Halina Pawlowská,
žena mnoha profesí

Halina Pawlowská,
žena mnoha profesí

21. 3. 2015

Redaktorka, scenáristka, spisovatelka a moderátorka televizních talkshow Halina Pawlowská patří k tradičním tvářím českých televizních obrazovek. Známá je však také svojí literární činností, i coby vydavatelka a šéfredaktorka společenských časopisů. V neposlední řadě se Pawlowská zapsala do povědomí veřejnosti jako autorka scénářů několika úspěšných filmů. V sobotu 21. března oslaví šedesátiny. 

Cestu k popularitě začala Pawlowská v devadesátých letech, kdy natáčela pro Českou televizi pořad V žitě, později Žito. Své moderování společenských událostí postavila na větách typu: Lidé seděli. A jedli. A pili. A bavili se. 

„V Žitě jsem říkala jen to, co ti lidé dělali. Prostě někam přišli, něco řekli, něco snědli a zase odešli. Když někde slyším, že Lucerna praskala ve švech a nebylo místečka, jak všichni dychtivě naslouchali, tak omdlívám. To je příšerný balast slov.“ Později si televizní diváci oblíbili její talkshow Banánové rybičky, které několik let patřilo k nejoblíbenějším televizním pořadům (třikrát získalo diváckou cenu TýTý). V současnosti má na TV Nova pořad o vaření s názvem U Haliny v kuchyni. 

Za mužskou kořistí

Absolventka FAMU na katedře scenáristiky a dramaturgie má za sebou také scénáře k řadě televizních inscenací a několika celovečerním filmům. Za scénář k filmu Díky za každé nové ráno dostala Českého lva a další její scénář pomohl k velké popularitě filmu Vrať se do hrobu. Příležitostně vystupuje i jako herečka, naposledy například v seriálu Doktoři z Počátků. 

Pawlowská je také autorkou 15 knih (například Zoufalé ženy dělají zoufalé věci, Díky za každé nové ráno, Proč jsem se neoběsila, Ať zešílí láskou), většinou populárních próz na pomezí povídky a fejetonu, v minulých letech patřila k nejprodávanějším českým autorkám. Své literární postřehy charakterizuje jako fragmenty ze života. „Asi ze šedesáti procent mě čtou ženy. Jsem žena a asi dokážu vyjádřit ty temné tenze lovce, které v sobě žena má, když se žene za svou mužskou kořistí. Anebo za svou vlastní seberealizací,“ řekla o svých knihách. 

Pražská rodačka, rodným jménem Kločureková, pochází z ukrajinsko-české rodiny. Po gymnáziu vystřídala několik krátkodobých zaměstnání, v letech 1976 až 1981 studovala dramaturgii a scenáristiku na FAMU, kde absolvovala scénářem Sardinky aneb život jedné rodinky a prací Geneze jedné komedie.

Počátkem 90. let začala pracovat jako novinářka, nejprve v deníku Metropolitan a později v deníku Telegraf. Sedm let byla šéfredaktorkou společenského časopisu Story, v roce 2001 založila vlastní časopis Šťastný Jim, který řídila až do roku 2005. Poté krátce vydávala časopis Halina, v roce 2006 založila časopis Glanc. 

Pawlowská, která v roce 2013 ovdověla, má dvě již dospělé děti, Natálii a Petra. 

osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Valachovičová
Ano, paní Halina je nepřehlédnutelná a hlavně si ze svého "handikepu"=tloušťky dokáže udělat přednost i legraci. Mám téměř všechny její knížky, fandím jí.
Jana Šenbergerová
Paní Halina je nejen nepřehlédnutelná, ale také dobrá. Ať jí to vydrží co nejdéle.
Elena Valeriánová
Pani Halině přeji, tak jako všichni, aby ji sloužilo zdraví. Mám ji ráda za to, jak si dovede dělat legraci sama ze sebe. Myslím si, že kdyby ji to šlo, tak už je dávno štíhlá jako proutek. Zřejmě bude pes zakopaný někde jinde. Pani Halina je osvěžující bytost.
Zdenka Jírová
Halina je zajímavá a velmi vtipná. Vždy dovrde překvapit. K narozeninám ji přeji vše nejlepší.
Vladka Steinová
Přeji p.Pawlowské vše nejlepší k životnímu jubileu.Mám ráda její humor. Její knihy navozují smích a dobrou náladu. Je to žena, která velmi rychle pochopila i to, že kdo dnes v TV nevaří, jakoby neexistoval.
Soňa Prachfeldová
Také gratuluji paní Halině a přeji mnoho zdraví a pohody a tvůrčí práce ! Jen s tou obezitou by měla něco udělat, než jí začne škodit !
Jana Slavíková
Mám ji ráda jako spisovatelku, "šoumenku" vlastně "šouvumenku" :-)) a hlavně jako člověka. Měla jsem možnost s ní mluvit osobně a bylo to velmi příjemné. Gratuluji k narozeninám a do dalších let přeji zdar a sílu, stálé zdraví a chuť do života.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.