Moderní lednička ušetří
několik tisíc korun ročně

Moderní lednička ušetří
několik tisíc korun ročně

22. 6. 2015

Průměrné stáří ledniček v evropských domácnostech je těžko uvěřitelných 15 let. Znamená to, že spousta z nich ještě pamatuje éru před mobilními telefony a možná jste pro ni jeli řvoucím Ikarusem. Bohužel tomu odpovídá i vysoká spotřeba energie tehdy běžné třídy C.

Že jste si až nyní uvědomili, jak stará vaše lednička vlastně je? Není to nic výjimečného, obecně totiž patří mezi nejspolehlivější spotřebiče v domácnosti a nevěnujeme jí žádnou pozornost. Vysavač jezdí, pračka se točí, ale lednička jen stojí a tváří se hodně nenápadně. I proto její výměnu odkládáme až na poslední chvíli – a zbytečně přicházíme o tisíce korun ročně.

Modelový příklad: chladničky z energetické třídy C denně spotřebují energii až za 18 korun, to znamená roční spotřebu okolo 6500 Kč. Pokud toto číslo porovnáme s moderní ledničkou ze třídy A, která ročně spotřebuje okolo 840 korun, vychází nám šokující rozdíl.

Běžně se přitom můžeme setkat s chladničkami z ještě úspornějších tříd a mezi cenově dostupné patří dokonce i ty nejlepší modely označované A+++-10%. Nová chladnička si tak na sebe dokáže vydělat velmi rychle a ještě navíc bude mít menší hlučnost, hezčí design a zpravidla i chytřeji řešený interiér.

Co přinesl vývoj

Kromě úspornějších kompresorů a lepší izolace přichází moderní ledničky také s celou řadou dalších technologií, o kterých se těm starším deseti let může jedině zdát. I ty nejlevnější modely již nabízí beznámrazovou technologii, takže jsou prakticky bezúdržbové a mají konstantní hlučnost, spotřebu i chladicí výkon. Standardem se už také stalo LED osvětlení, které dodává více hezkého světla než klasická žlutá žárovka a navíc zbytečně neohřívá vnitřní prostor.

Krásně vypadá také displej na vnější straně dvířek, díky kterému lze přesně nastavit teplotu pomocí elektronického řízení. Někdy dokonce bývá dotykový jako na tabletu. U lepších modelů ukazuje nejen teplotu, ale i vlhkost a další provozní informace.

Vyspělejší modely mají také vnitřní ventilátor, který pomáhá rovnoměrně distribuovat chlad v celém prostoru. Potraviny tak vydrží déle čerstvé, i když jsou v horních poličkách, kam přirozeně stoupá teplý vzduch.

Výrobci šli v péči o potraviny dokonce tak daleko, že mysleli na rychlé ochlazení vzduchu po otevření dvířek – například když dlouho hledáte oblíbený jogurt. Tehdy umí zapnout vnitřní ventilátor a zvýšit výkon, aby se teplota dříve dostala do normálu a potraviny zůstaly déle čerstvé. Takové funkci se říká Multiflow.

Skok nastal i v řešení variability interiéru, přibylo mnoho vyjímatelných boxů na maso a zeleninu, držáky na lahve, velkoobjemové XXL zásuvky. To vše zlepšuje využití prostoru a zvyšuje uživatelský komfort.

A jak ji dostat domů?

Co přetrvalo celá desetiletí, je stres z přepravy, aneb jak dostat těžkou chladničku do čtvrtého patra bez výtahu a co s vysloužilou předchůdkyní.

Třeba společnost DATART nabízí unikátní službu, kdy se o vše postará už za 199 Kč. Proškolení technici postaví ledničku přesně tam, kam si určíte, zapojí a vyzkouší funkčnost, u některých modelů dokonce mohou změnit směr otevírání dvířek podle přání zákazníka. Samozřejmostí je také odvoz starého spotřebiče a jeho ekologická likvidace, stejně jako odvoz obalových materiálů.  

 

Pět rad pro koupi ledničky
1) každý člen domácnosti potřebuje okolo 80 litrů prostoru, čtyřčlenná rodina by tak měla vybírat z nejméně 300litrových modelů
2) čím úspornější chladnička bude, tím vyspělejší a modernější funkce můžete očekávat; výborné jsou modely ze třídy A++ a vyšší
3) zkontrolujte si hlučnost spotřebiče podle specifikace i zkušeností ostatních zákazníků; nejtišší mají 35 dB, solidně tiché jsou modely až do 40 dB
4) nevybírejte automaticky jen bílý model, protože i předchozí lednička byla v bílé barvě; kuchyň hodně pozvednou nerezové nebo černé chladničky
5) všímejte si nejen kvality materiálů, ale i záruky výrobce; často je nabízena rozšířená záruka na kompresor až 10 let, která se vyplatí

Datart domácnost lednice
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miluše Hasenohrlová
Ano, souhlasím.Výměnou starého mrazáku za nový jsem ušetřila za rok skoro 3000 Kč.
Zuzana Pivcová
Také souhlasím, do té doby, než jsem se rozhoupala a koupila si novou ledničku, jsem pokaždé doplácela za elektřinu. Nyní ne, ačkoliv jinak hospodařím víceméně stále stejně.
Jana Záhlavová
Souhlasím, stará lednice je hrozný žrout elektřiny.
Pavla Nováčková
Rozhodně doporučuji výměnu starých spotřebičů za nové. Před dvěma lety jsme měnili myčku, mrazák a varnou desku. Úspora je značná!
Jarmila Komberec Jakubcová
Je pravda že lidé občas nákup nové lednice podceňují.Tak i já, V domečku jsem dvě lednice letos v lednu vyměnila za nové a snažila se koupit ty nejúspornější. Tak jsem postupovala u výměny ostatní elektrospotřebičů (televize a PC) Už se to projevuje nižší spotřebou el. energie.Stará lednice je opravdu velkým "žroutem" elektřiny.
Jan Blahoslav
Shodou okolností jsem právě u Datartu předloni zakoupil novou lednici, rozdíl v tichosti, spotřebě i komfortu je oproti staré dobré Calexce neskutečný.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.