Sliby se mají plnit aneb
Týden ve společnosti policie

Sliby se mají plnit aneb
Týden ve společnosti policie

26. 5. 2015

Před rokem a čtvrt vyšel na i60 krátký článek, vlastně informace o pořádání "Senior akademie." Městská policie Praha, odbor prevence, zvala seniory na cyklus přednášek o bezpečnosti, kriminalitě, ale i požární ochraně, domácím násilí, základech první pomoci, finanční gramotnosti a podobně. Docela mě to zaujalo a přihlásila jsem se. Bylo nás asi třicet, většinou ženy, jen čtyři muži. Přednášky se konaly v Čakovickém zámku třikrát do měsíce po dvou hodinách, někdy i s filmem na dané téma. Od půli března do konce června.

V červnu slavnostní zakončení, předání pamětních listů a jako zlatý hřeb - SLIB - příští rok v květnu jsme pozváni na týdenní pobyt ve Školícím a výcvikovém středisku Městské policie Praha - Žihle Poustky. Přiznávám se, že jsem tomu slibu moc nevěřila, kdo ví, co bude za rok.

Ale ono se to opravdu uskutečnilo. V dubnu přišel dopis: Pozvání na informačně vzdělávací pobyt "Týden se seniory". Potom informační schůzka a 11. května nás odvezl autobus do krásného školního, výcvikového, ale i rekreačního areálu Žihle-Poustky. Dvacet pět žen a jeden muž. 

Prožili jsme tam pět krásných a hodně naplněných dnů. Po snídani dvě hodiny ve studovně, každý den jiná zajímavá přednáška o životě, bezpečnosti, ale i právech seniorů, někdy i s filmem. Po obědě jsme byli odvezeni dvěma mikrobusy na některou z blízkých pamětihodností, v úterý zámek Manětín, ve středu zámek Mariánská Týnice, ve čtvrtek hrad Bečov a stihli jsme i Mariánské Lázně. Všude průvodci se zajímavými informacemi a úžasnou ochotou. V Mariánkách několik hodin volna, takže jsme si poslechli i zpívající fontánu.

Ale to zdaleka není všechno, jeden večer jsme absolvovali senior-olympiádu, se spoustou legrace, další večer se zpívalo i tančilo. Tři ženy a jeden muž, Lenka, Kristýna, Patricie a  Petr, se o nás starali jako o vlastní. Byli jsme jejich opravdoví hosté, za celých pět dní jsme neutratili ani korunu. Domů jsme se vraceli nadšení, zdraví, veselí a plní dojmů.

Vzdávám hold Městské policii Praha, odboru prevence, a děkuji za opravdu záslužnou práci pro seniory.  A tak i já plním slib a dávám vědět, jaké to bylo.  

policie senioři
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
"Policejní akademii" - dle článku Olgy Štolbové - jsem absolvovala také (pozvala mne kamarádka z Prahy). Obdržela jsem účastnický diplom i dárky. Jenže proto, že mým trvalým bydlištěm je Kostelec n.Labem (15 km od Prahy), odkud jsem na všechna školení dojížděla - byla jsem "diskriminována". Pobyt byl jen pro účastníky s trvalým bydlištěm v Praze = jen pro tyto Policie dostala peníze. Nemohla jsem jet ani jako náhradnice, za účastníky, kteří odmítli. Tak už nikdy se akce s odměnou "jen pro Pražáky" nezúčastním!!
Zdenka Jírová
To bylo jistě krásné. Máte výhodu, že jste z Prahy. V našem městě- Teplice- Lázně se pro seniory prakticky nedělá nic, alespoň mi není nic známo. Tak vám trochu závidím.
Alena Tollarová
Takových smusluplných akcí pro seniory by mělo být více a měly by být dostupné všude. Je pravda, že právě ponejvíce senioři jsou cílovou skupinou různých šmejdů a když jim řekne nikomu neotvírejte a nikomu nedávejte peníze policista, má to asi větší váhu než když to říkají jejich děti. A ten pobyt byl určitě takovou "přidanou hodnotou". V manětínském zámku jsem byla a moc se mi líbil.
Eva Mužíková
No super Olinko, dík za zprostředkování..
Hana Rypáčková
To byl hezký a poučný výjezd.Jsem ráda, že ani u policistů nejsme na okraji zájmu.
Soňa Prachfeldová
Olinko, tak to bylo krásné a navštívili jste překrásná místa, moc Ti tenhle zážitek přeji !
Lidmila Nejedlá
Olinko, v Žihli Poustkách jsem byla na pionýrském táboře, Manětínsko je krajina mého dětství, do Mariánek jsem jezdili za školu...Ani nevíš, jak jsi mě potěšila. Díky, díky, díky.
Dana Kolářová
Oli, splněný slib potěšil Tebe a následně i nás čtenáře. Děkuji a přeji hodně zdraví.
Zuzana Pivcová
K nám do archivu chodí studovat i "policajti" (pardon, nenazývám je tak negativně), a jsou většinou dobří, zvlášť vzpomínám na jednoho od jízdní policie, který, když slyšel, že jsem zažila přepadení, mě chtěl ochotně učit sebeobranu. Jsem ráda, Olinko, že se vám takhle věnovali a žes rozšířila řady těch, kteří mají o policii dobré mínění.
Marie Novotná
Moc hezká akce a pěkně popsaná.Díky

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...