Foto

Češi jsou nemocní,
protože špatně jedí

28. 3. 2015

Češi jsou nemocní, protože se stravují nepravidelně a jejich jídelníček je nevyvážený. Ve stravě mají nadbytek nezdravých tuků, cukru, soli a naopak málo ovoce a zeleniny. K tomu mají také málo pohybu, uvedla lékařka Marie Nejedlá z iniciativy Vím, co jím a piju.

Nadváhou a obezitou trpí v Česku přes 57 procent dospělých, přibývá diabetiků, lidí s vysokým tlakem a více je i případů rakoviny. "Doba dožití se sice prodlužuje, roky navíc jsou ale prožité v nemoci," varovala lékařka.

Většina Čechů podle ní podceňuje rizikové faktory životního stylu a spoléhá na lékaře a léky. "Čechům se nechce předcházet nemocem a starat se o své zdraví. Tato cesta je přitom méně finančně nákladná než následná léčba v nemocnici," řekla.

Oproti doporučením Světové zdravotnické organizace (WHO) je v Česku zvýšený příjem tuků a jednoduchých cukrů, u mužů i cholesterolu a sodíku. Příjem vápníku, hořčíku, draslíku a selenu je naopak nižší. Pro cholesterol byl výživový cíl splněn jen u dětí a žen, splněn nebyl u vlákniny, ovoce a zeleniny a soli. Příjem sodíku překročili Češi oproti doporučení téměř trojnásobně.

S výběrem výživově hodnotných potravin poradí podle Nejedlé logo Vím, co jím. "Jediným pohledem na obal zjistíte, že produkt má nízký obsah rizikových živin, jako je sůl, jednoduchý přidaný cukr a trans mastné kyseliny. Mnohé potraviny s tímto logem mají i vyšší obsah vlákniny, která je pro tělo nedocenitelná," uvedla lékařka.

Pro zvýšení příjmu vápníku, který je důležitý pro zdravé kosti, je podle výživové poradkyně Karolíny Hlavaté vhodné pravidelně pít mléko a jíst mléčné výrobky, přednostně méně tučné. "Denně tři porce mléka, mléčných výrobků a sýrů, přičemž jedna porce je 250 mililitrů mléka či kefíru, 200 gramů jogurtu, 55 gramů sýra," upřesnila. Pro zvýšení příjmu selenu doporučila ořechy, vnitřnosti a mořské ryby, pro zvýšení příjmu jódu mořské ryby, korýše, mléko a mléčné výrobky.

jídlo obezita
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Hlavně jíst to na co jste byli zvyklí celý život. Necpat se brambůrkama před televizí,nejíst hamburgry za chůze,necpat se sladkou zmrzlinou. No zkrátka a dobře nekopírovat americký styl stravování . A my Slované jsme byli vždy statnějších postav. Nejsme přeci Angličané. Už to říkal pan Menšík panu Rajko Dolečkovi. Ikdyž on použil trochu peprnější výraz.
Vladka Steinová
MON DIEU, a jak jedí např. v USA? Polovina populace je tam silně obézní.V každém americkém film vidíme jejich šílené stravování, které, žel, přišlo od nich k nám.To jen Češi jedí nepravidělně? A nezdravě? To si nemyslím.U nás se vyrojilo tolik výživových poradů a každý jen radí.Jejich rady opravdu nemusím.
Hana Šorejsová
Snažíme se jísti zdravě, ale mléko ráda nemám, a mléko v krabicích už vůbec ne. Mám ráda sýry, choceňské jogurty, ryby mám hodně ráda, ale dám si i klasický guláš, jím všechno, i humus z hrachu či cizrny.
Marie Novotná
Když jsem měla prní dítě,utrpěla jsem šok,a ztratila mlíko.Lékařka doporučila naše domácí,Kluk vyrostl i bez Sunaru.A maminka když ve svých 80 letech byla na kontrole,tak lékař konstatoval,že je vidět na kostech jaké mléko pila.Celý život měla domácí.
Zuzana Pivcová
Mně řekl lékař, zabývající se i starou indickou medicínou, že pro mě mléko ani sýry, tavené i tvrdé, vhodné vůbec nejsou. Maximálně tak nárazově bílý jogurt, a to i zředěný vodou, ochucený římským kmínem, kardamomem, zázvorem a nepatrnou špetkou soli. To je ayurvédský nápoj lassí, který zdraví prospívá. Ale k pití mléka mě nikdo nedostane, ani z obchodu, ani z farmy. Mléko kromě špatné stravitelnosti silně zahleňuje organismus. Není ani dobré dávat ho dle tradice kočkám.
Jana Šenbergerová
Mléku se vyhýbám a med kupuji z prověřených zdrojů. Než bych ho koupila v obchodě, raději se bez něho obejdu. Navíc mléko je určeno pro mláďata, a to tak, že každé zvíře má své zdroje, stejně jako člověk. Proč asi krávy nepijí kravské mléko? Že by měly víc rozumu než lidé?
Jiří Libánský
Mléko a mléčné produkty jsou skutečně bohatým zdrojem vápníku, vitamínu B12, D vitamínu a bílkovin, i přes to ale prospívá většina celosvětové populace skvěle i bez jakékoliv konzumace mléka. Až 75% světové populace má potíže mléko trávit, protože trpí nedostatkem enzymu laktázy a mléko proto tradičně nekonzumuje. Mléko je hlavní příčinou potravinových alergií; u kojenců, kteří mají potíže s jeho konzumací, je i vyšší riziko rozvoje alergií na další potraviny. Nerozpoznaná, a tím pádem také neléčená alergie na mléko může být dokonce jednou z příčin astmatu. Vedle astmatu a ekzémů se nediagnostikovaná alergie na mléko může projevovat v podobě zánětů průdušek, zánětů vedlejších nosních dutin, autoimunitního onemocnění, opakovaných nachlazení, zánětů uší a behaviorálními problémy. V případě konzumace mléka a výrobků z něj je vždy vhodné upřednostňovat přirozené, průmyslově neupravované výrobky bez pasterizace, homogenizace a genetické manipulace. Pasterizace zabíjí prospěšná probiotika a homogenizace nepřirozeně pozměnuje mléčné tuky na látky riskantní pro kardiovaskulární zdraví. Průmyslově neupravované mléko (tzv. raw milk) se zdá být lépe stravitelné, jeho konzumenti udávají celou řadu zdravotních výhod, obsahuje zdravé enzymy, zdá se, že jeho příjem není příčinou vzniku alergie. Mlékárenský průmysl ale není schopen zajistit podmínky chovu krav, které by dodávaly zdravé přirozené mléko bez potřeby pasterizace, a proto není schopen konkurovat přirozenému mléku. To není z mojí hlavy. To napsala Mgr. Margit Slimáková Ph.D. - SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU Já jsem si před několika minutami koupil 2l mléka, 2 jogurty a sýr z farmy. Dělají rozvoz po okolních vesnicích. Ta voda, co je v supermarketu prodávána, ta se k mléku přibližuje maximálně barvou a nápisem na krabici. Ale tak je to se spoustou potravin, např. medem. Poté co jsou z něj odebrány vitamíny a minerály pro využití v kosmetickém průmyslu je nabídnut k prodeji. Aby ho však zákazníci za med považovali, musí být uměle zahuštěn a přibarven. Věřil bych tomu, že je pro zvýšení atraktivnosti i chemicky aromatizován. A na sklenici je nestydatě napsáno: MED.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...