Do "otevřeného domu"
s otevřenýma očima

Do "otevřeného domu"
s otevřenýma očima

17. 5. 2015

Když jsem si před 4 dny přečetla v deníku Metro, že mezi budovy, nabídnuté k prohlídce v rámci prvního ročníku festivalu Open House v Praze, bude patřit i Invalidovna, poněkud jsem se zarazila. Samozřejmě se mi vybavilo několik "Dnů otevřených dveří" v posledních letech, nekonečné návštěvnické fronty a naše celodenní průvodcovské služby. Nyní je však vojenský archiv již rok přestěhován a budova zeje prázdnotou a čeká na své další využití, o němž rozhodne Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. A jelikož k tomu má dojít už záhy, byla to vlastně moje poslední příležitost projít se Invalidovnou, kde jsem pracovala 24 let.

Ovšem rozhodně jsem nehodlala zůstat pouze u prohlídky mně dosud důvěrně známé barokní Invalidovny. Katalog nabízel velké množství nových i starých architektonických objektů, které spojovalo snad jen to, že to jsou stavby méně známé, za normálních okolností většinou nepřístupné, sloužící především těm, kteří v nich pracují nebo žijí.

Jelikož bylo už od počátku jasno, že se nějaký velký počet památek nedá v jednom dni ve stanovené otvírací době 10 - 18 hodin stihnout, vybraly jsme si se sestrou kromě Invalidovny ještě 2 zcela rozdílné objekty v Karlíně a na kraji Libně, a to moderní administrativní budovu Maint Point, patřící k Vienna Insurance Group, a bývalý libeňský plynojem.

V budově Main Point, nacházející se na rozhraní staré zástavby Karlína a komplexu novodobých administrativních budov v blízkosti nábřeží Vltavy, sídlí generální ředitelství pojišťovny Kooperativa a České podnikatelské pojišťovny. Jedná se o zcela mimořádnou budovu, jejíž stavba začala až v lednu 2010. Vyniká nejen svým vnějším vzhledem a vnitřním vybavením,  ale především důrazem na minimalizaci energetické náročnosti a ekologické aspekty. Podzemí budovy je chlazeno pomocí proplachovacího kanálu  vodou z Vltavy. Budova je vhodně zastiňována slunolamy proti přímým slunečním paprskům. Osvětlení a vytápění vnitřních prostor se děje na základě průběžného vyhodnocování stanovených parametrů. Originální řešení vnitřního členění prostor je doplněno o kavárnu přístupnou veřejnosti s možností posezení v atriu. V budově je i unikátní galerie, obsahující mnoho uměleckých děl, včetně slavných malířů, z rozsáhlé sbírky Kooperativy, která je rovněž přístupná veřejnosti.

Budova má 3 podzemní a 10 nadzemních podlaží. Na střeše je zahrada, určená k odpočinku, odkud je krásný výhled na Karlín a Vítkov. Již při projektování budovy byl jedním z hlavních kritérií komfort zaměstnanců i návštěvníků. A ten je zde skutečně znát na každém kroku. Ne náhodou získala budova již řadu ocenění, mezi nimiž je i prvenství v prestižní soutěži v Cannes v roce 2012, kdy byla vyhlášena nejlepší kancelářskou budovou světa.

Libeňský plynojem stojí na kopečku nad Palmovkou. Byl postaven v roce 1932, o pouhých 5 let později než první tlakový plynojem v Americe, což svědčí o vyspělosti hutnictví a těžkého průmyslu za první republiky. Jeho hlavním účelem byla kompenzace nízkého tlaku svítiplynu v Libni a Vysočanech při velkém nárůstu obyvatelstva a průmyslových závodů. Svému účelu však sloužil pouze do konce války. Při Pražském povstání byl prostřelen protiletadlovým kanonem a jako vypuštěný nevybuchl, ale vyhořel. Od roku 1949 slouží dnešnímu Výzkumnému a zkušebnímu leteckému ústavu, a to jako podtlaková nádoba pro aerodynamický tunel, kde se testují modely letounů a jejich částí. Vedle tohoto experimentálního využití slouží bývalý plynojem i společenským účelům, výstavám, přednáškám a literárním happeningům, byl mnohokrát fotografován, opěvován v básních, využit pro natáčení filmů a konaly se v něm již 2 svatby.

Vzhledem k určité časové tísni uzavřela prohlídka plynojemu naše krátké putování po zpřístupněných stavebních zajímavostech. Věřím, že si podobně jako my i ostatní Pražané a další návštěvníci nabídnutou akci hned napoprvé zamilovali a v příštích letech se projekt rozroste o další zajímavé architektonické objekty, které nám pomohou najít si nové cestičky k městu, v němž žijeme.

architektura
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
Zuzano, to byla zajímavé prohlídka, díky. Stačila jsi Kramářovu vilu? Zojo, kde a jak dlouho se budeš pohybovat v Praze? Že bychom spolu zašli na nějakou kulturu?
Zoja Sedláčková
Pěkná reportáž. Zase jsem to prošvihla, jedu do Prahy až dnes večer. U Libeňského plynojemu bývalo hezké fotbalové hřiště, hrávali jsme tam v osmdesátých letech fotbalové turnaje škol Prahy 8. Ani jsme netušili, že už neslouží jako plynojem. Uvnitř jsem nikdy nebyla, takže dík za poučení. Ale v té krásné nové budově pracuje můj kamarád, takže jsem ji měla možnost navštívit. Je opravdu vydařená a nejen to. I vedení je ke svým podřízeným vstřícné.
Alena Tollarová
Zuzko, děkuji Ti za přiblížení celé akce. Kdybych si měla vybrat, co stihnout mezi tak širokou nabídkou, asi bych nevěděla, čím začít. Myslím, že jste zvolily dobře - srdce, to je jasné. Nejmodernější moderna a trocha historie, ale tak trochu jiné. Dobrá volba i pro nás, čtenáře. Nemáme moc možností seznámit se s takovýmito objekty.
Hana Rypáčková
Vybrala jsi dobře.Pod plynojemem bydlel můj bratranec. citový vztah trvá a ta moderna v Karlíně mě udivovala z venku.Konečně jsem se podívala dovnitř.
Eva Mužíková
Zuzko, zase jsem díky Tvé reportáži ze Dne otevřených dveří informovanější. Krásně jsi popsala nejen historii, ale hlavně současnost. Obdivovala jsem budovu Main Point, které je jak píšeš vysoce hodnocena ve světě. Mne zaujalo to velké množství zeleně. No a ten plynojem byl pro mne také velká neznámá.. díky, díky díky.
Elena Valeriánová
Zuzko, děkuji za tento článek. My, mimopražští máme určitou nevýhodu (a máme jen ta obyčejná rána) a tak jsme rádi, když se něco dozvíme a podíváme se tam alespoň na fotkách. Strašně ráda čtu tvůj sloh, kde vidím, jak je čeština bohatá.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...