Jarní fotopříběh: Motýlí život

Jarní fotopříběh: Motýlí život

14. 4. 2015

Je duben, je jaro. Jako každoročně přicházejí do trojské botanické zahrady tisíce návštěvníků na výstavu motýlů v pavilonu Fata morgana.

Jako každoročně procházím exotickým pavilonem. Malí okřídlení tvorové poletují vysoko nad našimi hlavami, proplétají se mezi subtropickými stromy, usedají na větve, nasávají sladký nektar z připravených "občerstvení", někteří teprve přicházejí pracně na svět a poté sedí překvapeně mezi desítkami dosud nevylíhlých sourozenců a nevědí, co se svými křídly. A pak se rozletí pavilonem a budou si užívat volnosti, které se říká život. Možná, že náhle usednou na některého návštěvníka, a možná, že ten neodolá a i přes upozornění se motýla dotkne a zkrátí v touze uchopit krásu jeho i tak krátký život. A opodál, většinou u skleněných stěn, dohasíná krása těch, pro které už život skončil. Zrození a smrt jsou si tu velmi blízko.

Každoročně odcházím s pocitem lehkého smutku z neodvratné pomíjivosti. Náhle mi ale na mysli vytane: Proč? Vždyť přijdou další jara a nová křídla se rozletí poznávat svět, i když ta naše už budou slábnout. Díky vám, mí malí poslové jara.

Fotografujete rádi? Zúčastněte se naší fotosoutěže s názevm Jarní fotopříběh. Pošlete sérii fotografií doprovázenou textem a vyhrajte tablet Lenovo! Více informací o soutěži najdete zde.
Jarní fotopříběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Moc krásně a poeticky napsané - no jak to jen Zuzka umí! Také mám ráda křehkou motýlí krásu a první motýlky na své zahradě vítám. Motýlí keře pro ně máme v každém koutě zahrady a také na levanduli jich bývá hodně. Ráda je též fotím.
Alena Tollarová
Zuzko to je nádhera a skvětlý tip na výlet. Nejvíc mě zaujala fotka motýla, který usedl na rukáv blondýnky a dotvořil tak její outfit. Jsou skvěle barevně sladěni! Já za vrchol štěstí považuji to, že jsem několikrát v přírodě viděla poletovat otakárka fenyklového.
Hana Šorejsová
Příběh je mi blízký, protože podobné jsem popisovala při výletu do trojské botanické zahrady s vnoučaty . Pěkné !
Anna Jordáková
kráááásné.Díky.
Hana Rypáčková
V botanické je nádherné pozorování líhnutí , v přírodě to snadné není, ale když je na zahradě keř komule ,slétají se motýli na něj....Motýl je jako štěstí...
Marie Novotná
Zuzko,tak tohle je nádhera.Podle fotek ta nádhera bude až do května,To bych mohla stihnout.Díky za jarní pohlazení.
Marie Magdalena Klosová
Krásné,opět poetické,prostě Tvoje....a motýlí.mm
Jana Šenbergerová
Tohle bych ráda někdy viděla na vlastní oči. Také mám pocit, že v přírodě motýlů ubývá. O to víc mě potěší, když nějakého uvidím. U nás je teď často vidět žluťásky. V létě se hojněji objevují babočky: kopřivová, admirál či paví oko, zřídka osiková a bílé C. Díky za ty létající drahokamy a Zuzce za další pěknou reportáž.
Zdenka Jírová
Motýli jsou křehká krása a jsou jak poslové našich přání. Jen je škoda, že v současnosti motýlů v přírodě stále ubývá. Pamatuji se, že v mém mládí byly stovky nejrůznějších motýlů na každé louce.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.