zafouká nebo sprchne, ale sluníčko se nedá a hřeje a hřeje, co mu síly stačí.

A těch sil mu každým dnem přibývá. Vytahuje za země všechno, co tam celou zimu spalo. Vytáhlo i mne na jarní procházku naším sídlištěm. Procházka ale moc nepotěšila. Jednotvárné, mnohdy šedé balkony, tu s nějakým haraburdím nebo s vlajícím pověšeným prádlem. Jen tu a tam se dalo tušit, že majitel myslí na jaro a připravuje truhlíky na květiny. Všichni jistě známe, jak jsme byli nadšeni kvetoucími okny našich rakouských sousedů na dovolené. Byla plná květin! A přitom stačí tak málo, aby se jim naše okna a balkóny podobaly. Jde jen o dobrý nápad, pár korun na nezbytnosti a trochu práce. Řeknu vám, jak jsem na to šla já.

Přestěhovala jsem se ze sídliště, kde můj balkón byl situován na jih, do sídliště s balkónem, obráceným na východ. Musela jsem změnit svou květinovou strategii. K bytu patří menší lodžie, kam ústí okno z koupelny se širokým parapetem. Mezi oknem a dveřmi je asi 3/4 m široká stěna. Před ni jsem postavila velký květináč a připevnila koupenou mřížku na podpěru rostlin. 

Z jedné své procházky jsem si přinesla kousek divoce rostoucího "psího vína" a zasadila ho do květináče. Roste rychle a dobře se po opoře pne. V létě drobně kvete a voní, na podzim se krásně barví do červena  a drobné kuličky vína zobou ptáci. 

Kolem dokola balkónu jsem pověsila pevné držáky na truhlíky, které osazuji pelagóniemi. Mají výhodu, že mohou přezimovat na chodbě či na půdě a z jara se znovu po úpravě pěstují. Nemusíte kupovat nové. Na jihovýchodní stranu jsem umístila koupené "schodiště" z umělé hmoty, kam dávám truhlíky s letničkami. Je to velmi hezké. V rohu mám opět velký květináč s buksusem, může zůstat na místě přes zimu a balkón je zelený i v zimě.

Drobnosti k zahradničení a prázdné květináče ukládám do umělohmotného koše na prádlo, který jsem koupila u Vietnamců za pár korun. Může tam stát celoročně, ani nepřekáží, ani není nevzhledný.

K zábradlí mám přišroubovanou malou desku, slouží mi jako stolek na kávu. Většinou ji ale okupují mé kočičky, protože se tam rády vyhřívají na sluníčku. Vejde se i zahradní křesílko. Prádlo suším na skládacím sušáku, po použití složím a nevlaje mi tak z balkonu nic. Na parapet u okna dávám barevné květináče s letničkami. Mám balkón plný květin a přes léto jsem jako na zahradě.

bydlení
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Krásné paní Zdenko, máte to skvěle vymyšleno, jak do tak malého kousku vtěsnat tolik voňavé, barevné krásy. A to psí víno je bezva, díky za tip!
Dana Kolářová
Váš balkon potěší určitě nejen Vás, ale i kolemjdoucí. Kytičky jsou moc hezké.
Hana Rypáčková
Balkon na východ je určitě příjemný.Daří se květinám.Je to moc hezké. Máme na jihozápad a při naší nepřítomnosti se snažím vytvořit napájení, je to úhor...Ale hezky se na sluníčku sedí zjara.
Zdenka Jírová
Jsem ráda, že se vám můj balkon líbí. Bez něho bych byla ztracená.Kočičky se tak mohou také venčit a moc se jim tam líbí.Děkuji za vaše hezká hodnocení.
Naděžda Špásová
Paní Zdeno, máte krásný balkón. Už se taky těším, až mi to pokvete. Mám tam malou botanickou zahradu. Teď už kvete borůvka, olivovník už je taky na sluníčku, včera přibyla levandule atd. Výčet by byl dlouhý. Přeji vám, ať to všechno hezký roste a kvete.
Hana Šorejsová
Moc hezké paní Zdenko, také máme rádi na balkoně a všude na terase na chalupě spousty kytiček. Pro naše oči je to paráda ! Díky !
Alena Tollarová
Chválím, máte to moc hezké. Já si taky balkǒn bez kytiček nedovedu představit. Na podzim vždycky říkám, že příští rok to omezím, ale přijde jaro a jaké bylo moje tehdejší tvrzení? Už takových 6 týdnů mám truhlík plný červených a bílých petrklíčů ... zase to začíná a já se těším.
Zuzana Pivcová
Balkon jsem nikdy neměla a to je mi trochu líto. O to víc nechápu lidi, kteří si z něj udělají skladiště krámů. To ovšem není Váš případ, u Vás se musí líbit každému, včetně koček. Necháváte je volně?
Miluše Hasenohrlová
Tolik krásných kytiček a kočiček na malém balkonu :-)))máte to vše pěkně uspořádané, jste šikulka...
Marie Magdalena Klosová
Umíte si kolem sebe vytvořit svět plný pohody a to je dobře. květinám se pod Vašima rukama určitě skvěle daří a oblažují i kolemjdoucí.Pěkné jaro!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.