Muškátové země

Muškátové země

31. 5. 2015

Dost často navštěvuji příhraniční cizinu - Německo, Rakousko a další země. Hned v první vesnici či městečku vás zaujme upravenost, čistota a okna plná muškátů. Je to tam běžné, myslím, že se ani nemusí vyhlašovat soutěž "Vesnice roku" a podobně, prostě, lidé si váží místa, kde žijí.

Před mnoha lety jsem s dcerou byla na rekreaci u Berlína, chtěly jsme též navštívit Postupim. Jely jsme tam linkovým autobusem, vesnicemi. A pojednou dcerka vykřikla: Mami, to je hezké! A opravdu: Každá čekárna na zastávce byla vymalována krásnými obrázky (zřejmě dětmi z lidových škol umění). Rozsadily jsme se a při zpětné cestě si místa vyměnily, to, abychom obě ty krásné zastávky viděly.

A zastávky u nás? Však víme, škoda mluvit! Lidi, mějte aspoň ty muškáty v oknech, tam je - snad - nikdo nezničí.

cestování
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Moc se mi líbí domy ozdobené truhlíky s květinami.A muškáty jsou snad nejkrásnější.V loňském roce jsem navštívila Belanské Tatry kde skoro na každém domečku byly květiny.Nejvíc mně ale fascinuje Rakousko kde snad není domeček, na které by nebyly truhlíky s květinami.Sama mám na všech oknech svého domečku truhlíky s begoniemi, muškáty a fuchsiemi.
Elena Valeriánová
Též nostalgicky vzpomínám na naše nádraží nebo nádraží v nedalekých Zlatých Horách, ale i všechna ostatní, která zářila květinami.
Alena Tollarová
Je pravda, že co se týče květinové výzdoby, tak i u nás už se leccos změnilo k lepšímu. Ale stejně, když jsme přejeli v noci hranice z Rakouska, poznala jsem i potmě, že už jsme doma. Pořád jsem tam u nich okouzlená a nechápu, jak je takový rozdíl možný.
Zuzana Pivcová
Stejně jako Jana jsem byla zprvu ohromena z rakouských vesnic, plných květů. Ale máš, Květo, pravdu, že i v bývalé NDR byla hezky čistá a upravená nádraží i autobusové zastávky. Anonymita velkých měst dává příležitost vandalům všeho druhu a nikdo nemá potřebu se o společné veřejné prostory starat. Ukázkou toho je sídliště. Naše družstvo najalo na úpravu firmu, ale někde je prostranství před paneláky pěkná pustina.
Květoslava HOUDKOVÁ
I naše malé nádražíčko už ani nádražíčkem není. Pokladna/čekárna už dávno mimo provoz, jedinou lavičku si nejdříve odnesli mladí do křoví - už prý ani tam není (zřejmě se byla přesunuta do něčí zahrádky). Je jen otázkou času, kdy spadne venkovní stříška a budeme čekat v dešti i zimě na 1 motorový vagonek = naše "zpomalené Pendolino" !!
Jana Šenbergerová
Když jsem před lety vyjela poprvé na západ, byla jsem ohromena spoustou květin v každé vesničce i hodně vysoko v horách. Tak se mi kdysi líbila naše nádraží. Malá i velká byla samá květina. Výpravčí se snažili, aby to jejich bylo co nejhezčí. Dnes smutno pohledět, jak se z kdysi milých malých nádraží stávají ruiny.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...