Den vzpomínání
na oběti holocaustu

Den vzpomínání
na oběti holocaustu

1. 4. 2015

Před 70 lety skončila v Evropě 2. světová válka.Ti, kterým se podařilo přežít a vrátili se "domů", do míst, po kterých toužili, nemohli již tato místa domovem nazývat. Nikdo tam na ně nečekal, nikdo další se nevracel. Plakali, protože zůstali sami.

16. dubna 2015 proběhne podesáté v Praze a podruhé v dalších městech za účasti významných osobností a novinářů veřejné čtení, předčítání jmen českých a moravských obětí holocastu:

Jom Ha-Šoa ve ha-gvara, Yom ha-Shoah. Den vzpomínání na oběti holocastu. Den holocaustu a hrdinství.

Vzpomínání na památku 6 milionů zavražděných Židů a na židovské hrdiny bojující proti nacistům.

Tento vzpomínkový den, 27. Nisanu dle židovského kalendáře, je současně  datem zahájení povstání ve varšavském ghettu v r. 1943.

Čtení proběhne 16.dubna 2015 v těchto městech:

Praha-náměstí Míru 14-17 h.
Brno- Moravské náměstí 14-17 h.
Kolín-Karlovo nám.14-17 h.
Liberec-náměstí dr. E.Beneše 14-17 h.
K.Hora-Palackého náměstí 14-17h.
Olomouc-Horní náměstí 13-15 h.
Sušice-náměstí Svobody 14-19.30 (doprovodný program).

Vzpomínková akce se bude tradičně konat v Pinkasově synagoze v Praze. Videoprojekty ze vzpomínkových akcí  budou zveřejněny na You Tube kanálu Institutu Terezínské iniciativy, nebo na portálu Holocaust.cz.

2. světová válka Židé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
Toto je velice zajímavý článek, děkuji. Určitě se zúčastním. Paní Nováková, měla jsem to štěstí se několikrát sejít s Arnoštem Lustigem. Byla to nezapomenutelná setkání, většinou humorně laděná. I jako mužský byl úžasný...mužský v kruhu svých přátel oslovoval "ty bejku"...:)) Ale abych to trochu zvážnila, pamatuji si, že mi jednou řekl a asi nejenom mně: Žít je výsada, nad kterou nic lepšího neznám. Přežít lágry je výsada kombinovaná se štěstím." Je nezapomenutelný. 26.2.to bylo 4 roky co Arnošt Lustig zemřel. Pokusím se najít fotografie se setkání s ním. Čest jeho památce. Děkuji Vám.
Vladka Steinová
Děkuji redakci, že vyměnila fotgrafie a lokalizovala mnou původní navržené. Je to starý židovský hřbitov a foto nazvané Návrat nikam.Ještě jednou děkuji.
Vladka Steinová
Dobrý den, ke svému článku jsem žádala redakci o publikaci fotky z mého archivu, kterou jsem redakci včas zaslala.Bbyla však použita jiná fotografie.Děkuji za zájem všem,kteří si o Jom ha Šoa přečtou.
Zoja Sedláčková
Již jsem tady psala o Přírodní škole. Jednou z jejich iniciativ je i "Terezínská štafeta" O víkendu 20-22.3. se setkali týmy z celé republiky v Terezíně. Koho zajímá víc - najde na www.terzinskastafeta.cz
Zuzana Pivcová
Toho všeho si i díky své práci nesmírně vážím, za úžasnou považuji i akci "Stolpersteine". probíhající už ve více zemích, kdy před dům, kde bydlela některá z obětí holocaustu, se do dlažby zasadí kámen se jménem, a to tak, že kolemjdoucí o tu informaci musí opravdu doslova zakopnout (stolpern) a tím se jim vryje do paměti. Moc děkuji za příspěvek, Vladko.
Hana Rypáčková
Četla jsem o povstání v knize Schindlerův seznam docela nedávno s vnoučaty. Čest památce obětem holocaustu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.