Letem světem kolem
hory Říp až na vrchol

Letem světem kolem
hory Říp až na vrchol

15. 5. 2015

Říp jsem už fotografovala ze všech stran a ve všech ročních obdobích. Není na tom nic divného, protože v okolí mého bydliště na mě Říp vykukuje, ať se vrtnu, kterým směrem chci. Vidím ho z dálky, ať se vracím od Prahy, od Mělníka nebo ze západu od Lovosic. I při odpočinku na zahrádce. Jen z okna ho nevidím přes protější dům.

Říp - kterýsi básník ho nazval prsem na hrudi krajiny. Říp, opředený pověstí o Praotci Čechovi, který do zdejšího kraje přivedl svoji družinu. Znavený dlouhým putováním a remcáním družiny, vystoupil na jedinou vyvýšeninu široko daleko, obhlédl krajinu, viděl zurčící potůčky, řeku a rovinatou zemi mlékem a strdím oplývající. Zkrátka, rozhodl se, že se už dál až někam k moři trmácet nebude. Praotec to byl rozumný, protože kde jinde by našel tak příhodný kraj k žití? A my, jeho potomci, si k moři zaletíme.

Ať je to, jak chce, já jsem se LP 2015 probudila do krásného svátečního dne 8. května a rozhodla se před prací na zahrádce dát zase jednou přednost procházce na Říp. Už notně týdnů ho, tu s menším, tu s větším úspěchem, mlsně fotografuji ze všech světových stran. Už mi chybí jen to nejpodstatnější. Zdolat ho, vyšlápnout si po jeho úbočí na vrchol, popást se pohledy do okolí a patřičně je zdokumentovat.

Nebyla jsem ani zdaleka sama, koho ta z rovinaté krajiny čnící kupa přivábila. Nejznámější výchozí bod - ves Krabčice-Rovné, která před několika dny hostila tisíce poutníků při pouti o sv. Jiří - byl plný aut s převážně pražskými značkami. Horu, vyvýšenou jenom asi 200 m nad okolní terén (455 m n.m.), za slíbenou prémii ve formě třeba zmrzliny, zdolá celkem snadno předškoláček, ba i jezevčík. A proto se krásnou alejí od obce až pod samou patu Řípu táhl proud dvounožců, čtyřnožců, kočárků i kol, aby pokořili tu haldu čediče, přehlédli notný kus české kotliny a pak svlažili hrdlo zlatavým mokem nebo limonádou. Znalí věci si s sebou berou i kompas a pak sledují poblázněnou střelku, s níž koketuje příměs magnetovce v čediči.

Zapojená do barevného hada jsem vystoupila vzhůru a obešla si vyhlídky - mělnickou, pražskou i roudnickou. Říp je totiž od 19. století zalesněný a rozhledna vedle románské rotundy, to je asi ten nejčernější sen památkářů! To jen kterýsi fantasta před sto lety vydával fantazijní pohlednice s nápady, jak by mohl vypadat Říp budoucnosti, a naplánoval dokonce i lanovku nebo tunel. Tématu se chopil mnohem později fanda stavebnice Merkur a na motivy pohlednic vytvořil pohyblivé diorama, které můžete vidět v Roudnici nad Labem v Podřipském muzeu.

Za příhodného počasí se dá výhledem do vnitrozemí ku Praze přehlédnout velký kus "české placky", přes pohled na západ přes malebné kužely Českého středohoří až k hraničním Krušným horám až po pohled k severu s mělnickým zámkem, nějakými těmi průmyslovými podniky, přes Bezděz až k Ještědu.

Malebná románská rotunda sv. Jiří, svědek dávných časů a událostí, sehrála nemalou roli za národního obrození. Stojí pěkně uprostřed temene hory. Když jsem ale přišla blíž, jen jsem nevěřícně zírala na omítku pokrytou stopami novodobých vandalů. Napadlo mě, že bych nejradši vlastníma rukama postavila pranýř a vystavila je na něm.

Ze zobrazení Řípu se většinou dá soudit, že má pravidelný tvar podobný zvonu. Kdo vydržel číst až sem a ještě zvládne prohlídku mých fotek, bude vidět, že nám vyvřel tak nějak nepravidelně, je to vlastně stolová hora a z každé strany je pohled na něj trochu jiný.

Co Mohamedu Mekka, to Čechu Říp - hlásá už mnoho let nápis na malé příjemné restauraci nahoře.

Tak co, vy všichni, kdo jste ještě Říp nepokořili, nalákala jsem vás?

naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Milan Klail
Narazil jsem na tento článek až dnes. 17.1.2021. Na Řípu jsem byl mnohokrát, i mimo pouť . Jsou tam dvě krizová místa, myslím do kopce, u mělnické vyhlídky a pak poslední usek k hospodě.
Dagmar Bartušková
Álo, to je nádhera! Alespoň se takhle na dálku tím vším pokochám. Nalákala jsi mě, nikdy jsem na Řípu nebyla.
Alena Vávrová
Nádhera Alenko a připomněla jsem si, že už to budou v létě 4 roky, co jsem tam byla nikoliv poprvé, ale naposledy a bylo by tedy skoro na čase....
Miluše Hasenohrlová
Krásné povídání a ještě krásnější fotky.A Já jsem tam ještě nebyla :-(((
VANDA Blaškovič
Nádherné fotky, Aleno!
Elena Valeriánová
Je tolik krásných míst v naší zemičce a čas tak rychle utíká, že je člověk ani nestačí všechny poznat. Proto moc děkuji, Ali, za foto zprostředkování. Krásné fotky, nejvíce pro mne ta teplá letní a paprsko sluníčková, i všechny ostatní.
Libor Farský
Moc hezké. Tak teď váhám čemu dát přednost. Blaničtí rytíři anebo Praotec Čech? Asi zvolím, co je pro má bolavá záda přjatelnější.
Eva Mužíková
Ali, to se bude jistě i Jitce líbit, je pro každou dobrou akci... dík za pozvání
Jaroslava Handlová
Ali, máš štěstí, že máš Říp téměř u domu. Jen stačí počkat si, až bude hezky, pak hned šup nahoru na horu. Fotografie se mně moc líbí, zejména ty daleké pohledy z vyhlídek. Byla jsem tam celkem 3x, ale dávno již tomu. V poslední době většinou jen profrčím po silnici od Prahy, směr Lovosice..., tak na ten osamocený klobouk jen za jízdy mrknu.
Alena Tollarová
Evo, jednou se zastavíš cestou pro Jíťu a zdoláme ho spolu, jo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.