Hokejové úspěchy, 3.díl: 
Černý den české reprezentace

Hokejové úspěchy, 3.díl:
Černý den české reprezentace

19. 4. 2015

Pokračování ze zápisků mého táty Václava.

Bylo 13. března 1950. Černý den československého hokeje. Místo, aby se hokejisté zúčastnili mistrovství světa v hokeji v Londýně, byli v ten den naši zlatí hoši zatčeni. Neodletěli do Londýna. Všech jedenáct hokejistů zatkli. Dva dny před tím je nechali na letišti čekat, údajný důvod byl, že jeden z reportérů nedostal vízum do Londýna. Avšak vše bylo jinak. Vykonstruovaný proces. Strana a vláda rozhodla a celý tým nechali pozatýkat. Kandidáti na obhajobu zlata čekali ve vazbách, nedostali žádné vysvětlení a netušili ani v té době o svém osudu.

Smutná léta československého hokeje. Nevinní čekali na vynesení rozsudku v říjnu roku 1950 a zlatí hoši šli do kriminálu. Křivda a křivé obvinění. Všichni byli nevinní.

Pravda vyšla najevo až v roce 1968, kdy se v časopisu Stadion zveřejnily první fotografie a titulky, o ztracených letech československého hokeje. Teprve tehdy se o tom mohlo začít psát.

Čekali jsme dlouho, až do roku 1972. V letech 1965, 1966, 1968 a 1971 jsme byli vždy stříbrní po zápasech se SSSR. V těch dobách žil hokejem celý národ. Ve školách, v tisku, v televizi, na úřadech, v podnicích, v hospodách, zkrátka všude se probíraly detaily zápasů a naděje, že konečně Rusy porazíme. Stalo se tak až na MS v hokeji roku 1972 v Praze. Tedy po 23 letech od roku 1949, získal československý hokejový tým zlato. Tehdy se bujně oslavovalo vítězství.

Pokračování příště.

hokej
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Ano, pane Štorchu. Jsou tam nabídnuta hned tři možná vysvětlení více či méně pravděpodobná. Tak ještě jednou děkuji za navigaci.
Libor Farský
Děkuji, pane Štorchu, vyhledám si to. Ale navíc by mě zajímalo, jestli někdo někdy pochopil, proč vlastně tehdejší režim potřeboval vyhledávat vnitřní nepřátele mezi nevinnými lidmi. No, jdu se mrknout na Wiki, jestli tam o tom nebude zmínka.
Miroslav Štorch
Pane Farský některé podrobnosti najedete ve wikipedii - http://cs.wikipedia.org/wiki/Proces_s_%C4%8Deskoslovensk%C3%BDmi_hokejisty_1950 Jinak jsem zažil něco podobného v roce 1984, kdy jsem měl letět jako expert biomechaniky do Los Angeles n letní olympijské hry, ale bojkot socialistických států nechal doma světové špičky jako byla Kratochvílová,Kocembová, Fibingerová nebo Imrich Bugár. Ale to už se nedá změnit, i když zklamání bylo tehdy veliké.
Libor Farský
To slavné vítězství opravdu nemohou pamětníci zapomenout! Ale Hani, nenechal Vám otec také nějakou myšlenku o tom, proč vlastně v roce 1950 tehdejší režim tohleto dělal?
Hana Rypáčková
To se nedá zapomenout.
Zuzana Pivcová
Na vítězství 1972 nezapomenu. To jsem už první rok učila a po výuce jsem si zašla k večeru v Budějovicích do tamního "Srdíčka" na jídlo. Tam mě zastihlo vítězství nad Rusy. Celá bufetová jídelna jásala a všichni jsme se radostí objímali, jako kdybychom je už měli ze země pryč. No, bohužel.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.