Snížíme vám mzdu,
vždyť máte i penzi...

Snížíme vám mzdu,
vždyť máte i penzi...

6. 5. 2015

Zaměstnavatelé nesmějí snižovat pracujícím penzistům jejich mzdu s odůvodněním, že je finančně nepoškodí, protože kromě platu pobírají ještě důchod. Zákonodárce na to upozornila veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Ombudsmanka uvedla, že jde o takzvanou nepřímou diskriminaci. Inspektoráty práce jsou podle ní povinny při kontrole firem prověřovat i tyto skutečnosti.

Na ombudsmanku se v uplynulých dnech obrátil pracující penzista z jižní Moravy. Stěžoval si na to, že měl mít plat stejně vysoký jako jeho kolegové. Zaměstnavatel mu ale náhle odebral osobní ohodnocení s odůvodněním, že škodný stejně nebude, protože kromě mzdy pobírá od státu důchod.

Senior se snažil domoci se vrácení osobního ohodnocení, ale neuspěl. Obrátil se proto na ombudsmanku. "V těchto případech by měli lidé hledat pomoc na oblastních inspektorátech práce, které jsou povinny věc prošetřit a případně zaměstnavatele vyzvat k nápravě," řekla mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková.

Šabatová kvůli kauze jednala se zástupci vedení oblastního inspektorátu práce pro jižní Moravu a Zlínský kraj, kteří slíbili sjednání nápravy.

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%