Geniální skladatel
Johann Sebastian Bach

Geniální skladatel
Johann Sebastian Bach

21. 3. 2015

Ve své době byl uznáván jako vynikající varhaník a mistr improvizace, jeho skladby však byly dlouho nedoceněny. Slavný německý hudební skladatel Johann Sebastian Bach se narodil před 330 lety - 21. března 1685.

Bach pocházel z durynského Eisenachu. Základy hry na smyčcové a dechové nástroje získal od otce, který zemřel když bylo Johannovi deset. Od 15 let se živil sám jako sopranista v Lüneburgu a již jako osmnáctiletý se stal varhaníkem a ředitelem kůru v Arnstadtu.

V roce 1708 se přestěhoval do Výmaru, kde se stal dvorním varhaníkem vévody Wilhelma Ernsta, jenž ho v roce 1714 jmenoval koncertním mistrem. Právě výmarské působení je považováno za "zlatý věk" Bachova varhanního díla.

V centru Bachovy tvorby, která čítá přes 1100 kompozic, stojí díla duchovní, zejména kantáty, jichž se dochovalo přes 200. Neméně významné jsou i jeho skladby pro klávesové nástroje, veledílem je Dobře temperovaný klavír, jenž obsahuje ve dvou dílech z let 1722 a 1744 po 24 preludiích a fugách. Ze skladeb orchestrálních patří k nejznámějším Braniborské koncerty, věnované braniborskému markraběti Christianu Ludwigovi.

Za jednu z nejgrandióznějších hudebních kompozic v dějinách hudby je považována Bachova monumentální Mše h moll, jež vznikla v letech 1733 až 1739 na objednávku pro drážďanský dvůr. Své dílo završil Bach cykly Hudební obětina (1747), téma skladateli zadal pruský král Fridrich II., a Umění fugy (1739-1750), který zůstal nedokončen a jenž bývá považován za dosud nepřekonané dílo svého druhu. Jedním z mála Bachových děl vydaných ještě za jeho života je klavírní cyklus Goldbergovy variace (1741).

Bach, který byl dvakrát ženatý a měl celkem dvacet dětí, zemřel 28. července 1750 v Lipsku na infarkt.

hudební skladatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Pro mě byly vždy nejkrásnější varhanní koncerty v kostele v Týně nad Vltavou, v němž jsou jedny z nejcennějších barokních varhan u nás.
Zdenka Jírová
Bachovy varhanní koncerty hrané v kostele jsou nepřekonatelné.
Hana Šorejsová
"GRAND MASTERS IN OLD PRAGUE" to je nádhera v Klementinu, v Zrcadlové kapli, kde Bacha zahrají na ty krásné varhany. Též ho rádi posloucháme.
Hana Rypáčková
Jsem ráda, že jeho skladby jsou často zařazovány do koncertů. Připadám si jak ve staré době. Mám nejraději. https://youtu.be/Xq2WTXtKurk Fandím letním školám pro talenty. tolik se tam děti naučí!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.