Milovníci Bethovena se
v září sjedou do Bonnu

Milovníci Bethovena se
v září sjedou do Bonnu

3. 7. 2012

Každoročně s příchodem babího léta ožívá Beethovenovo rodné město festivalem na počest tohoto velkolepého génia. Od 7. září do 7. října 2012 se publikum v Bonnu a okolí dočká více než sedmi desítek koncertů v podání předních světových umělců.

Tradice bonnského Beethovenfestu sahá až do roku 1845, kdy se u příležitosti odhalení Beethovenova pomníku k jeho výročí 75. narozenin konal třídenní hudební festival. Svoji dnešní podobu čtyřtýdenního festivalu získal Beethovenfest Bonn v roce 1999.

Letošní motto Beethovenfestu zní „Eigensinn“ (česky: podle vlastního citu, po svém) podle Beethovenova tvrzení: „Pravé umění má svou vlastní hlavu. Nemůže být nuceno k lichotivým formám.“ Organizátoři tedy vypracovali program společně s umělci a jejich představami, díky nimž festival otevírá nové pohledy na známý repertoár. Beethovenfest poprvé představuje žánry Ludwiga van Beethovena v rámci tří cyklů. András Schiff je zahájí dvouletým cyklem Beethovenových sonát pro klavír, na něj naváže Borodinův kvartet se smyčcovým cyklem, který vystoupí na Beethovenfestu nejen letos, ale i v dalších třech letech.  Esa-Pekka Salonen povede jeden ze symfonických orchestrů, které vystoupí s kompletním cyklem Beethovenových symfonií. Představí se umělci světového formátu, zazní jména jako Kit Armstrong, Emanuel Ax, Lisa Batiashvili, Susan Graham, Martin Grubinger, vystoupí také symfonický orchestr z Londýna a další. Festival bude opět ojedinělý také výběrem míst konání jednotlivých koncertů. Kromě Beethovenovy síně a Síně komorní hudby v Beethovenově domě se koncerty konají na mnoha dalších architektonicky nádherných místech v Bonnu a okolí – od historických paláců a zámků po církevní stavby. Část programu bude nově probíhat na zámku Heimerzheim. Návštěvníci mohou očekávat nejen akustické, ale i vizuální dojmy a spojit si tak s příjemnou hudbou další nevšední zážitek. 

Vstupenky je možné zakoupit již od 8 euro, studenti a důchodci mají nárok na 50 % slevu. Více informací o festivalu na www.beethovenfest.de.

Beethovenův dům

Dům v ulici Bonngasse číslo popisné 20, v němž se Ludwig van Beethoven v roce 1770 narodil, je jedinou rodinnou residencí v Bonnu, která byla zachována v původním stavu. Od roku 1893 slouží jako muzeum, které představuje největší Beethovenovu sbírku na světě. Dědeček Ludwiga van Beethovena přišel do Bonnu z Mechelnu v Brabantu. V roce 1733 přijal místo hráče na basu a v roce 1761 se stal ředitelem dvorního orchestru. Beethovenův tatínek Johann byl dvorním tenorem. Již ve svých třinácti letech se mladý Beethoven stal druhým dvorním varhaníkem. V roce 1792 se z Bonnu přestěhoval do Vídně. Tehdy ještě netušil, že se do Bonnu již nevrátí. V Beethovenově domě se nachází Síň komorní hudby, která má díky nádhernému interiéru a vynikající akustice věhlas jedné z nejkrásnějších koncertních hal.

Více informací na www.bonn-region.de a www.beethoven-haus-bonn.de.

 

festival koncert vážná hudba
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.