Významné postavení kocoura Bonifáce

Významné postavení kocoura Bonifáce

12. 4. 2015

Bylo mou výsadou, znát se osobně s Bonifácem. Byl již nějaký čas, spolu s panem inženýrem Svobodou, spolumajitelem docela šikovné mezinárodní autodopravy a v hierarchii firmy měl postavení nikoli nevýznamné, ba, možno říct, VIP.

Bonifác, pro přátele Boňas, byl mourovatý kocour a sídlil přímo ve firmě, dislokované tenkrát na libereckém letišti. Měl k dispozici korbu z malé třítunky, aby se měl kde slunit, a kterou pan Svoboda ohleduplně zakázal zlikvidovat - taky kdo by neměl rád kočky, že? Mechanici mu autogenem vyřízli průlez na dílnu, aby se Bony měl kam uchýlit v případě nepohody, a byl mechaniky pečlivě opečováván, pokud jde o menáž, a kamioňáky korumpován dobrůtkami z celé Evropy - slovenština má krásný výraz "maškrtky". A Bonifác bol naozaj veľmi maškrtný kocúr! Konec konců, někoho s takovým postavením ve firmě je docela rozumné si předcházet, korupce nekorupce, jeden nikdy neví, kdy se to může hodit.

Jako správný člen party mechaniků chodil špinavý jako prase a v tomto ohledu to byl kocour opravdu výjimečný. Jedna šikovná paní MVDr. mi vysvětlila, že na kocoura měli mechanici špatný vliv. Takže kočičák v tom byl vlastně nevinně, jen měl špatné kamarády.

Bonifác měl zajímavou vlastnost: po sluchu naprosto bezpečně rozeznal vozidla vlastní firmy, bez ohledu na to, zda šlo o Steyra, Renaulta, MANa, šéfův Mégan, či šéfčino Twingo. Jakmile zaslechl známé vozidlo, pelášil k závoře, kde si vynutil vstup do kokpitu a jako lodivod do přístavu zavedl tahač s návěsem na dvůr. Poté pravidelně udělal věc, při níž se přítomná dílenská  banda šklebila od ucha k uchu, někteří dost možná kolem dokola: vyskočil z kabiny a prošel se pod soupravou. Od předního nárazníku po koncové lampy a zase zpět.

"Tak co, Boňas," šklebili se dílňáci - "nekape tam něco?" Bonifác zkrátka pečlivě provozoval vlastní STK.  

Měl auta rád a někteří řidiči mu umožňovali, aby v nich nocoval. Teplo od motoru mu dělalo dobře. Na mém autě vyrobil úhledné otisky svých zablácených tlapek a mým dětem se tato výzdoba líbila natolik, že mi zakázaly umýt auto.

Měl jsem Bonifáce rád, ostatně jako všichni, lidsky jsme chápali jeho potřeby - měl v okolí hned několik fešných přítelkyň, zvlášť jednu zrzku choval ve svém kočičím srdéčku -, kvůli nimž mu firma ochotně kdykoli poskytovala neplacené volno, ale pokud jde o "myše mizerné", tak ty měl náš kočičí superman dokonale na háku. Potkal-li na dílně nějakého toho myše, zhnuseně se odvrátil. Ale dost možná k nim měl, kdesi v koutku kocouří duše, docela kladný vztah. Myšofobií rozhodně netrpěl.

Taky kdo by papal takový fujtabl, že ano?

domácí mazlíčci Můj příběh
Autor: Jiří Mičan
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zoja Sedláčková
Vždycky si ráda přečtu vyprávění o kočkách. To vaše je milé a veselé.
Marie Magdalena Klosová
Vyloudil jste,nejen na mé tváři,příjemno a úsměvno na dobrou noc a za to Vám děkuji.
Jiří Mičan
přátelé, moc Vám děkuji za hezké reakce. Zas něco napíšu, slibuju.
Libor Farský
Pane Libánský, děkuji za další ukázku této záhadné věci. Nicméně v mém případě se jednalo o velkou vzdálenost, Filip musel vyrazit už když jsem byl na km daleko v autobuse. Prostě, jak už jste kdysi konstatoval, jsou věci mezi nebem a zemí...
Jiří Libánský
Jako správný čaroděj mám z praktických důvodů černou kočku. Jmenuje se Sarah. Jak je vnímavá k energiím jsem napsal zde už víckrát. I na mne, když se vracím domů, vždy, když je na zahradě, čeká u branky. Bez ohledu na to, po jak dlouhé době se vracím. Přiběhne až před mým příchodem. A přitom její oblíbená místa, kde se vyvaluje, jsou od vrátek dost vzdálená. Vypozoroval jsem, že když se snažím o nějakou zajímavou práci s energi, přiběhne i z vedlejší místnosti. Nejsem sám, kdo má kočku, pracuje s energiemi a má podobné zkušenosti. Moje vysvětlení je takové, že kočka vnímá rozdíly v energetickývh polích lidí a to i na větší vzdálenost. Zřejmě v řádu desítek metrů. Podle reakcí mi připadá, že psovité šelmy jsou citlivější spíše na emoční pole. Ale vzhledem k dispozicím pro život ve smečce to není nijak překvapující.
Libor Farský
Zuzko, možná by měl nějaký nápad pan Libánský. Kdyby tuto diskuzi nezaregistroval, mohla byste se ho, prosím, na jeho názor zeptat e-mailem nebo vzkazem?
Zuzana Pivcová
Libore, někdy přijdu k sestře dřív, než se ona vrátí domů, máme dohodu, že můžu jít klidně dovnitř. Má 3 kočky. V paneláku s ní na patře bydlí ještě 2 rodiny. Jezdí tam výtah a bouchají dveře, kočky nic. Jakmile se ale v chodbě u výtahu objeví sestra, tedy klapnou dveře a nic jiného, vystřelí a letí jí naproti. Podle čeho ji poznají, přesně nevím. Asi energetické napojení.
Libor Farský
Mně se také moc líbí Vaše kočičinka i Váš styl humoru, pane Mičane. Pořád nemohu vyřešit jednu záhadu. Náš kocourek Filip na mě vždy čekal na autobusové zastávce, když jsem přijížděl z práce. Žádné vítání (jako potom od psa) se nekonalo, prostě seskočil se stromu a vedl mě asi 300 m domů. Ale jak věděl kolik je hodin, na věž kostela viděl nebylo, a jak přišel na to, že se změnil čas ze zimního na letní a naopak? Byl tam hned v pondělí po té změně a včas.....
Hana Šimková
Moc krásně, citlivě a s láskou napsané.Jste určitě velice hodný člověk s hezkým vztahem ke zvířatům
Zdenka Jírová
To je pěkná povídka. Také jsem poznala podobného kocoura vychovaného v dílně mezi mechaniky. Bohužel, došel k vážnému úrazu - ošklivá zlomenina zadní tlapky, tak si ho vzala moje dcera do péče, postarala se mu o veterinární pomoc a pak ho předala mně, protože se samozřejmě nemohl vrátit do dílny. Říkali jme mu Fous, protože měl bílé fousky na černém čumáku. Stal se rázem vůdcem své domácí smečky - měla jsem ještě kočku. Byl moc roztomilý, i když na tlapku již do smrti kulhal. Ráda na něho vzpomínám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.