Berounské hrnčířské trhy 
a má víla Berenika

Berounské hrnčířské trhy
a má víla Berenika

7. 5. 2015

Již několik let, pokud mi v tom výjimečně nezabránila nějaká jiná cesta, jezdíme se sestrou vždy počátkem května a v září na hrnčířské trhy do Berouna. A pokud neprší a není chladno, což už se také stalo, je to pro mě pokaždé naprosto idylický den.

Trhy jsou vždy dvoudenní, v sobotu a v neděli, ale my dáváme přednost sobotě, na trzích je sice víc návštěvníků, zároveň však i širší nabídka zboží a celkově rušnější atmosféra, včetně hudebních programů. A navíc nemusím příští ráno vstávat do práce.

Vlakem Elefantem se vydáme z Hlavního nádraží spolu s desítkami či stovkami dalších výletníků přes Smíchov ven z Prahy. Řadu cestujících tvoří zahrádkáři a cyklisté, kteří během cesty vystoupí. Zbytek pak míří podobně jako my do Berouna. Spojení je velmi dobré, kromě občasného rychlíku jezdí každou půlhodinu osobní vlak. A cesta trvá asi 40 minut.

Minulý víkend nás přivítal Beroun rozkopanou cestou od nádraží směrem do centra. Stavební úpravy zřejmě souvisejí s připravovanou městskou slavností Berounské hradby, která se uskuteční 19. - 20. 6. a ponese se v duchu oslav 750. výročí první písemné zmínky o Berouně. Chystá se historický průvod v čele s Přemyslem Otakarem II., s nímž bude možno dokonce strávit oběd v podobě středověké hostiny.

Klasické berounské trhy, jako byl i ten o víkendu, jsou přehlídkou hrnčířů a řemeslníků. Údajně měla berounská červeně zbarvená keramika s bílými přírodními motivy své uznávané místo již ve středověku. Oblíbili si ji i císař Rudolf II. a pan Vilém z Rožmberka.

Na trhy se však sjíždějí vystavovatelé a prodejci z celé republiky i ze zahraničí, pravidelně jsou zde Maďaři a Poláci. Objevily jsme tu i keramičku z našeho jihočeského Týna nad Vltavou. Keramika však není jediné, co je na trhu k dostání. Jsou zde k vidění a k dostání i oděvy a oděvní doplňky, šperky, květiny, suvenýry různého druhu a různé kvality a pochopitelně i cukrovinky a zdravá výživa.

K trhu samozřejmě patří i dobré jídlo a pití. Kdo nechce jít přímo do některé ze zdejších restaurací nebo cukráren, určitě nepohrdne nějakou staročeskou specialitou nebo jen klasickou klobásou. V prodeji piva hraje prim zdejší rodinný pivovar Berounský medvěd, který navázal na dávnou tradici vaření piva ve zdejším měšťanském pivovaru.

Beroun dává svou sounáležitost s medvědem najevo i ve svém znaku a na praporu. Popularitu získal i zřízením medvědince na Městské hoře, kam se dá dojít pěšky. Vždyť, kdo by nechtěl vidět slavné tři medvědí bratry z večerníčku Václava Chaloupka, kterým je dnes už 15 let?

Každoročně si dovezu z Berouna nějakou zajímavou věc. Už několik let mám doma malý bubínek od maďarského umělce. Tentokrát jsem zůstala užasle stát u stánku s loutkami víl a elfů od mladé výtvarnice. Jedna takzvaně šátečková víla (má jen hlavičku a místo těla a končetin již jen šátky) mě tak okouzlila, že jsem neodolala a koupila si ji. A tak k plyšákům, kterých mám doma plno, přibyla ještě měděná kráska, které jsem dala jméno Berenika. Věřím, že nám bude spolu dobře.

Pokud se mi tedy podařilo někoho z vás zaujmout, nezapomeňte, že ve dnech 19. - 20. 6. se bude konat již zmíněná oslava města, zatímco tradiční hrnčířské trhy přijdou na řadu 12. - 13. 9. Třeba se tam někde potkáme.

naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Zuzanko, Holašovické selské slavnosti jistě znáte. Moc doporučuji všem ostatním, já nevynechám nikdy. Samotné Holašovice jsou se svojí lidovou architekturou zapsané v seznamu kulturního dědictví UNESCO a vozím tam všechny návštěvy z ciziny. Pokud to vyjde na termín slavností, všichni nakupují ve velkém, já hlavně dárky. Zde jsou odkazy pro letošní léto. 1. http://www.folklornisdruzeni.cz/xii-selske-slavnosti-holasovice 2. http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Akce/Selske-slavnosti-Holasovice-2011.aspx# 3. http://www.holasovice.eu/udalosti-v-obci/selske-slavnosti-2015/ Ještě maličkost, Zuzko. U svého článku "E-mail hrdličce" Vám odpovídám na dotaz. Zdravím všechny fanoušky tradičních lidových řemesel.
Jaroslava Handlová
Příjemná idylka čiší ze všech fotek. Zdá se, že doma vedle obrazu něco chybělo - Berenika - a povedl se Ti trefný doplněk. Poobědvat s králem - to stojí za úvahu!, dobrá pozvánka. U nás v HB bývají tradičně Trhy řemesel 8.5., budou i letos a přijedou i Holanďané.
Elena Valeriánová
Zuzko, škoda, že jsem tak daleko. Tvoje vyprávění by mě určitě na cestu do Berouna nalákalo. Když pro nic jiného tak pro tu atmosféru, určitě bych si to užila. Mám ráda keramiku a přírodní materiály. Ale zřejmě bych si nic nekoupila, jen bych se kochala. Já už jsem se zařekla, že nic kupovat nebudu. Jen nevím, kdybych tam našla nějakou dřevěnou figurku - třeba hudebníka - tak to bych neodolala a svou sbírku rozšířila.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.